ROMANII LA EUROVISION


Nefiind situata in Europa inainte de '89, Romania, nu a putut participa la marele concurs de muzica usoara EUROVISION.
Doar cu preluari sporadice si din presa se afla cine a castigat acest concurs.
Am vazut cum a pierdut Cliff Richard cu ale lui CONGRATULATIONS si cum a castigat cantecelul LA, LA, LA...

Dupa Revolutia din Decembrie, romanii au sperat si chiar visul lor a devenit realitate, in a participa mai intai la calificari si dupa aceea la competitie, in finala.
Insa, mocirleala damboviteana si-a spus cuvantul.
Interese de grup, elemente subiective, asa-zisele jurii de specialitate, formate din incompetenti, au reusit performanta de a trimite in niste ani, numai melodii care s-au facut de ras.
Iata ce s-a produs, cum s-a produs.
ANUL LOCUL
DE DESFASURARE
MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE LOCUL
OCUPAT
IN FINALA
COMENTARIU
1992 Malmo-Suedia MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu am participat
Locul 1 a revenit Irlandei cu 155 puncte, iar locul 23 Finlandei cu 4 puncte.
Este prea la inceput sa se emita si pretentii aici la Bucuresti.
Trebuie o oarece pregatire, mai ales ca regulamentul impune restrictii de difuzare ca interval de timp si ceva restrictii privind participarea la alte competitii.
1993 Cork-Irlanda MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu am participat
Locul 1 a revenit Irlandei cu 187 puncte, iar locul 25 Belgiei cu 3 puncte.
Mai este concurs si peste un an tot in Irlanda, asa ca nu este totul pierdut... La selectia de la Bucuresti a castigat se pare melodia NU PLECA de Adrian ORDEAN in interpretarea sau in ziberetele Didei DRAGAN care la concursul de calificare de la Liubliana-Slovenia a cantat groaznic, iesind pe ultima pozitie. Daca se putea, ar fi fost si mai rau pentru dansa.
Pacat, as fi ramas cu o impresie buna, daca ma gandesc ca incepuse sa interpreteze muzica pe versuri de Grigore Vieru si o facea binisor.
Dar sunt oameni carora Dumnezeu le mai ia si mintile si se duc spre directii pe care nimeni nu le intelege. Asa si cu biata femeie...
Bineanteles ca la Bucuresti s-a zis ca fomeia a fost sabotata de nu i s-a auzit glasciorul bine. Dar ca s-a impiedicat ce mai zice lumea? Asa s-a zis ca acolo s-ar fi impiedicat sau a avut un mers ceva mai ezitant.
Oricum, de cand am vazut-o pe diva facand playback la CALLATIS cu o melodie populara taraganata, chiar ca mi s-a facut mila de dansa. SUnt momente cand este mult mai decent sa ramai sa dai la vaci laturi ca lucerna le umfla in burta.
1994 Dublin Dincolo de nori COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
Dan BITTMAN 21 cu 14 puncte.
Locul 1 - Irlanda cu 226 ouncte.
Locul 25 - Lituania cu 0 puncte.
la o melodie slaba si la ovoce oarecare nimeni nu se va astepta chiar la prea multe.
Omul potrivit, pe locul potrivit.
Europa este totusi mare...
1995 Dublin MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu am participat
Locul 1 a revenit Norvegiei cu 148 puncte, iar locul 23 Germaniei cu 1 punct.
Tacere...
1996 Oslo MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu e cazul
Monica Anghel si Sincron au obtinut la preselectie chiar ultimul loc (aplauze!), adica 29 din 29 de candidati cu fabulosul punctaj de 11, numar prim, ale carui cifre adunate dau 2, de asemenea, numar prim care ridicat la patrat da 4, 4 care se obtine adunand 2 cu 2. Nu? Iata cate proprietati genereaza 11 puncte... Primul loc a revenit Irlandei cu 162 puncte, iar locul 23, adica ultimul, Finlandei, cu 9 puncte. Marii analisti ar zice ca Romania s-ar fi clasat inaintea Finlandei, uitand ca 11 puncte erau la o banala preselectie, in timp ce 9 puncte ale Finlandei erau chiar la finala.
ce sa mai zica bietul om cand a vazut cine a fost in 1998 si ce branza a facut acolo...
cat despre selectia premergatoae finalei, la asa capete, asa muzici si mai ales dusul rece.Pacat ca nu doare rau prostia...
