MANELISTUL

Sa nu va asteptati sa credeti ca aici se va discuta despre acel interpret de muzica pentru chefuri la care lumea intra in transa si crapa de extaz. Nu, este vorba de acea specie de doctoranzi care daca ii spui sa faca ceva, abia daca respire o data si vine plin de entuziasm atroce, cu solutia, care bineanteles este un mare bluff, pentru ca:
- n-are nimic original
- se vede ca este neelaborata
- nu are la baza un studio temeinic
- repeat ceea ce el sties a faca cu mare lejeritate
- este lipsita de negeralitate
- nu este rezultatul a multe ore de nadusala
- autorul face ceea ce a invatat, adica reproduce un ceva memorat candva si atat.
Manelistul, asemenea doctorandului in discutie, primeste o tema. Adica sa faca o manea despre un ins, despre o activitate, despre un loc anume, despre un eveniment. Manelistul, personaj caracterizat prin subculture, ca si doctorandul caruia ii lipseste cultura adevaratei cercetari, nici nu se asaza la masa cu un condei si cu o foaie de hartie in fata, ci pe loc incepe sa lalaie ceva, repetand ca o moara stricata niste cuvinte care mai si rimeaza. Si asa face el maneaua. Din mers. La fel si doctorandul manelist. Primeste sarcina. Nu sta pe ganduri si zi-I si zi-I, o da pe toate partile zicand sarmanul ca i-a dat gat ape toti cu zicerile sale primitive, banale, arhicunoscute, plate, lalaite, incoerente, duioase, balmajite, incalcite, neantelese, aiuritoare, bizarre, clocite, simple, constructii miriapodice, unsuroase, lipicioase si mucegaite.
Manelistul vine si se produce in fata unora ca si el, admira, joaca, repeat si retraiesc acea muzica sinistra, jalnica, slaba si fara rost. Doctorandul manelist are in fata o comisie care nu prea stie ce este maneaua stiintifica si preiau productia cea manea, o intoarce pe toate partile si-I gasesc toate cusururile. Vai lui, de manelist!
Pentru a nu mai fi doctorand sau cercetator manelist, tanarul trebuie:
- sa primeasca problema
- sa mearga in biblioteca sis a citeasca articole adevarate si carti adevarate
- sa vada ce lipseste si trebuie creat
- sa propuna si el un ceva nou
- sa verifice ca ceea ce a propus nu exista déjà
- sa verifice cu asiduitate ca ipotezele si ceea ce a construit sunt corecte
- sa se consulte cu adevarati specialisti
- sa nu cada pe spate ca ceea ce el a facut este pentru prima data pe acest pamant
- sa publice
- sa faca o aplicatie online ca sa testeze cat mai mult si cat mai diferit
- sa se gandeasca la aplicatii in productie
- sa fie modest sis a se bucure cu masura.
Altfel, totul este apa de ploaie.