Carti publicate Introducere

(Cărţi publicate) ©

Circulau în epocă tot felul de legende legate de accesul la edituri pentru a publica o carte. Se zicea că autorul trebuie să mituiască cu 30% din onorariu pe redactorul cărţii, care la rândul lui ungea osiile mai sus. Nu prea am crezut povestea, dar un distins profesor din catedră cu care am fost la Editura Tehnică m-a atenţionat ca în dialogul cu redactorul cu care m-a pus în legătură să nu comentez în niciun fel procentul. După lungi discuţii, respectivul redactor mi-a vorbit de restricţiile care sunt legate de tiraj, hârtie şi alte condiţii impise de stat, ca ceva mai la sfârşit să mă atenţioneze că onorariul autorului este simbolic.
Circulau în epocă şi legende legate de tot felul de intrări unde trebuie. Eu eram interesat să public articole în reviste, mai ales în străinătate căci conducătorul meu de doctorat mi-a zis că în promovarea pe poziţii didactice importante nu cărţile erau importante, ci articolele bine cotate. Mare dreptate a avut!
Am publicat cărţi în edituri ceva mai târziu, după 1989, dar înainte de 1989 au publicat cărţi în Editura Tehnică, în Editura Didactică şi Pedagogică, în Editura ştiinţifică şi Enciclpăedică şi în Editura Albatros colegii mei Gheorghe DODESCU, Florin PILAT, Ioan ODĂGESCU, Gheorghe SABĂU, Valer ROŞCA, Ion Gh. ROŞCA şi Pavel NăSTASE. în Lucrarea INFORMATICA publicată în Editura ştiinţifică şi Enciclopedică din anul 1987 şi premiată de Acadeimia RSR am publicat şi eu un mic material legat de calitatea software.
în zilele noastre Editura ASE asigură publicarea de cursuri şi culegeri de probleme pentru studenţi în condiţii grafice dintre cele mai bune şi spun acest lucru pentru că cu două dintre lucrări realizate în colaborare şi publicate aici am câştigat premii ale Academiei Române în anii 2009 pentru lucrarea Structuri de date şi în 2016 pentru lucrarea Programarea aplicaţiilor Android.
este foarte important să se publice de către cadrele didactice lucrări în edituri, numai că acum lucrurile s-au schimbat de când există e-books şi mai ales, de când apetitul de a se informa al studenţilor din mediul online este maxim.



(elaborat azi 13 septembrie 2020)



                                                                                                                                                                                                    Înapoi