In lucru, trebuie puse poze si facute operationale legaturile....

TEHNOLOGII DE CONSTRUIRE LUCRARI ORIGINALE


Ion IVAN, Dan COLESNIUC - Technology for Paper Building, Proceedings on International Workshop ACTUAL PROBLEMS OF BUSINESS INFORMATICS IN BRIE MASTER PROGRAM, Giurgiu, December 13-14, 2003, ASE Publishing House, Bucharest 2004,pp 63-71, ISBN 973-594-509-6

ELABORARE LUCRARE DE LICENTA

Criteriile care au stat la baza alegerii colaboratorilor au fost putine si mai ales simple. In primul rand cand dau noroc cu cineva, imi dau seama daca voi colabora sau nu cu persoana respectiva. In al doilea rand, ma uit la privirea respectivului si inteleg ca persoana este exact tipologia cu care colaborarea are eficienta. respectivul trebuie sa nu fie lingau, sa nu accepte neconditionat tot ceea ce i se spune, sa aiba o personalitate bine conturata, sa aiba initiativa, creativitate si intelepciune. Eu imi ale colaboratorii si ei stiu acest lucru si mai ales, stiu ca la mine nu mai exista o a doua sansa. Adica, daca cineva calca pe bec, asta este, totul s-a terminat. Numai asa se explica de ce nu am colaborat niciodata cu un x care mi-a servit o porcarie, de ce am refuzat sa scriu cu anumiti indivizi, pentru care n-am avut niciodata vreun respect, datorita modului lor de a fi, de a actiona si de a fi lipsiti de onestitate.
Am idei putine dar clare si de aceea stiu ce am de facut. N-am avut niciodata pretentia ca fac lucruri exceptionale. Eu am doia teorii.
Prima teorie este ca daca anul acesta eu scriu 5 articole proaste, evident nu vor fi egale in noncalitatea lor. Va exista unul execrabil si va exista si un articol prost, dar nu excesiv de prost. Daca la anul voi mai scrie inca 5, capatand experienta, probabil vor fi slabe dintre care unul va fi mult mai slab dar va fi si unul nu chiar asa de slab. Si tot asa, incat dintr-o multime de articole se va gasi unul care sa nu fie chiar o mizerie. daca insa stai si zici ca vei publica o capodopera, cine garanteaza ca acel unic articol nu este o mare eroare?
A doua teorie arata ca daca marele popor chinez are 1,5*109 cetateni, dintre acestia 1,5*106 lucreaza in informatica. Dintre cei care lucreaza in informatica, 1,5*105 se ocupa de dezvoltare de aplicatii si dintre ei 1,5*103 urmaresc problemele de calitate, iar dintre acestia 1,5*102 se ocupa chiar de domeniul meu de activitate. sa cred oare ca ceea ce am descoperit eu ca singura persoana nu au gasit cei 15 informaticieni care sunt strict calati pe calitate? Exclus! De aceea sunt extrem de rezervat cand aflu despre premierele unor neica nimeni de pe Dambovita, cand stiu ca exista altundeva cel putin 15 insi care toaca exact aceeasi problema mult mai disciplinati decat mine sau decat altii... Lucrarea de licenta ar trebui sa fie, dar nu este, sansa unui tanar de a se exprima asa cum trebuie intr-un domeniu in care el va lucra tot restul vietii. Tocmai de aceea pentru a realiza o lucrare de licenta serioasa, trebuie lucrat serios. Exista o explicatie care sa arate cujm ca un profesor care conduce peste 60 de lucrari de licenta o face serios? Ma indoiesc si deci nu cred, desi exist vorbabaiatului acela, Descartes...
Lucrarea de licenta trebuie sa se bazeze pe multa practica. Atat timp ca studentul face o practica doar de a se face ca face ceva, este clar ca si lucrarea sa de licenta are de suferit, chiar rau de tot. Se vede de la o posta ca au aparut fabricanti de lucrari de licenta si asa cum pamantul agricol se vinde la metru patrat, cartofii si fierul vechi se vand la kil, iar copiii se vand la bucata, lucrarile de licenta se vand la pagina, cu 2 EURO, adica la 40 de pagini + coperta 100 EURO. Punct.

