Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Acoperirea m-aplicaţiilor

Obiectivul acestui demers este de a evidentia care au fost eforturile depuse de unii membri ai catedrei de Informatica Economica, acum DICE, de a aduce in planurile de invatamant de la licenta, masterat si doctorat problematica dezvoltarii aplicatiilor mobile, care inseamna:
- dispozitive mobile
- sisteme de operare pentru dispozitive mobile
- programarea dispozitivelor mobile
- definirea aplicatiilor mobile: structuri, functionalitati, tipuri, calitate
- ciclul de realizare a aplicatiilor mobile
- economia aplicatiilor mobile: costuri, licente, management de proiecte
- integrarea aplicatiilor mobile
- securitatea aplicatiilor mobile.
Intotdeauna a fost un primul care a avut ceva in atentie legat de aplicatii mobile. Pe la masterul de securitate se dorea introducerea chestiunilor de securitate pentru aplicatii mobile. Profesorul Bogdan GHILIC-MICU, sef de catedra in acele timpuri, a conturat o disciplina pentru masterul de aprofundare pe probleme de tehnologii de dezvoltare a m-aplicatiilor, caci asa se numesc aplicatiile mobile. Pentru a fi mai aproape de restrictiile unei discipline de master de aprofundare a fost propusa de catre conferentiarul doctor Paul POCATILU disciplina Programarea dispozitivelor mobile. Incepand cu anul 2010 s-a predat aceasta disciplina, iar in anul 2012 a aparut o lucrare pe acesta tema elaborata de Paul POCATILU.
S-a deslantuit ca o furie chestia cu mobilele, programare, securitate, sisteme de operare, design de interfete, tot felul de aplicatii, teze de doctorat, masterate, de toate. Si totusi, azi 19 aprilie 2013, numai Liviu COTFAS si Cristian Valeriu TOMA au m-aplicatii efective in piata. Liviu are o aplicatie - Clever Taxi - pentru sistemul de operare Android destinata comenzilor de pe telefonul mobil a taximetrelor in marile orase ale tarii. Cristian a lucrat intr-o echipa complexa sa realizeze aplicatia pentru Orange Video Streaming.In rest, povesti frumoase, emulari si alte bancuri.
Exista si o revista online, Journal of Mobile Embedded and Distributed Systems, cu adresa www.JMEDS.eu cu un topics generos, care are numeroase indexari in baze de adte internationale, unde toti cei care au preocupari pe dezvoltari in zona aplicatiilor si dispozitivelor mobile au cui se adresa cu articole in care includ solutii originale. Editorul revistei este dr. Catalin BOJA, el asumandu-si in integralitate dinamica acestui demers de promovare a solutiilor originale din domeniu. Anul acesta se va publica al V-lea volum, ceea ce arata ca revista are cinci ani vechime, cea ce este foarte important, stiut fiind faptul ca numeroase jurnale se anunta zgomotos si dupa aceea pier in neant. Aplicatia functioneaza doar pe terminale mobile ce au conexiune de date Orange si furnizeaza VoD - Video On Demand (clipuri de muzica, emisiuni tv, clipuri etc) plus canale TV real-time streaming prin protocoale RTP/HTTP cu SIP si DRM - Digital Rights Management OMA model 1.

