PÂRÂCIOSUL

Paraciosul, dintr-o proasta crestere, spune ce vede si ce aude oricui este dispus sa-l asculte. El muta vorba de colo-colo. face pe nevinovatul, arunca si multe neadevaruri pentru a iesi deasupra el, pentru a arata ca altii sunt vinovati. Trebuie stiut ca daca cineva vine sa vanda pe un altul tie, maine, cu aceeasi nerusinare te va vinde pe tine altcuiva. Sa-i fie lui cat mai bine.
In marile lui deficiente, el nu-si da seama ca devine un instrument stupid la indemana unui sef care-si bazeaza existenta pe punctele slabe ale subalternilor. Paraciosul vine tiptil la usa sefului, face plecaciuni si incepe sa ciripeasca asemeni ultimei zdrente despre ce i s-a intamplat lui, nasolii facute de X de Y de Z care trebuie sa se stie cu precizie ca au ceva cu el. Paraciosul nu este un om cu rezultate. Parand el se inconjoara de argumentele care ii permit sa justifice de ce nu si-a indeplinit sarcinile. Paraciosul este individul bizar care stie exact ce sa spuna, unde sa spuna si mai ales cand sa spuna. El nu a facut ceva. El nu a fost pe un santier. El nu stie sa dea la lopata. El nu a avut bataturi in palma niciodata. El doar a dat cu gura si atat.
In mod normal, paraciosi sunt copii care se bat cu cei cu care se joaca si urla catre parintii atacatorului, parandu-l ca l-a batut. Dar acest mod devine mod de viata si se traieste bine din para. cand cineva paraste, se intampla multe nenorociri.
Unul si-a parat la securitate vecinul care-si serba ziua de Sf. Mihail si gavril ca-l serbeaza pe regele Mihai. Nefericitul a facut 7 ani la canal.
Un altul l-a parat pe socrul lui ca are un kg de aur. I-a fost confiscat aurul, socrul a facut puscarie si toata lumea a avut de pierdut.
O tipa si-a parat amantul ca i-a furnizat secrete militare. Nu vroia sa-l piarda ca ea era destul de coapta si tanarul ofiter se saturase. Asa ca in tribunal, tanarul a luat 11 ani, iar ea, 5 ani ca deja detinea secrete militare.