Stiinta moderna nu are cum sa stea deoparte sa nu se implice si in zone mai putin abordate asa cum este ghicitul in cafea. Daca de la revolutia de la 1848 pana la 23 august 1944 progresele inregistrate nu au fost semnificative, odata cu dezvoltarea microprocesoarelor, evident tehnicile si metodele moderne de ghicit in cafea s-au extins, cuprinzand arii dintre cele mai vaste.
Deja sunt cunoscute lucrarile stiintifice ale unor renumite personalitati din domeniu si cu siguranta Academia Vrajitoarelor este in top 500, fiind vorba desigur de topul celor mai dichisite universitati de pe mapamond, stiut fiind faptul ca numai un corp profesoral de elita si eficient are sansa de a produce marile descoperiri. cercetarea stiintifica in acest domeniu este cu siguranta importanta si nu trebuie sa se uite numeroasele contracte in mediul public-privat, prin care au fost obtinute unele dintre cele mai interesante abordari sistemice in medii colaborative. Desigur, nu trebuie uitat rezultatul de mare rasunet in care multimile vagi si-au gasit o adevarata revelatie daca este vorba sa se aminteasca relevanta prezicerilor la citirea in cafea adevarata, in comparatie
cu tehnicile comuniste bazate pe citirea in nechezol si de acolo si ideea de a chestiona pe toti cei care nu au baut din acel substitut bizar, facut se pare din naut si ceva cauciuc de la anvelope uzate. Oricum, si in acele vremuri de restriste opozantii regimului au dus o lupta apriga sa conserve vestigiile cestilor cu zat dacic, autentic, manz, viezure, branza si desigur, tot cuvant dacic este si cuvantul zatz, cu care chiar ne mandrm ca popor.
Formula entropiei este de sorginte mioritica, lucru care se vede de la o posta, ghicitoarele in cafea vin prin vocabularul lor sa puna pe picior de egalitate persoane, fapte si informatii, adica sa maximizeze entropia daca porobabilitatile sunt egale, adica la n chestii pi=1/n, scurt si categoric.
Acum cand internetul a patruns peste tot, cand se vorbeste despre sisteme expert, despre agenti inteligenti, despre retele neuronale si despre algoritmi genetici, ghicitul in cafea ca arie de aplicabilitate a celor mai revolutionare cunostinte din informatica, nu avea cum sa ramana pe de laturi, ci s-a implicat activ. Asa se face ca se vorbeste acum despre:
- ghicitul online in cafea
- automatizarea procesului de achizitie a imaginilor din ceasca
- dispozitiv de explorare a zatului din ceasca
- solutie informatica pentru procese de e-Coffee
- sistem expert orientat pe identificarea de forme
- agenti inteligenti pentru puneri in corespondenta desene cu evenimente
- achizitii de date de mare precizie in medii cu structura generalizata
- procese de traducere in mod interpretativ si in mod compilativ
- colaborativitatea individ si interpreter
- managementul riscului de interpretare neadecvata a simbolurilor
- utilizarea principiului lui Pontriaghin
- minimizarea distantelor dintre semnificant si semnificatie.
Pentru estimarea costului aferent procesului de procesare online a imaginilor recompuse este necesar sa se utilizeze un generator de structuri de modele in care factori calitativi, necuantificabili sa se regaseasca cu precizie. Problematica estimarilor de coeficienti necesita achizitii de date de comportament pe termen lung si utilizarea de baze de adte orientate obiect, asa cum bine au intuit membrele Academiei Vrajitoarelor, candidate la top 500.
Se impune realizarea unui dispozitiv multimedia de citi cesti si de transformate a imaginii in 2D dupa care, prin realizarea unui mediu complex, se reproduce ceasca virtuala si de aici se realizeaza:
- rotirea acesteia
- marirea de imagine
- schimbarea unghiului de vizualizare
- referirea unei parti de imagine
- diferentierea partiianalizate
- derularea de procese de asistare
- recompunerea de fragmente cu identificarea de semnificatii.
Totul se realizeaza in 3D, iar tehnologiile moderne fac posibila abordarea in 3D ca la cinema, privind prin ochelarii speciali de unica folosinta, care induc costuri suplimentare in facura
eliberata la fiecare act de decodare stiintifica a cestii asa cum se vede in figura 1.
Figura 1. Transformarea in 2D a continutului unei cesti cu Coffee reader-ul.
Coffee reader-ul este o camera video speciala care permite baleierea cestii de cafea cu deformarea minima a imaginii, folosind in acest scop un aparat matematic adecvat.
|