(Calitatea finanţării) ©

Muţi văd în finanţator pe acela care dă banii. Am condus proiecte şi de câteva ori am semnat cecuri cu valori cu foarte multe zerouri, dar nu în lei, deci cam ştiu despre ce vorbesc când spun unele saiu altele despre calitatea finanţării.
Finanţarea este un proces. Ca orice proces, finanţarea decurge bine dacă:
- tranşele se plătesc la timp,
- se corelează plata cu calitatea livrabilelor,
- există încredere între finanţator şi executant,
- finanţatorul exercită puterea lui pentru a impune respectarea de termene şi de calitate,
- colaborarea, cooperarea şi coordonarea sunt esenţiale în derularea procesului de finanţare.
Noi avem o vorbă: nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă. Tot aşa şi finanţatorul trebuie să privească lucrurile.
Voi spune aici o poveste.
Un executant era obişnuit să i se plătească lucrări neexecutate.
Când am confruntat lista cu lucrările de executat cu cele executate efectiv, la momentul plăţii finale, care avea un nivel extrem de important, am discutat cu un reprezentant al executantului, extrem de arogant, care chiar m-a luat peste picior. L-am trimis la plimbare şi a venit şeful său, pe care nu l-am invitat să ia loc, pentru a şti exact cine este cu banul. Am discutat despre lucrările neexecutate. Am spus că plata sumei importante se va face dacă şi numai dacă o echipă formată din persoane enumerate, vor semna procesul verbal de recepţie la toate lucrările. Altfel, plata se va face peste o lună exact cum se arăta în cazul nerespectării de către executant a termenelor.
Executantul, strâns cu uşa a muncit suficiente zile 24/24 să facă ceea ce nu făcuse la termenele stabilite şi după eforturi considerabile s-a făcut recepţionarea lucrărilor. Prin sondaj am verificat lucrări personal şi numai după aceea s-a făcut semnarea cecului, iar eu am fost cotat ca persoana cea mai rea.
După mine, executantul face exact ceea ce vrea finanţatorul. Se zice că stăpânul rău face sluga hoaţă. aşa este dacă şi numai dacă, stăpânul este rău şi prost. Un stăpân exigent şi deştept nu va face sluga hoaţă, ci o va face responsabilă, căci ştie că va primi simbria dacă şi numai dacă munca făcută este la termen şi de calitate.
Executantul trebuie să ştie că totul trebuie făcut la termene. Este ca şi cu tubul de oxigen, pe care degeaba îl pui unu pacient după ce acesta a murit. Proiectul trebuie făcut la termen, căci salariile se plătesc la termen, apa pe canalele de irigaţie trebuie să curgă când e secetă, nu când plouă, examenele se dau în zilele şi orele anunţate, măseaua se tratează când te doare, plajă se face pe litoralul românesc vara, nu iarna. Finanţarea trebuie să stimuleze derularea proiectului nu s-o frâneze.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi