1.
......
| Angajaza-ti neamurile! Daca ai mizerabila inspiratie, angajaza la firma la tine nevasta, copii, soacra, veri, nepoti si alte rubedenii. | Nevasta nu se va speti sa munceasca, pentru ca asemeni oricarei neveste, ea s-a maritat ca sa se odihneasca. Sa aiba bani dar atat. Banii sa-i fie adusi. Asa ca nevasta, salariata ta, mai intai va arata la toti salariatii ca ea este nevasta patronului. Va fi un fel de sef neformal, dar sef. va sti sa preia barfele, va sti sa teasa intrigi. Incet-incet, afacerea ta va avea parte numai de tensiuni, de paragina si mai ales de pierderi, pentru ca profitul nu vine decat de acolo unde lucreaza o echipa. Copii vor pleca de la premisa ca nu este necesar sa se speteasca cu munca, pentru ca ei sunt ca si acasa, acolo la firma. Vor veni cand vor dori, vor pleca tot astfel. Tot timpul vor reprosa cat de mult muncesc si cat de mic este salariul lor. Mama lor-salalriata si ea, le va tine isonul. Rudele indiferent care sunt ele, vor fi cu ochii dupa capatuiala. Nu vor munci, nu vor fi un exemplu. Vor fura pe rupte, vor chiuli pe rupte si-si vor exprima pe toate caile dezaprobarea la cate de carpanos este patronul lor si cat de nerecunoscator este el fata de rudele lui, rude care i-au sarit sa-i dea o mana de ajutor, vai de capul lui. 2.
......
| Lipsiti-va angajatii de o minima instruire. | In acest fel ei: - nu vor sti sa vorbeasca cu clientii - nu vor stiu sa ambaleze corect un produs - nu vor sti sa faca o demonstratie a avantajelor pe care le ofera un produs, punandu-l in functiune - nu vor sti sa monteze un produs. Am vazut cum vanzatorii ambaleaza alimente in hartie si nu pe partea celofanata. Am vazut un salariat la un banc de proba care nu stia sa asambleze o trotineta. Am vazut un muncitor apostrofand un client ca il deranjaza pentru o chestie absolut nesemnificativa. Cand a fost pus sa rezolve el chestia aceea nesemnificativa, s-a vazut cat de tampit si neproiceput era. 3.
......
| Evitati supravegherea si chiar controlul angajatilor. | Crezand ca salariatii vostri sunt monumente de vrednicie, ii lasati de izbeliste. Nu-i supravegheati, nu-i controlati. In timpul acesta: - ei fac treaba de mantuiala - nu fac ceea ce le cereti - dorm sau merg la carciuma - va fura, folosesc materiile prime pentru mici afaceri prorii, ciubucuri - fac treaba pe jumatate sau de matuiala. Muncitorul vostru trebuie: - sa stie ce are de facut pe ore - sa stie ca stiti sa verificati daca a facut sau nu treaba buna - sa stie ca daca a facut treaba buna va primi recompensa , iar in caz contrar va fi penalizat. Actionand altfel, muncitorul va face tot ceea ce stie el ca este mai bine pentru el, injurandu-te pe tine patronule, de mama. Nu va notati ce le-ati date de facut, termenele si ca trebuie sa vina sa va spuna ce si cum. Nu-i chemati la raport. Nu mergeti la fata ;locului sa vedeti ce fac si cum fac. Lasati-i sa se simta ca satul fara caini si veti plati amarnic. 4.
......
| Lasati-ii pe angajati sa vi se urce in cap. | Ei isi vor dezvolta o proprie afacere in firma voastra prin: - folosirea telefonului vostru - folosirea calculatorului vostru - folosirea masinii de serviciu si a combustibilului pe care i-l decontati - prin furarea clientilor vostri, daca afacerea este cu acelasi obiect de activitate - prin ocuparea timpului de lucru pentru care el ia salariu de la voi, pentru a rezolva problemele din afacerea sa. 5.
......
| Acceptati ca angajatii vostri sa vorbeasca oricat de mult la telefoanele de serviciu. | Salariatii in nesimtirea lor, vorbesc la telefon de parca ar fi platiti pentru asta si nu pentru a face treaba pentru care au fost angajati... O vanzatoare de ziare, vorbeste intr-una la telefon, ba cu fiica-sa, ba cu maica-sa, ba cu sotul, ba cu amantul. La fiecare ea are sa le zica ceva, pret de cate o juma de ora de fiecare. Ea gestioneaza vietile la toti. Deja serviciul ei o incurca pentru cata treaba de dispecer de famile are! Un functionar nerusinat de banca, trancaneste si el la telefon cu o muiere tot felul de banalitati. Lumea asteapta si el, nesimtitul, nu are nicio jena in a continua sporovaiala lui de tot rasul. Clientii care vad astfel de angajati care numai ca nu te iau la palme ca-i deranjezi din parlamentarile lor pe mobil, au acceptat drumul spre faliment, cu bratele deschise. Tot masochism se numeste si aceasta forma, in care pe banii tai de patron accepti sa se duca de rapa afacerea ta, ca niste salariati ai tai au nesimtirea sa vorbeasca, sa vorbeasca si iar sa vorbeasca pe mobil tot felul de fleacuri in timp ce clientii, nemultumiti, se indeparteaza de afacerea ta. 6.
......
| Culcati-va pe o ureche crezand ca afacerea merge de la sine. | Nu continuati sa va ingrijiti sa verificati calitatea marfurilor cu care va aprovizionati. Cumparati-va un caine. Jucati zaruri si fumati in fata dughenei voastre, fara sa va intereseze nici productia si nici daca clientii vostri au un dram de satisfactie. Trebuie sa stiti ca vitrinele se sterg de praf zilnic. N-o faceti! In acest fel magazinul vostru va arata ca un jeg si clientii vor fugii ca la bombardament, cand suna sirena. 7.
......
| Faceti credite si cheltuiti banii fara rost, crezand ca nu vine si momentul de a-i returna. | Luati-va o masina scumpa. Angajati-va sofer. Amenajati-va biroul, luati haine scumpe. Nu uitati de bijuteria cea fina pe care sotia o merita. Nu o iutati, va rog, pe amanta, care merita atentia cuvenita, concretizata printr-o locuinta decenta, ceva haine o masinuta de 100.000 EURO si o bijuterie aqsortata. Creditele se fac pentru utilaje, pentru materii prime, pentru retete de produse noi. Neglijand aceasta latura, creditul se duce pe apa sambetei, iar la ziua scadentei va fi vai si amar. 8.
......
| Lucrati fara un plan de afaceri, la intamplare, facand apel la tot felul de insi fara sa vedeti ca respectivii doar va cer bani, fara a va oferi ceva in schimb, care acel ceva sa produca si bani. | Haosul nu mai este lucrul dragut al celor inocenti care castigau si facea pe neznaiu. Acum, haosul este dusmanul afacerii pentru ca: - nu permite definirea unui orizont pe termen mediu - nu permite planificarea resurselor si nici a costurilor - nu genereaza incredere si asteptare de rezultate pozitive - evita raspunsurile clare la marile probleme legate de profit sau pierdere. Absenta planului de afaceri fac creditarea imposibila, fac rularea banilor un fenomen anevoios si mai ales de neinteles chiar pentru cel ce are banii. daca patronul merge numai pe intuitie, este clar ca a ales drumul pierzaniei. Nu va sti niciodata cat are in buzunar si cat trebuie sa cheltuiasca in continuare. Va pluti tot timpul in nesiguranta, iar rezultatele sale sunt absolut aleatoare. 9.
......
| Bazati-va pe pile si relatii, crezand ca respectivii fac ceea ce fac, gratis, dezinteresat. Cand vine scadenta, costurile sunt imense, de nesuportat. | daca n-aveti initiativa, sunteti baiatul sau fata tatei care le rezolva pe toate, inclusiv, va ajuta cu pile si relatii sa: - va faceti actele de firma - participati la licitatii trucate - intrati in lumea oamenilor influenti - aveti o informatie cu o jumatate de ora inaintea altora, dovediti mare prudenta, ba mai mult, evitati sa intrati in afaceri. Lumea afacerilor este bantuita de rechini. Abia asteapta pesisori sau chiar pestii cei mari, pentru a-i devora. Cum? Dandu-le cu o mana si lundu-le cu trei. Este lumea neiertatoare a celor care au investit un leu pentru a ajunge undeva sus, dar vor sa castige zele lei la un leu investitr, pentru a recupera investitia si pentru a-si satura proprii protectori. 10.
......
| Fii neclar si lasa-ti angajatii sa aiba initiative nastrusnice, sa aiba idei si doar atat, fara a avea si obligativitatea de a le face fapte. | Salariatul abia asteapta: - sarcini neclare - nestabilirea de termene - consumuri vagi - promisiuni cat cuprinde. daca ai acest stil de lucru, sa nu pornesti o afacere. Angajatul trebuie sa aiba idei strict legate de meseria lui, nu mai mult de atat. El nu trebuie sa gaseasca clienti. daca va face acest lucru, va vrea un procent, si de la tine si de la client, in forme dintre cele mai hotesti, pe fata dar si peste. Initiativele pe care le are salariatul sunt orientate: - sa lucreze mai putin - sa obtina cat mai mult - sa-i fie numai lui cald - sa-si creeze o pozitie dominanta in firma - sa riste pe banii patronului - in caz de insucces, riscul este al patronului, pierderea este a patronului, despagubirile le plateste patronul. 11.
......
| Ramai pe loc, nu cauta sa te adaptezi la cerintele dinamice ale pietii, crezand ca produsul tau este vesnic. | Desi piata evolueaza, in clipa in care produsul tau este de succes, exista tendinta de a nu face perfectionari, de a nu gasi si alte produse, noi pe care sa le realizezi si cu care sa vii pe piata. Cu timpul, dezinteresul pentru ceea ce faci se instaleaza, te ia pe nepregatite si in disperare de cauza, cu siguranta vei face pasi gresiti, drumul spre faliment este sigur. 12.
......
| Angajaza plati pentru servicii care depasesc sfera ta de evolutie. Cheltuieste mult cu expozitiile, cu targurile, mai ales in strainatate. | Desi afacerea ta este mica, din dorinta de a parea altceva decat esti, mergi sa faci reclama la Tv, vrei reclama in presa, paqrticipi la tot felul de actiuni caritabile pe care nu ai cum sa le sustii din profitul tau microscopic. Fii culant si te vei prabusi intr-o luna, ba nu, intr-o saptamana, ba nu, intr-o zi. 13.
......
| Persista in ideile neeficiente pompand banii tai si banii altora in a sustine un consum al altora la care participi si tu, aiurea. | daca ti-ai facut un restaurant, cand vin consumatorii, fii politicos. daca te invita sa bei cu ei, din prietenia pe care ti-o poarta, ai mii de mijloace de a refuza, fara sa-i superi. In final si ei vor primi nota de plata. frate, frate, dar branza este pe bani. Fii exigent. Nu da bautura si altele pe datorie. daca te asezi cu ei la masa, inseamna ca faci cinste. Deci ei nu vor plati. Sunt invitatii tai. In realitate este o cheltuiala care trebuie suportata. Din ce? Din profit. Care profit? Din moment ce toti stiu lectia, vin sa se cinsteasca cu tine si iata, dintr-o afacere profitabila, intri pe pierderi sigure si trebuie adusi bani de acasa. |