ELABORARE LUCRARE DE DISERTATIE

Lucrarea de disertatie vine ca o urcare pe un plan superior. Studentul de la amster, mai matur, cu cunostinte mult mai solide, cu chef de a aprofundadomeniul unde s-a pregatit inainte 3 ani, vine sa faca o lucrare de disertatie care sa arate cat de matur e el. Un coordonator de lucrari de disertatie, platite gras dealtfel, daca se ocupa de peste 30 de astfel de mici bijuterii, sunt sigur ca o face din preaplinul de talent de care dispune si care da pe de laturi. Iar studentul masterand care accepta si el asa ceva, cu siguranta isi propune sa ajunga pe culmile nebanuite ale performantei. Lucrarea de disertatie trebuie sa nu fie prea practica, sa aiba un sambure de rezultat original, controlat cu grija de coordonator. Studentul trebuie sa arate in cele sub 40 pagini ca stie sa abordeze o problema, stie sa aduca o solutie noua, stie sa se raporteze la ceea ce exista in domeniul sau. Acum cu Internetul, prin copy-paste si dobandind maiestria de a gasi motoare de cautare foarte eficiente si de a construi cuvinte de regasire, unii cred ca in 3 ore vor scrie o lucrare de disertatie. Daca un coordonator face un plan solid, daca supravegheaza elaborarea si mai ales daca el este exiget su studentul masterand si daca si studentul isi impune un nivel de autoexigenta ridicat, atunci cu siguranta ca lucrarea de disertatie va fi exact ceea ce-l va reprezenta pe absolventul unui curs de masterat, adica un lucru foarte bine facut.


SCRIERE DE ARTICOLE

Un articol este citit de catre cineva pentru a invata ceva nou, pentru a se lumina. Daca articolul nu este decat copy-paste, e clar ca nu are nicio valoare. Multa lume nu stie ce inseamna sa faci un articol. Mai intai trebuie sa ai o problema, imaginata de tine, data de cineva, incercata a fi solutionata de altii. Problema trebuie sa fie noua si sa nu fie absurda. Un articol care anunta ca X a gasit cum se face cuadratura cercului sau cum se construieste dublarea cubului sau chiar teorema aia a lui Fermat, te face sa zambesti asa cum te apuca rasul sa-i vezi pe unii care vor sa se transmita in direct cum lanseaza ei din Medgidia o racheta care functioneaza cu apa chioara...
Deci ai problema. Trebuie vazut daca acea problema nu este deja solutionata de altii ca sa nu te faci de ras ca tu dai o solutie la ceva care a fost solutionat acum 20 de ani sau mai rau, acum 100 de ani. Daca nu are solutie data sau solutiile existente sunt greoaie sau au eficienta mica, tu iti spui ca ai capacitatea de a gasi o solutie noua. Si cauti si cauti si cauti. Si daca gasesti si intr-adevar ceea ce ai gasit tu este mai bun decat ce exista, merita sa scri un articol. Si incepi sa faci asta dupa o schema expusa in ghidul de elaborare dat in revista unde vrei sa publici. Nu face altcumva ca articolul va fi respins cu brio.
Daca ceea ce ai scris, este interesant vei fi citi si vei fi citat de altii, ceea ce valideaza rezultatul prezentat in acel articol.


