(Cybersecurity) ©

Acum, de când Internetul a cucerit complet viaţa oamenilor şi nimic nu se mai face în afara sa, pericolele apar la tot pasul şi trebuie creat contextul favorabil stăvilirii tuturor încercărilor de a perturba bunul mers al lucrurilor.
Nu există ceva din tot ceea ce se cunoaşte în legătură cu mediul online care să nu facă obiectul alterării sau penetrării şi de aceea se impune studierea cu mare atenţie a tuturor situaţiilor, pentru a găsi modalităţi cât mai eficiente de preveni situaţiile nedorite, căci efectele intervenţiilor mai mult sau mai puţin brutale ale nepoftiţilor, sunt atât de mari, încât nici un efort nu trebuie precupeţit. Fie un text T aflat în mediul online, program executabil, fişier imagine, bază de date sau orice altceva, dar fişier, aflat în proprietatea unui utilizator.
Fie F, mulţimea factorilor perturbatori, formată din elementele f1, f2, f3, . . . ,fn.
Fie S un sistem de protecţie. Se spune că sistemul S este robust dacă şi numai dacă S(T, fi)=T, oricare ar fi i=1, 2, 3, . . . , n, adică indiferent care dintre factorii perturbatori cunoscuţi intervin, textul T rămâne nemodificat.
Sistemul S rămâne în continuare robust dacă S(T, fi)=Ti şi dacă există un alt sistem SR astfel încât SR(Ti)=T, oricare ar fi i=1, 2, 3, . . . , n. altfel spus, factorul perturbator fi modifică textul T, transformându-l în textul Ti, iar sistemul SR are menirea de a restabili conţinutul textului T, modificând textul Ti transformat de factorul perturbator fi.
Noi ne-am obişnuit să vorbim despre hackeri, despre viruşi, despre atacuri, despre vulnerabilităţi, dar toate încap sub pălăria modificării textului iniţial T, pentru că chiar penetrarea este tot o modificare, pentru că nu trebuie să uităm că chiar o simplă citire de fişier înseamnă modificarea unui câmp cel puţin, atunci când se lucrează undeva la un nivel de fineţe mai mare în zona managementului de conţinut digital.
Să nu uităm că hackerii cei mai zgomotoşi nu sunt nici genii şi nici persoane respectabile, ci sunt de regulă borfaşi, curve, putori, scursuri, al căror nivel de imbecilitate le permite să sape, să sape şi tot să sape în acelaşii loc, până găsesc ceea ce caută, căci ei nu ştiu să facă altceva. Să ne amintim că Hackerland nu este nici ceea ce a fost Los Alamos, nici ceea ce era Dubna, ci un orăşel pierdut de provincie cu din care s-au auto-selectat nişte indivizi cu intelect redus, chitiţi să facă bani fără muncă, pur şi simplu, fără muncă. Unora le-a reuşit, dar nu integral, din moment ce dau socoteală în faţa legii de peste tot în lume.
Aici voi aborda unele aspecta ale cybersecurity, titulatură care include foarte multe aspecte care privesc eforturile de a menţine în stare de operaţionalitate perfectă a produselor aflate pe Internet, care interesează clase cât mai largi de utilizatori oneşti, contracarând acţiuni de alterare a conţinutului digital.
Nu voi da o definiţie a cybersecurity pentru că întotdeauna se vor găsi comentatori care să-i găsească limitele.
Aici voi pune numai unele probleme, căci despre cybersecurity există deja rafturi de biblioteci cu cărţi, reviswte şi proceedings-uri.
Este doar o deschidere a problemei şi aprofundarea se va face individual în funcţie de poziţia pe care fiecare dintre noi doreşte s-o ocupe.
Unii se duc în zona legislaţiei.
Alţii se duc în aona dezvoltării de software de securitate.
Alţii vor merge în zona aplicativă, pentru a folosi instrumentele de protecţie existente.
Vor exista şi unii care vor anticipa ceea ce hackerii au de gând să facă, pentru a dezvolta componente care să le stopeze iniţiativele, deci fiind cu un pas în faţa hackerilor.
Ceea ce trebuie subliniat din start se leagă de faptul că nici o abordare nu se face la suprafaţă, ci totul trebuie făcut în profunzime, pentru că numai aşa se atinge acel nivel de eficienţă pe care trebuie să-l asigure instrumentele dedicate securităţii şi combaterii criminalităţii informatice. Deci, cei ce se vor ocupa de cybersecurity trebuie să fie puternici, tenace, eficienţi, ordonaţi şi mai ales profunzi, căci rezultatele valoroase apar numai după luni sau ani de muncă asiduă.


Aici vor apare destul de repede elemente care vor clarifica aspecte de bază ale acestui domeniu foarte important pentru informatica actuală






La casele mari
Ce stim toti
Hackerii
Natura umană
Lucruri simple
Coduri etice
Specialişti
Costurile
Vulnerabilităţi
Soluţii














                                                                                                                                                                                                    Înapoi