Acuratetea

(Acurateţea, caracteristică de calitate software) ©

Când se construieşte un produs software se urmăreşte şi acurateţea:
- implementării algoritmilor,
- transpunerii specificaţiilor,
- rezultatelor oferite la execuţie.
Este important ca fiecare dintre obiectivele de realizat să fie urmărite şi implementate cu exactitate. Dezvoltatorii de software şi clienţii trebuie să fie convinşi că lucrurile stau aşa.
Unii suprapun acurateţea software cu corectitudinea software. După părerea mea, sunt lucruri total diferite, căci corectitudinea evidenţiază faptul că pentru orice date de intrare, rezultatele date de produsul software sunt identice cu rezultatele obţinute prin rezolvarea problemei de către om, fără greşeală, desigur. Acurateţea se desfăşoară te durata tuturor etapelor din ciclul de realizare a produsului software.
Vorbim de acurateţea definirii grupului ţintă.
Vorbim de acurateţea de acurateţea specificaţiilor.
Vorbim de acurateţea definirii interfeţelor.
Vorbim de acurateţea procesului de scriere a textelor sursă.
Vorbim de acurateţea asamblării componentelor.
Vorbim de acurateţea testării produsului.
Vorbim de acurateţea documentaţiei.
Vorbim de acurateţea implementării.
Vorbim de acurateţea exploatării produsului software.
Vorbim de acurateţea mentenanţei produsului software.
Vorbim de acurateţea procesului de re-inginerie.
Vorbim de acurateţea rezultatelor oferite.
Uneori este bine să vedem acurateţea ca lipsă a impurităţilor, a acelor elemente care perturbă bunul mers în derularea activităţilor din etapele ciclului dezvoltării produsului software. Este vorba de exactitatea cu care sunt aplicate procedurile fiecărei etape, de exactitatea între ceea ce s-a planificat şi ceea ce s-a produs efectiv. Fiecare dintre noi îşi imaginează o anumită activitate sau un anumit element într-un anume fel, să zicem ne facem în minte o construcţie ideală şi ne propunem ca totul să decurgă aşa cum ne-am imaginat. Dacă aşa vor sta lucrurile, înseamnă că s-a obţinut un nivel de acurateţe foarte ridicat. Nu vreau să discut aici cum scade acurateţea dacă apar abateri între cum este definită o procedură şi cum se aplică ea în munca de zi cu zi, dacă cel ce o aplică este un nepriceput. Pornesc de la ideea că în echipa de dezvoltare a unui produs software sunt specialişti valoroşi care aplică cu exactitate procedurile şi faptul că ştiu meserie, înzestrează produsul software prin tot ceea ce fac cu acea acurateţe care-i dă valoare şi încredere în raport cu exigenţele clientului.
Această caracteristică parcă este făcută special pentru noi românii, să măsoare cât de mult aplicăm noi obiceiul cu merge şi aşa, alterând proceduri, sărind etape, făcând multe după ureche, căci noi ne-am născut poeţi şi standardele, procedurile, bunele practici, ne enervează îngrozitor şi noi vrem confort, stare de bine, optimism şi veselie, drept care facem multe cum ne taie capul.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi