Trebuie să spun din capul locului că eu nu suunt istoric de meserie, deci ceea ce am scris aici este rezultatul unei documentări, dar şi al includerii unor concluzii subiective, căci cele scrise sunt trăite de mine, nefiind vorba de chestii din auzite sau exclusiv din documente.
Lucrurile nu sunt uşor de scris pentru că s-au peterecut acum mulţi ani, au fost extrem de numeroase, au participat la ele nenumărate persoane, iar concluziile nu au fost întotdeauna foarte clare, căci ambiguitatea ne stă în caracter.
Eu am intrat în facultate ca student în anul 1965, iar în anul 1964 iarna s-a alcătuit prima grupă de studenţi ai secţiei de Mecanizare şi Automatizare a Calculului Economic, ce avea să devină peste ani şi ani secţia de Informatică Economică din Facultatea de Cibernetică Economică. în 1967 s-a constituit Facultatea de Calcul Economic şi Cibernetică Economică, în 1978 facultatea s-a metamorfozat în Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică, printr-un abuz inimaginabil de brutal al factotului politic, iar în 1990 s-a revenit la forma iniţială de Facultate de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, exact cum se găseşte şi în zilele acestea. Deci, am argumente solide să spun că am traversat istoria informaticii economice, fiind nu numai martorul unor evenimente, ci şi actor al marelui spectacol.
Am gândit acest demers în ordinea derulării evenimentelor, cu expuneri uşor independente între ele, pentru a familiariza cititorul cu acele elemente care-l interesează punctual, fără a fi nevoie să parcură întreg textul pentru a ajunge la partea care-l interesează. Având în vedere că este o abordare subiectivă, evident, vor exista îngroşări ale unor linii, eliminarea unor personaje pe care le-am considerat toxice demersului meu şi am căutat ca localizarea evenimentelor să aibă şi un pic de culoare, ca să facă taextul lizibil şi neplictisitor.
Înainte de 1989
|
După 1989
Introducere
Absolvenţii
Facultatea CECE
Facultatea de PCE
Facultatea CSIE
I 102
Primele PC-uri
IBM PC
Bull PC
Digital PC
Doctorat
Particularităţi
Cotropitori
Etapele
Banda magnetică
|
FELIX C-1024
Calcul mecanic
Biblia mecanizării
Selectarea profesorilor
Banda perforată
Cartela perforată
Mecanografia
CIFA 101
NEAC 1240
IBM 360
Generalizarea
Colectivul limbaje evoluate
Colectivul programare
Colectivul baze de date
Colectivul sisteme de calcul
Colectivul APSIE
Subcolectivul informatică
|
Laptopurile
DELL PC
Practica în DJS
Practica în CTCE
Practica în ICI
Practica în CC-DCS
Practica în OC
Practica în LCCE
Admiterile
Examenul de stat
Masterate
Laboratoare
Decani
Prodecani
Şefi de catedră
Așa-zisele perfecționări
|
Programatori
Analişti
Cărţi publicate
Cursuri litografiate
Revista SCCECE
Manea MĂNESCU
Ion Gh. ROŞCA
Profesori de demult
Profesori de odinoară
Profesori de azi
Conferinţa IE
Prima promoţie
Invazia absolvenţilor
Licenţele Microsoft
Şefii de Subcolectiv
| |