Mai, copii, voi credeati ca sunteti la Cenaclu Flacara cu RUGA PENTRU PACEA LUMII?
treziti-va, mai, ghidusilor!
1997 Dublin MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu e cazul din motiv de neparticipare ca in anii precedenti nu s-a obtinut un loc in primele 10 melodii clasate sau nu s-a reusit la selectie... Primul loc a revenit Angliei cu 227 puncte, iar locul 24, adica ultimul, Norvegiei, cu zero puncte. ce sa mai zica bietul om cand a vazut cine a fost in 1998 si ce branza a facut acolo...
cat despre selectia premergatoae finalei, la asa capete, asa muzici si mai ales dusul rece.Pacat ca nu doare rau prostia...
1998 Birmingham Eu cred COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
Malina OLINESCU 22 cu 6 puncte, iar Elvetia cu zero puncte a ocupat ultimul loc 25, aratandu-ne ca se poate si mai rau.
A castigat Israelul locul 1 cu 172 de puncte cu un cantec interpretat de celebrul Dana International.
Eu cred ca o mai neinspirata alegere nici ca se putea face.
fatuca aiasta, cu mamica tot cantareata, a fost ca o umbra, purtata sau impinsa spre afirmare. Sa fi uitat mamuca ei ca noi am uitat ca n-a avut manera sa vina sa-si ridice premiutul la Mamaia acum 1000 de ani? se vedea acea voce dogita chiar cu marele premiu in brate? asa ca fara a avea limite, si-a dorit odrasla la Eurovision si chiar a ajuns acolo, facandu-se de ras, bineanteles. ca unde talent nu e, nimic nu e. Sa fi fost oare ceva voce. Nu, ca s-ar fi vazut.
1999 Ierusalim MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu e cazul din neparticipare din neselectie Primul loc a revenit Suediei cu 163 puncte, iar locul 23, adica ultimul, Spaniei, cu 1 punct. ce sa mai zica bietul om cand a vazut cine a fost in 1998 si ce branza a facut acolo...
cat despre selectia premergatoae finalei, la asa capete, asa muzici si mai ales dusul rece.Pacat ca nu doare rau prostia...
2000 Stockholm The Moon COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
Taxi 17 cu 25 puncte. Sunt taxiuri de lux care aduc puncte dar se plimba lumea si cu rable care nu aduc nimic. Asa ca trebuie la anul sa participe la calificari, daca vrea sa fie cineva in finala. La o alegere atat de proasta, un loc mai bun ca nu se putea. Si asa a fost peste asteptari. Crede lumea ca se iese la piata cu texte de duzina, cu filosofii ieftine si fumate? Pardon.
2001 Copenhaga MELODIA COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
INTERPRETARE nu e cazul locul intai a fost obtinut de Estonia cu 198 puncte, iar ultimul loc la egalitate cu cate 3 puncte de Islanda si Norvegia Melodia care a participat in 2000 a fost extrem de slaba, iar la calificari, melodia trimisa nu s-a calificat. Alegere nefericita facuta la Bucuresti...
2002 Talinin Tell Me Why COMPOZITORUL TEXTUL
REALIZAT
DE:
Monica ANGHEL si Marcel PAVEL 9 cu 71 de puncte. Locul intai i-a revenit Lituaniei cu 176 puncte, iar ultimul loc, Danemarcei, cu 7 puncte. Era pentru prima data cand se obtinea un punctaj ce aducea un loc format cu o singura cifra, adica 9.
Interviurile cantaretilor nu prea ii indreptateau sa stea cu nasul pe sus, ca locul 9 in niciun caz nu este locul intai, adica locul aducatorul de trofeu. Restul este numai vorbarie pe malul santului.
2003 Riga Don't Break My Heart Mihai Alexandru Nicola Nicola 10 cu 73 puncte. Primul loc a fost al Turciei cu 167 de puncte, iar locul 26 i-a revent Angliei cu zero puncte... Fata si-a luat lumea in cap. Nu a stiut sa-si gestioneze succesul. Acum este cam supraponderala si se plimba pe la diferite televiziuni sa arate cat de mult a slabit ea, ca de cantat, mai putin.
2004 Istambul I Admit Grigore POPA Irina GLIGOR sanda LADOSI 18 cu 18 puncte.
A castigat Ukraina cu 280 de puncte si ultimul loc, 24 a revenit Norvegiei cu 3 puncte.
La fata locului, interpretarea n-a mai fost stralucitoare. I-a lipsit nervul. Diferenta se vede cand ai in fata si altceva. Si slava cerului, au fost atat de multe interpretari de exceptie, incat Sanduta noastra a fost chiar banala. Locul 18 i se cuvenea de drept.
2005 Kiev Let Me Try Cristian FAUR Cristian FAUR Luminita ANGHEL si SISTEM 3 cu 158 puncte. Locul 1 Grecia cu 230 puncte, iar locul ultim 24, Germania cu 4 puncte. In sfarsit, a fost trimis ceva modern, reprezentativ, tineresc si european, nelalait, neplangacios, nezbierat, exact ceea ce trebuie pentru a arata ca existam aici cu ceva care ne reprezinta, ritmat, nou si mai ales unitar. Si Luminita dar si Sistem au fost mareti in cele 3 minute.
2006 Atena Tornero Mihai TRAISTARIU Mihai TRAISTARIU INTERPRETARE 4 cu 172 puncte. Melodia de pe primul loc a acumulat 298 puncte iar pe ultimul loc, din 24 de candidati, Malta a avut 1 punct. Melodie ritmata care se canta si pe strada ca un mare slagar ce este. Vocea micutului Mihai a fost pusa in valoare prin acutele pe care el in calitate de compozitor a stiut sa le plaseze excelent.
2007 Helsinki Liubi, Liubi, I love you Bogdan Marian TASCAU
Mister M
Marian Bogdan TASCAU
Mister M
Vlad CRETU
Ghedi KAMARA
Locomondo care a devenit Todomondo peste noapte... 13 cu 84 de puncte Compozitie care mizeaza pe niste scheme simpliste de a impresiona folosind limbile celor care jurizeaza. In plus, repetarea aiuritoare a unui refren si modul dezlanat de a prezenta, au redus masiv sansele.
2008 Belgrad Dincolo de lume Andrei TUDOR TEXTUL
REALIZAT
DE:
Nico si Vlad Mirita 20 din 25 caddidati.
Au obtinut 45 de puncte. Primul loc a avut 272 puncte, iar locul 25 a avut 14 puncte.
Cat de jalnica a fost melodia si cat de slabi au fost interpretii arata clar ca dincolo de lume nu poate fi decat iadul. Si in cazanul cu smoala trebuie sa fiarba toti membri juriului asa-zisi de specialitate, in realitate toti fiind niste ageamii, care prin votul lor de tot rasul nu au facut alceva decat sa dea peste cap o ierarhie pe care publicul o impusese si care cu siguranta ar fi fost de succes chiar daca suedezii ne-ar fi reprezentat.
2009 Moscova The Balkan Girls Laurentiu DUTA, Ovidiu BISTRICEANU, Daris MANGAL Laurentiu DUTA, Alexandru PELIN Elena GHEORGHE 19 din 25 de candidati. Romania a avut 40 de puncte, iar ultima clasata 22 de puncte a fost Finlanda. Barem, ei au fost marii castigatori din 2006... Cu o prestatie absolut modesta, un cantec modest, cu un text modest si cu o coregrafie modesta, nu putea fi decat de locul 19.
