Analisti Introducere

(Analişti) ©

Mereu s-a pus problema legată de profesia celor care sunt absolvenţi ai secţiei de Mecanizare şi Automatizare a Calculului Economic şi de mai târziu ai secţiei de Informatică Econom,ică. Unii spuneau că absolvenţii sunt analişti de sistem informatic. Este adevărat că pe durata facultăţii studenţii de la informatică economică studiau:
analiza, proiectarea de sisteme informaţionale,
analiza şi proiectarea de sisteme informatice,
base de date
realizarea de programe aplicative,
care le permiteau travesarea tuturor etapelor de analiză a sistemelor informaţionale existente şi pentru realizarea sistemelor informatice.
în vremurile de demult, analiza se făcea după ureche şi pe poziţiile de analist se aflau tot felul de persoane cu calificări dintre cele mai variate căci salariile erau foarte mari, responsabilităţile legate de soluţiile oferite erau nesemnificative, iar greul cădea pe umerii programatorilor. Din momentul îăn care ICI a definit foarte strict meseria de analist de sistem informaţional şi de sistem informatic lucrurile s-au schimbat şi absolvenţii de informatică economică au ocupat multe dintre poziţiile de analişti, având legitimitate prin pregătirea şi experienţa lor practică.
Analiştii calificaţi cunoşteau metode de evaluare a fluxurilor informaţionale existente, identificarea de paralelisme sau de puncte care parazitau derularea proceselor şi aveau capacitatea de a fundamenta soluţii cu noi documente, fluxuri informaţionale şi mai ales cu accelerarea proceselor prin eliminarea carenţelor identificate.
Am avut posibilitatea să vizitez o serie de foşti colegi de facultate care erau şefi ain unor ateliere de analiză de sistem din Centre de calcul şi am văzut modalităţi foarte exacte de a fundamenta soluţii care aveau să ducă la noi sisteme informatice pentru întreprinderile lor beneficiare.



(elaborat azi 13 septembrie 2020)



                                                                                                                                                                                                    Înapoi