O analiza pe text

Cuvantarea lui Ion Traian Stefanescu este formata din doua parti distincte. In prima parte sunt folosite verbele la modul indicativ. Apar expresii ce contin verbe la prezent. Astfel autorul foloseste cuvinte precum: este, poarta, permiteti, intelegem, iata, sa arat, va asigur, salutam, ma refer, cdonsidera, vor beneficia, vor ilustra, sunt, se regaseste, constituie, va avea, sa actionam, manifestandu-ne, vor produce, au foswt, va exprimam, comit, a pus, a raporta, suntem, studiind, supun, aratand claritate, angajare si mai ales supunere si admiratie.
Cand vine vorba de a face propunerea ce avea sa distruga o facultate de mare tinuta, Ion Traian Stefanescu foloseste verbe la modul conditional optativ, precum: s-ar raspunde, s-ar elimina, s-ar crea. Lui i se pare esential...Partea aceasta este ca la piata cand o tata cu bratele in solduri se targuie umila sa nu-si piarda clientii. Efectul acestui text a fost devastator prin esenta formei de prezentare, care lasa impresia unei chestiuni care nu era imperativa, care lasa loc de interpretare si mai ales, dadea camp larg actului decizional care se baza pe un da, asa este si el are dreptate. Insinuarile legate de eliminarea paralelismelor inexistente de altfel intre cele doua facultati ar avea ca singura solutie reunirea celor doua entitati care erau absolut ortogonale. Punct ochit, punct lovit, spre placerea cuiva care jubila ca era folosita eficient mana altuia spre a scoate carbunii incinsi...
Iata si zicerea cu pricina a lui I.T. Stefanescu:

"...imi ingadui sa supun atentiei dumneavoastra sugestia ca Facultatea de cibernetica economica si Facultatea de economie politica si planificarea economiei nationale ale Academiei de studii economice Bucuresti sa fi reunite intr-o singura facultate. In acest fel s-ar elimina o serie de paralelisme existente in prezent in planurile de invatamint ale celor doua facultati, s-ar raspunde, prin profilul pregatirii studentilor, cerintelor de regula similare ale viitoarelor locuri de munca si, ceea ce mi se pare esential, s-ar crea posibilitatea reala a dobindirii unor cunstinte economice aprofundate in strinsa concordanta cu exigentele actuale si de perspectiva ale economiei noastre nationale."

A fost o lovitura de mare maestru, ca in filmele lui Fellini in care finalul este cel care conteaza, acolo ascunzandu-se adevarata metafora. Vorbitorul si-a pregatit terenul avand un discurs in care a zis exact ceea ce placea, astfel incat aducandu-si auditorul la nivel de extaz, sa vina cu lovitura de gratie, introdusa mieros si inocent cu imi ingadui sa sugerez, iar ceea ce a urmat a fost lovitura fatala aplicata unui mare brand, remarcat de toata lumea ca fiind ceea ce trebuia sa fie in invatamantul superior, alaturi de Facultatea de Calculatoare din IPB, de facultatea de matematica-Informatica din Universitate, adica Facultatea de Cibernetica avand sectia de Informatica Economica. Numai ca binele trebuie sa fie invins de rau, contrar marilor basmeale poporului roman. A fost o naratiune deandaratelea, nici macar in oglinda, ci intr-un ciob de geam jegos. Timpul a aratat ca nu s-a obtinut nimic din ceea ce acela a crezut, ba din contra, piata muncii le ducea dorul adevaratilor informaticieni scosi de facultatea de Cibernetica, iar ceea ce s-a intamplat dupa 1989 a aratat ca interventia acelui nefericit a fost ceva la comanda, care sa loveasca in Manea Manescu, pe atunci prim-ministru cu dusmani care il pandeau la cotitura si care l-au lovit exact acolo unde il durea, pentru ca facultatea de Cibernetica si Statistica Economica era copilul sau de suflet, pe care l-a iubit pana la moarte si cred ca si dupa.


revenire