ELABORARE TEZA DE DOCTORAT

Teza de doctorat este lucrarea in care autorul ei trebuie sa faca dovada ca este cineva, ca are capacitatea de a aduce elemente noi in domeniul in care s-a specializat. In anii 50 dupa ce au fost epurati scriitorii burghezi, comunistii au avut ideea importanta din Uniunea Sovietica de a produce scriitori pe banda rulanta. De aceea au creat Scoala de Literatura, unde tineri cu dorinta scriiturii, mistuiti de chinurile crteatiei, de fapt cam inchipuiti, s-au prezentat lla cursuri si mari scriitori care o cotisera dupa 23 August 1944, pentru a accede si ei la ciolan langa noua putere, veneau si-i invatau pe dornicii de afirmare, cum sa creeze. Le aratau ce e aia o metafora, ce e ala un poem sau pe unii mai de la tara ii invata sa silabiseasca pe abecedar, pentru a devenii ff mari, stiut fiind faptul ca nici Creanga si nici Eminescu si nici Caragiale nu erau absolventi cu diploma de universitati.
Dupa 60 de ani, a aparut un concept asemanator si anume scoala doctorala, adica locul unde tinerii invata sa gaseasca solutii originale, sa aiba si ei un aport la tezaurul stiintei universale, ca sa zic asa. In 3 ani acesti tineri, invata tot ceea ce e necesar pentru a scrie o teza si din cei trei, in 2 trebuie sa si scrie teza si ca geniali ce se afla, trebui sa si o sustina. E un lucru meritoriu, numai ca procentele arata ca bietii tineri numai intr-un procent de sub 20% reusesc sa faca acest lucru, adica sa se inscrie in grafice. Desi nu este o penurie de doctiori pe metru patrat in Ro, scoaterea la termene asa de stranse, fundamentata pe cheltuieli cat mai mici, nu are o baza realista pentru ca:
- exista alte modalitati de contro a cheltuielilor
- actul creativ nu ai cum sa-l comanzi si nici cum sa-l controlezi
- selectia celor care finalizeaza are la baza reglaje date de acceptarea tezei in catedra
- filtrele pana la obtinerea titlului de doctor sunt numeroase si dure.
Crearea de modele este interesanta dar sa nu uitam ca doctoratul; este sau nu eficient dupa alte criterii si nu criteriul cheltuielilor. Criteriul originalitatii, criteriul aplicabilitatii, criteriul eficientei sociale, sunt numai cateva. Zbaterile universitatilor in a intra in top 500 si dorinta de a avea macar un laureat al premiului Nobel sunt tinte care in niciun caz nu au finalitate prin aceste scoli doctorale unde ca in anii 50 vin profesori chiar daca au renume, sa le spuna tinerilor ce si cum in a revolutiona domeniul in care ei activeaza. Ceea ce trebuie facut este strict legat de:
- exigenta selectiei conducatorilor de doctorat
- impunerea de criterii care sa evidentieze capacitatea de creatie inca din studentie a tinerilor
- impunerea de criterii si mai severe in acordarea de titlul de doctor prin sustinerea responsabila in catedra si in sedinta publica
- scaparea de formalisme, complexe si de obsesii
Acum exista doctori in cantec, in sport, in teatru, in orice, numai doctorat sa ai pentru a fi profesor universitar. Nu conteaza ca esti Gheorghe Zamfir. Fara doctorat nu poti fi nici macar lector la o universitate de muzica, stiut fiind faptul ca sunt profesori care-i invata pe unii sa cante opera, fara ca ei sa fi urcat vreodata pe vreo scena....

SCRIEREA UNEI CARTI

CARTEA SAU TRATATUL reprezinta ceva care coincide cu atingerea unui apogeu. Asa ar trebui sa fie dar nu e asa. Acum oricine vrea sa faca ceva, face o carte. Adica scrie zeci sau sute de pagini, unele bune dar foarte multe fara noima. daca cineva scrie mult, musai trebuie sa se compare cu Nicolae Iorga despre care se zice ca a scris 1000 de carti. Unii scriitori nici dupa dictare nu ar scrie cat au publicat. Era unul care avea niste sclavi care lucrau pentru el. Un sclav s-a revoltat si a facut un plagiat dovedit si apoi s-a zis ca maestrul ar fi facut un roman colaj. Ha, ha, ha...
A scrie o carte presupune:
- sa ai o tema de cercetare, cu rezultate evidente, verificate si mai ales apreciate
- sa fi publicat oarece articole despre acel subiect
- sa ai o bibliografie la zi pe acel subiect
- sa faci dovada ca sti despre ce scri
- sa faci un plan logic al capitolelor
- sa iei hotararea daca lucrezi singur sau daca lucrezi in echipa
- sa ai calitati de manager
- sa ai puterea de a incepe, de a continua si mai ales de a incheia cartea
- sa mergi la editor si sa accepti sa fi umilit pe munca ta pentru ca din tot ce faci castigul tau este de maximum 15%
- sa ai capacitatea de a suporta gloria cu care te acopera continutul cartii apreciate de cititori, specialisti sau muritori de rand.