Un sportiv, cand incepe sa gandeasca un program de antrenament trebuie sa aiba foarte clar la fiecare exercitiu care sunt categoriile de musci asupra caruia se actioneaza. Literatura de specialitate abunda de detalii semnificative legate de categoriile de muschi care sunt implicate la executia flotarilor. In cartea Anatomia unui corp perfect a lui Federic DELAVIER, aparuta in anul 2009 la editura Litera - Bucuresti, la pagina 56, la capitolul destinat exercitiilor pentru piept se arata ca flotarile implica:
- deltoid anterior
- triceps brahial
- pectoral mare
- anconeu.
Cartile de culturism trateaza problematica executarii de flotari la paralele pentru dezvoltarea tricepsului (Culturism - intretinere si competitie de Marin CHIRAZI si Petru CIORBA, aparuta la editura Teora din Bucuresti in anul 2006), la pagina 131 cu detalii si figura 48, precum si la paginile132, 161, 164 si 184.
Nefiind extrem de spectaculoase si mai ales pentru faptul ca nu sunt utilizate echipamente spectaculoase si executantul ocupa o suprafata importanta a terenului salii de antrenamente, flotarile clasice sau traditionale, sunt trecute in grupul exercitiilor mai putin folosite de culturisti. Flotarile sunt in toate manualele care se adreseaza persoanelor care fac antrenamente acasa, individual. Nu necesita decat vointa de a le face corect si nimic mai mult. Lupta cu sine insusi incepe cu executarea flotarilor, crescand numarul lor de la o repriza la alta.
Literatura arata ca pozitia de start este aceea a bratelor indoite, trupul fiind la orizontala, paralel cu solul. Ridicarea bratelor este cel de al doilea timp al executiei la flotari, trupul intins formand cu solul un unghi ascutit.