Lista tipuri de flotari

Denumire in
limba engleza

Denumire in
limba romana

Descriere

Traditional push-up

-

Pozitia de start are patru puncte de sprijin. Picioarele sunt fie apropiate, fie departate, dar varfurile lor ating solul in cele doua puncte de sprijin. Picioarele si trunchiul formeaza un plan perfect, inclinat de la umeri spre varful picioarelor. Bratele sunt intinse si palmele ating solul formand celelalte doua puncte de sprijin. Bratele sunt indreptate in jos la latimea umerilor, formand cel de al doilea plan. Daca punctele de sprijin ale picioarelor sunt unite cu o linie si in acelasi fel se procedeaza si cu punctele de sprijin ale mainilor, cele doua linii trebuie sa fie paralele. Acesta este punctul de start. La momentul urmator se coboara bratele prin indoirea bratelor spre exterior in lateral. Are loc dupa aceea revenirea in pozitia de start. Este important ca trunchiul si picioarele sa formeze un singur plan pe toata durata executiei.

Weight vest

-

Pozitia de start are patru puncte de sprijin, picioarele fiind departate. De la pozitia de start are loc impingerea trunchiului,planul acestuia fiind ridicat. Se fac miscari ale bratelor in lateral dupa care palmele sunt impreunate la spate. Se produce dezlipirea palmelor, intinderea bratelor, dupa care corpul revine in pozitia de start.

Decline push-up

-

Varfurile picioarelor vor fi ridicate pe o banca. Palmele ating solul. Planul varfurilor picioarelor difera de planul palmelor. Corpul este intins, formand un plan declinat, rezultat din trunchi si picioare. Bratele intinse formeaza un alt plan. Se procedeaza la efectuarea de flotari, prin indoirea bratelor, iar corpul ramane intins. Se revine la pozitia initiala. Acest tip de flotari are dificultatea data de schimbarea centrului de greutate. Efortul de revenire la pozitia initiala este mai mare decat in cazul flotarilor traditionale.

Dive bomber push-up

-

Picioarele sunt intinse si usor departate alcatuind in primul plan. Trunchiul si bratele in prelungirea acestuia formeaza al doilea plan. Talpile picioarelor si palmele formeaza patru puncte de sprijin. Planul picioarelor si planul trunchiului formaza un unghi drept. Aceasta este pozitia de start. Se coboara trunchiul si se intinde, pana cele doua planuri, devin unul in prelungirea celuilalt. Bratele sunt indoite. Pasul urmator presupune revenirea in pozitia initiala.

Thigh slap push-up

-

Pozitia de start este comuna cu aceea a flotarilor traditionale. La momentul urmator se coboara corpul prin indoirea bratelor. La ridicare, se produce ghemuirea corpului si atingerea genunchilor cu palmele. Rapid se revine in pozitia care permite reamplasarea membrelor si varfurilor de la picioare in aceeasi pozitie care a avut-o corpul la start.

Crocodile push-up

-

Pozitia de start presupune patru puncte de sprijin. Picioarele usor departate dau doua puncte de sprijin prin atingerea solului cu varfurile. Celelalte doua puncte de sprijin la dau bratele intinse, unul mai in fata, iar celalalt ceva mai in spate. Executia este asemanatoare flotarilor de baza. La urmatoarea repetare, celalalt brat vine mai in fata si bratul care a fost in fata trece ceva mai in spate.

Triceps push-up

-

Corpul si bratele sunt in pozitia de vaza, palmele fiind apropiate una de cealalta. Flotarile se executa normal, cu indoirea bratelor si cu mentinerea trunchiului si a picioarelor intr-un plan unic. Exista si o varianta in care executantul are ca puncte de sprijin genunchii. Planurile bratelor si corpului trebuie sa respecte aceleasi modalitati de modificare a unghiurilor in timpul executiei dar si in timpul revenirii in pozitia de start.

Clap push-up

-

Din pozitia de baza, se produce indoirea bratelor. La revenire, cand bratele sunt drepte se produse lovirea palmelor pe interior, asemeni aplauzelor, dupa care palmele ating solul in aceeasi pozitie ca la momentul de start.

One-arm push-up

-

Exista trei puncte de sprijin. Corpul se sprijina pe varfurile picioarelor departate si pe palma unei maini. Cealalta estedusa la spate. Corpul formeaza doua planuri. Pasul urmator consta in indoirea bratului pe care se sprijina corpul, cat mai mult posibil. Dupa aceea are lor revenirea in pozitia initiala.

Medicine ball push-up

-

Pozitia de start este cea de baza, numai ca punctele de sprijin se afla pe trei sau patru sfere, de regula mingi dintr-un material mai rigid. Daca sunt utilizate trei sfere, pe una dintre ele siunt pozitionate punctele de sprijin ale picioarelor, iar cele doua maini se sprijina pe cate una dintre mingile ramase. Executia este tot in doi timpi ca in cazul flotarilor normale. Este foarte important sa sementina echilibrulin timpul indoirii si indreptarii bratelor, pentru a punctele de sprijin sa se mentina aceleasi.

Superman push-up

-

Pozitia de pornire este aceea de baza, cu patru puncte de sprijin. Bratele formeaza un plan perpendicular pe sol. Corpul formeaza un plan inclinat, sprijindu-se pe bratele intinse si pe varfurile picioarelor. Pasul urmator, consta in efectuarea unui salt amplu in aer, moment in care bratele se intind in fata, planul lor prelungindu-se cu planul corpului, formand un plan unic. Dupa aceea se revine rapid la existenta aceluiasi unghi care a fost intre cele doua planuri in pozitia de start. Atingerea solului se efectueaza cu bratele si varfurile picioarelor. Planul bratelor si planul corpului au unghiul identic celui de start.

Handstand push-up

-

Din pozitia stand in maini, avand centrul de greutate al corpului sub control, se procedeaza la executarea flotarii, prin indoirea bratelor. Indoirea bratelor se realizeaza cel mult, pana cand crestetul capului atinge suprafata de sprijin a palmelor. Cu cat bratele sunt mai indoite, cu atat creste dificultatea efectuarii revenirii la pozitia initiala. Dupa aceea se revine in pozitia initiala. Exercitiul este extrem de dificil si presupune un control perfect al corpului. In cazul in care flotarile se executa avand un plan cu deschidere larga, acestea poarta numele de Freestanding Handstand Pushups. Pana la executia libera a acestui tip de flotari, se incepe prin a sta in maini, cu picioarele sprijinite de un perete. Dupa aceea, treptat se trece la indoirea bratelor in mod progresiv si apoi se executa ridicarea corpului.

Full planche

-

Pozitia de start presupune existenta ca palmele sa fie cele doua puncte de sprijin, iar corpul sa se afle in aer, fie in pozitie orizontala, fie in pozitie oblica. Varfurile picioarelor vor ocupa in spatiu, un punct fix. Se trece la executarea flotarilor, prin indoirea bratelor, varfurile picioarelor ramanand in punctul imaginar definit pentru pozitia de start. Revenirea in pozitia initiala se realizeaza prin indreptarea bratelor. Tot timpul corpul sta drept, fara a se arcui pentru a mentine centrul de greutate, atunci cand executia este nesigura. Trebuie sa existe un control perfect pentru intreg corpul. Acest tip de flotari este executat preponderent de gimnastii de performanta sau de sportivii care exerseaza perioade de timp indelungate, cautand mentinerea pozitiei corecte a corpului in fiecare etapa a derularii.

Denumire in
limba engleza

-

Descriere