Caracterele
Problema definirii in cateva cuvinte a unui caracter este extrem de dificila. Preluand ideea de la marele Jean de La Bruyère am considerat ca in secolul al XXI-lea este imperios necesara redefinirea caracterelor pentru ca:
- acum exista Internetul
- retelele de socializare aduc un plus de interactivitate
- situatiile in care se pun oamenii la telefon, pe e-mail si pe mobile, sunt altele
- minciunile se numesc mesaje
- acum exista comunicare si manipulare
- televiziunea este un nou mijloc de educare
- filmul vine si el cu modalitati de a in fluenta comportamentul uman
- vocabularul este acum mai nuantat desi nu este bogat la multi dintre noi
- intensitatea sentimentelor este alta caci armele letale sunt pe piata mai mult sau mai putin libera
- formele de exprimare si modalitatile de achizitie date sunt extrem de variate
- fotografia digitala este ieftina si rapida
- comunicarea are alte valente.
De aceea am luat in considerare mai intai pe cei cu care am colaborat dar si pe mine si am identificat acele trasaturi care sunt dominante. Asa a aparut o insiruire de tipologii de persoane, reunite sub aceasta titulatura mai generala si anume CARACTERELE. Este o constructie deschisa, fiecare descriere avand sanse sa fie completata. Chiar lista suporta noi prezentari de noi caractere, pe masura ce acestea vor fi identificate.
Pana acum am scris despre afemeiati, geniali, badarani, incapatanati, haiosi, modesti, molai, pisalogi, paraciosi,intriganti, increzuti,smecheri, manelisti, cutre, inflexibili, ratangii, trogloditi, masochisti, rigurosi, alcoolici, cartofori, enervanti, exaltati, fiare, fuduli, pacatosi, prost-crescuti, ranchiunosi, reclamagii, spartani, vidanjori, parliti, barfitori, dezordonati, aiuriti, curiosi, debili, caposi, incuiati, prefacuti, incapabili, bizari, arivisti, nesimtiti, trantori, profitori, jegosi, profitori, depasiti, lingai, razbunatori, scarbosi, subtili, sinistri, odiosi, creduli, neatenti, vinovati, invidiosi, credinciosi, batausi, scandalagii, ofticosi, lunecosi, absenti, smintiti, neinteresanti, stersi, senili, exibitionisti si lista are sanse sa continue in viitor.
Pentru unele dintre cele insirate am elaborat descrieri care au linkuri spre fisier si se refera direct, iar pentru altele deja sunt fisiere in lucru. Pentru a nu crea confuzii si pentru a nu apare situatii in care prin referire s-ar gasi un banal tect de fisier in lucru, descrierile la care se lucreaza, nu au link-uri. Asa ca daca cineva va dori sa afle detalii, va trebui sa revada din cand in cand daca au fost dezvoltate acele trasaturi si daca exista lincuri pentru tipologia care prezinta interes. P{recizez ca lista este dificil sa fie integral cu caractere descrise complet, pentru ca de fiecare data se va gasi un nou tim ce trebuie inclus si a carui descriere trebuie facuta intr-un interval de timp rezonabil.

CARACTERE



Turnatorii
Modelul
Paraziţii

Revenire