Fara a gresi spun ca profesorul doctor docent Constantin IONESCU este adevaratul fauritor al scolii de APSIE pentru ca:
- a reusit sa inchege un colectiv puternic format din tineri valorosi
- a avut o viziune clara in ceea ce priveste punctul final care a trebuit sa fie atins
- a dispus de resursele si de tactul necesar pentru a dezvolta un proces de cercetare
- a descatusat energii creatoare
- a lucrat sistematic pe principii de colegialitate
- a abordat totul cu mare flexibilitate fara a respinge ideile valoroase
- a dezvoltat o atmosfera propice solutionarii marilor probleme
- a definit si realizat un proiect stiind de unde si cu cine pleaca si unde trebuie sa ajunga
- a impus seriozitate maxima
- a discutat si a controlat tot ceea ce se elabora.
Daca este analizata lista de autori se vede ca acolo sunt inclusi atat tineri, cat si specialisti cu vasta experienta, iar dispunerea lor in ordine alfabetica arata respectul care il impiunea profesorul C. Ionescu tuturor colaboratorilor, dar si respectul pe care el il avea fata de acestia, fie ca era vorba de un asistent foarte tanar, fie ca era vorba de un specialist recunoscut asa cum erau Vasile Bita sau Valeriu Pescaru.
Analizanf bibliografia, se observa ca incepe cu documentele de partid si cu o cuvantare a lui Ceausescu, exact cum erau ritualurile acelor vremuri. Sa nu se uite ca un decan a pierdut fotoliul tocmai pentru ca tolerase ca la o anumita disciplina sa apara cursuri care nu contineau in introducere dar si in bibliografie referiri la documentele de partid si la cuvantari, pentru ca totul se derula sub inteleapta indrumare a politicului. Nici 2+2 nu avea cum sa faca 4 in acele vremuri daca nu era specificat un citat dintr-o glasuire a lui Nicolae Ceausescu.
Bibliografie contine lucrari elaborate de specialisti romani, autorii insisi intrducand cate una sau doua lucrari elaborate de ei. Si scoala de la Cluj de informatica este prezenta prin lucrarile lui Teodor Rus si Vasile Peteanu dar si sase lucrari elaborate de I.C.I. stiut fiind faptul ca acolo nu era traditia screrii de materiale de autor, ci publicarea de documentatii, metodologii si ghiduri usor anonime.
Lucrarea este elaborata inainte de aparitia internetului si deci nu este poluata de copy-paste si de discontinuitatile preluarilor fara discernamant. Cred ca trebuie si in ziua de azi analizata ca exemplu de cei ce doresc sa elaboreze o lucrare stiintifica sau un manual pentru studenti pentru ca:
- tilul are cateva cuvinte cheie
- cuvintele cheie se regasesc distinct in capitole
- fiecare capitol are la randul lui in titlu cuvinte cheie
- subcapitolele au toate elementele legate de ceea ce anbunta ca se trateaza in capitol
- conceptele sunt definite si dupa aceea sunt utilizate
- formulele sunt construite dupa un tipic in care este specificat indicatorul, apoi expresia analitica, dupa care sunt date explicatiile legate de variabilele independente
- sunt incluse si rezultate originale obtinute de autori si care ulterior au fost dezvoltate si publicate in teze de doctorat.
Oricare dintre capitole este analizat, se vede:
- seriozitatea structurarii
- nivelul de profunzime al abordarii
- coerenta succesiunii subcapitolelor
- controlul redundantei
- asigurarea consistentei in raport cu celelalte parti
- dezvoltarea graduala. Capitolul al XII-lea este destinat implementarii, exploatarii si mentenantei sistemului informational nou, de la paginile 567 - 589. Exista doua subcapitole, primul destinat implementarii si al doilea trateaza la pachet exploatarea si mentenanta. Cine ar scrie acum acest capitol, cu siguranta ar structura demersul pe trei subcapitole si ar face un sablon in care sa asigure tratarea omogena a implementarii, exploatarii si mentenantei. Numai ca in acele vremuri, lucrurile stateau cu totul altfel, mentenanta fiind un vis frumos dar prea indepartat. Exploatarea era aproape implicita, intrucat nu era separat dezvoltatorul de sistem de cel care il exploateaza, totul fiind o simbioza si un proces de asistare permanenta pentru ca prelucrarea la distanta nu exista decat in imaginatia foarte multor informaticieni, iar despre realitatea virtuala se stia din literatura lui Jules Verne, cartile acestuia aparand in editii frumos copertate in alb.
Lucrarea este rezultatul unui efort extraordinar al autorilor si numeroasele scheme, tabele, grafice si figuri, arata preocuparile acestora de a sintetiza si mai ales de a face prezentari clare si sugestive. Cartea pe care o am la dispozitie a fost a unui student care a subliniat ceea ce era mai important. Am reciti acele fraze subliniate de student si mi-am dat seama ca ele includ elemente esentiale, indispensabile unui viitor specialist si sunt asemeni unor definitii, exact cum au juristii mici zicei in limba latina, care ei le numesc principii de drept roman. Cred ca daca cineva va avea rabdarea sa reediteze aceasta lucrare, va pune la dispozitia specialistilor dupa mai mult de trei decenii o lucrare poaspata, de mare actualitate, desi in IT&C uzura morala este dramatica.

*** - Organizarea si proiectarea sistemelor informationale economice (macheta), Tipografia ASE, Bucuresti, 1982, cd. 226bis, 632pg.

revenire

/IE50/CARTI-INFORMATICA/CIonescu00000.htm CIonescu00000.htm