Cand l-am cunoscut pe Cristian Valeriu TOMA, student cu totul remarcabil, mi-am dat seama ca am in fata omul cu care abordarea domeniului criptografiei in lucrarea de licenta, are o sansa de a deveni o realitate. Cu multi ani in urma, pe vremea odiosului, studiasem la INID, pentru ca atunci lumea se mai si documenta, articole din revista IEEE TRANSACTIONS ON INFORMATION THEORY, avand ca tematica algoritmi de criptografie si nu numai. Cu Daniel VERNIŞ abordasem ceva mai inainte despre compresie, subiect identificat in ACM Computing Surveys, volume de la biblioteca ICI si simteam nevoia unei schimbari. Si s-a produs. Drumul nu a fost drept, ci sinuos pentru ca tanarul Cristian la rugamintea mea a urmat un masterat cu numele BRIE si numai dupa terminare a trebuit sa dea admitere la doctorat si sa pornim impreuna la treaba. Asa se face ca discutiile noastre s-au cantonat in zona securitatii informatice ca arie de cercetare in teza de doctorat si mai apoi in proiectarea unui curs de masterat pe probleme de securitate informatica, bazandu-ma foarte mult pe disponibilitatea profesorului Victor Valeriu PATRICIU de la ATM, cu care ma cunosteam demult si la ale carui conferinte speciale de nivel stiintific ridicat imi facea o deosebita placere sa particip. S-a conturat ideea si am inceput demersurile astfel:
- a fost data denumirea cursului
- am stabilit director si secretar
- a fost facuta programa pe semestre
- s-a constituit grupul de profesori care sa predea
- a fost elaborat un handbook, primul dintre toate masterele acum la a doua editie
- am obtinut aprobarile si in anul 2005 s-a inceput
- s-a obtinut acreditarea
- au fost derulate etapele unui contract important de cercetare
- a fost organizata conferinta SECIT.
Nu s-a venit pe un teren gol, intrucat problematica a fost abordata si la unele dintre editiile Conferintei Internationale de Informatica Economica organizata de Departamentul de Informatica Economica dar si la unele manifestari, precum aceea destinata combaterii pirateriei informatice.
Lucrurile nu au mers liniar datorita unor aspecte stricte de managementul din sistemul educational universitar, in care lucru in sistem absolut dschis este dificil de realizat, ceea ce blocheaza cooperarea interuniversitara, in contextul in care acest curs de master, spre disperarea localnicilor, s-a bazat pe cele mai bune cadre didactice din Ro care predau discipline incluse in planul de invatamant al acestui master. La toate criticile si plangerile manifestate s-a reamintit de fiecare data ca:
- acest curs are un handbook
- cine doreste sa tina ore trebuie sa propuna o disciplina
- disciplina propusa trebuie sa aiba o curricula
- profesorul trebuie sa publice doua articole a cate 15 pagini in revista Informatica Economica respectand curricula
- se vine in laborator si se lucreaza pe calculator efectiv.
Asa ca nu s-a mai auzit galagie pe acest subiect. Cei care au muncit intotdeauna, munceau deja la acest master. In anul 2008, Cristian Valeriu TOMA a sustinut magistral teza de doctorat Arhitecturi de securitate pentru platforme software distributie , iar in anul 2011 Mihai Laurentiu DOINEA a sustinut o teza speciala intitulata Optimizarea secutitatii in aplicatii informatice distribuite, conducand la crearea premiselor formarii unui colectiv de specialisti adevarati pe probleme de securitate informatica in cadrul DICE.
Sunt inca multe de facut acolo dar in speranta ca odata cu promovarea pe conferentiar a lui Cristian valeriu TOMA, acesta va coordona in calitate de director cursul, am certitudinea ca va obtine exact ceea ce el isi doreste, calitate inainte de toate, pentru ca el are o anumita viziune asupra a ceea ce inseamna securitatea informatica si prin documentare si prin viziune va reusi cresterea atractivitatii acestui curs de master in randul absolventilor din invatamantul superior de informatica, desi acum concurenta este acerba.




********************carte Pocatilu ********************
In anul 2012 la Editura ASE a aparut lucrarea PROGRAMAREA DISPOZITIVELOR MOBILE erealizata de conf.dr. Paul POCATILU, titularul cursului cu acelasi nume de la masterul de cercetare al sectiei Informatica Economica de la CSIE. Cartea include probleme privind hardware , sisteme de operare si liombaje de asamblare pentru procesoare ARM si programarea aplicatiilor folosind Win32 API. Autorul aloca un important spatiu pentru Android, Symbian, precum si dezvoltarilor Microsoft in zona aplicatiilor mobile in capitolele .NET Compact Framework si Windows Phone. In cele 600 pagini autorul a inclus numeroase exemple, anexe detaliate si o bibliografie reprezentativa formata din 101 titluri, din care cele de pe pozitiile 2, 15, 29, 31, 38, 45, 59, 71, 73, 99 si 100 il au coautor sau autor pe Paul POCATILU.
************************************************************
am primit autograf
lucrare