INCĂPĂŢÂNATUL

Incapatanatul, este tanarul coplesit de propria-i personalitate, care nu intelege nimic din ceea ce-l inconjoara. El crede toit timpul ca are perfecta dreptate, ca el stie totul si daca ceva nu-i iese bine, se datoreaza faptului ca cel care i-a cerut sa faca ceva, nu a reusit sa fie suficient de explicit. Altcineva este de vina.
Incapatanatului, orice i-ai spune, el o tine pe a lui. Ii spui sa faca o chestie, el vine cu doua variante A si B. Vorbesti de corectiile pe varianta A si el a doua zi vine cu corectii pe varianta B despre care n-ai discutat niciodata. El intelege ce vera si basta! Numai ca el trebuie sa faca obiectul unei evaluari de catre altii si daca nu intelege sa-si corecteze gravele carente, clar, va avea numai de pierdut.
Incapatanatul este rigid in ceea ce face. Si-a stabilit o tinta si pana nu o atinge nu are liniste. Numai ca altii trebuie sa aprecieze daca el are sau nu dreptate.
El este persoaqna care merge pe minima rezistenta, crezand ca a descoperit ceva nemaipomenit. face toate diligentele sa-si asigure paternitatea acelei descoperiri. Numai ca el trebuie sa verifice daca acea descoperire este si de substanta, este ceea ce se asteapta altii sa fie. De regulaq, este o chestie puerila, penibila, primitiva, la indemana cocosului, iar daca cineva il atentioneaza asupra situatiei jenante, precis el crede ca invidia vorbeste in cel care face imprudenta sa aiba un alt punct de vedere.
Vorbesti cu el ceva. Il intrebi daca totul este clar. Te asigura ca a inteles. rezultatul? Un fiasco. Vine tot cu vechea lui solutie de parca discutoia cu el nu a avut loc. Apare o situatie disperata pentru ca nu mai ai ce face in fata unei astfel de solutionare si incerci sa explici ca:
- doi si cu doi fac intotdeauna patru
- cand afara ploua, cad stropi de apa
- cand termometrul arata 40o inseamna ca afara este calc
- propozitia are un predicat obligatoriu
- daca undeva se foloseste un plurat, trebuie sa se vorbeasca despre cel putin doua elemente.
Incapatanatul face din toate un ghiveci fara cap si fara coada. Ca asa este el, un aiurit care vrea sa-i aiureasca si pe ceilalti. Nesansa lui, pentru ca momentul adevarului este aproape si el trebuie sa inteleaga ca:
- un lucru facut trebuie sa fie solid
- constructia lui trebuie sa fie logica, mai intai temelia, apoi peretii si in final acoperisul
- ceea ce face este pentru ca altii sa fie multumiti, nu el.
In rest, daca este pe strada, incapatanatul este un ins oarecare ce se pierde prin multime. Este insa periculos foc.