Cantareata a cantat prost, fetele s-au miscat prost, totul a fost prost, pentru ca toti ceilalti au fost foarte buni.
Asa ca nu merge ca s-au dat puncte pe nedrept.
daca era chiar regionalism si politica, marele castigator, un pusti din Norvegia n-ar fi obtinut atatea note de 12 incat in final a totalizat387 de puncte, in timp ce locul al doilea a avut 218 puncte, iar Romania a avut 40 de puncte.
la ce se intampla la TVR nici nu este de mirare ca plasarea este atat de jalnica.
Juriul asa-zis de specialisti a facut sa nu plece cantecul favorit al publicului, care poate ar fi obtinut puncte mai consistente.
Acum chiar ca s-a vazut cine suntem.
daca cineva iti zice ca esti beat, iti pui o intrebare. Daca mai apare si al doilea care iti spune ca esti beat, mergi de te culca...
Asa ca la ce se intampla de 3 ani cu participarile noastre, este clar ca cineva din gasca, adica toata gasca din TVR sa plece, sa lase pe altii sa faca un lucru mai bun.
Faceti partie nefericitilor!Pentru viitor trebuie ca:
- numai publicul sa decida
- din timp sa se publice un regulament foarte clar
- toti cei ce concureze sa stie exact calendarul
- sa fie eliminate toate elementele subiective, cum ar fi selectia prima a melodiilor
- sa existe mai multe etape de selectie, astfel incat sa fie o finala asteptata cu sufletul la gura de toata tara
- organizatorii sa spuna clar care sunt avantajele celor care participa, celor care castiga in tara si mai ales care sunt avantajele celor care merg la finala Eurovision, functie de clasament
- intreg procesul sa fie absolut transparent
- pentru prima data sa iasa la iveala si sa fie apreciate adevaratele valori de catre cetateni.
Priviti in urma si veti vedea toate aberatiile dambovitene pe care numai niste creiere cu rumegus in alcatuire, le-au produs.
O perdanta penibila prin '93 era in juriul de specialitate in 2008, generand tot un fiasco la Belgrad. Barbatul uneia din Tvr, cmisiune de tot rasul, era si el prin juiriul de specialitate. Ce cauta micutul fosilizat pe acolo nu prea a inteles nimeni...jurnalist. Daca n-ai creier, poti deveni chiar jurnalist de succes.
Adevaratii jurnalisti, tac si fac. Cei pseudo, trancane si-si repeta pentru ei si pentru altii ca sunt jurnalisti. Macar ei sa se aprecieze daca altcineva, nu.
Asa ca TVR sa lase prostiile si fumurile si sa treaca la treaba.
Sa faca un site cu selectia si sa fie TOTAL transparent.
Sa se dea la o parte din a face tot felul de aranjamente in stil balcanic.
Sa lase valorile sa iasa la suprafata.
Sa cumpere software care depisteaza automat plagiatul.
Sa elimine fara comentarii plagiatul, aratand de unde s-a plagiat si cat, in mod automat si fara dubii.
Acestea fiind zise, daca se va face curatenia de toamna in TVR si gunoaiele vor fi azvarlite, sunt foarte convins ca Eurovisionul din 2009 va fi un succes.
Altfel, ca si in anii trecuti, vom fi la si asa mai departe in Europa desi avem:
- compozitori tineri si foarte buni
- cantareti si cantarete de mare valoare
- un public adevarat si educat si obiectiv.
Trebuie sa se schimbe ceva! Trebuie lasata de o parte mocirleala balcanica in care se naclaieste lumea muzicala ce naste starlete si misca banii aiurea, fara sa fie altceva decat evenimente nascocite si nimic autentic.
Sa fie oare cineva dornic de marea schimbare?