(Calitate oameni) ©

Utilizatorii sunt oameni.
Dezvoltatorii sunt oameni.
Administratorii aplicaţiei informatice sunt oameni.
Investitorii în produse software sunt oameni.
Oamenii au calităţi şi defecte. Dacă se face o listă cu calităţile şi se atribuie note de la 1 la 10 se va calcula o medie aritmetică cu care vom şti suficient de bine cu cine avem de-a face.
Să presupunem că discutăm de un programator, pe care îl notăm pentru:
- punctualitate cu nota 6,
- calitatea textelor surse scrise de el, cu nota 8,
- modul în care colaborează cu colegii, cu nota 8,
- cum îşi scrie partea de documentaţie, cu nota 3,
- stilul de programare utilizat, cu nota 7,
- măsura în care reutilizează componente din bibliotecile de proceduri, cu nota 4,
se va obţine media 6,00 care este cu mult mai mică decât pragul de 7,80 care l-ar plasa în rândul programatorilor buni. Când luăm un programator de 6,00 în echipă să nu ne mirăm că el va aduce contribuţii, ci piedici în munca echipei. Tot aşatrebuie procedat cu investitorii, cu administratorii, cu utilizatorii. Un investitor de nota 5 nu va fi niciodată un investitor foarte bun. El are foarte multe carenţe, căci media 5 nu rezultă din însumarea numai de note de 10 să fie clar. Dacă la capitolul bani disponibili el are nota 10, pentru a ajunge la media de 5, când sunt luate în considerare M caracteristici se va stabili cam care ar trebui să fie notele la celelalte M-1 caracteristici pentru a ajunge la media de 5.
Uneori este posibil ca media de 5 să impună ca chiar la capitolul bani disponibili să fie imposibil a-i da nota 10. Să zicem că se iau în considerare 10 caracteristici de calitate pentru investitor. Media MED=5, va rezulta după formula MED= SUMA/10. Acea variabilă SUMA include şi acel 10 pe care l-am acordat pentru disponibilitatea banilor, deci SUMA1=SUMA-10 =40 Cele 9 note rămase trebuie să însumeze 40, deci investitorul ar fi trebuit să primească la celelalte caracteristici note în jurul lui 40/9 adică 4,4. Trebuie să ne asumăm riscuri imense ca să declanşăm o colaborare cu un investitor care are 10 la disponibilitatea de bani şi note de 3,4 şi 5 la restul de 9 caracteristici, note care adunate să dea 40.
Oricare dintre noi, dacă vrem să nu avem surprize, să facem astfel de calculeşi cu siguranţă nu vom antrena resurse umane care să ne producă surprize neplăcute sau chiar foarte neplăcute, iar noi să ne găsim în situaţia să ne compromitem doar din cauză că nu am calculat nişte simple medii aritmetice.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi