Anul 1975

Acest 1975 a fost o catastrofa pentru ASE. Existau doua tabere, care mult timp s-au gasit in echilibru. Ceva s-a intamplat si acel echilibru s-a scricat. Numai asa se explica faptul ca o echipa de escroci a trecul sa o devoreze pe cealalta. Si acest lucru s-a produs pe tema admiterii. In Romania cine nu are studii superioare este considerat un ratat. Chiar daca este idiot cu diploma de studii superioare, individul este privit cu alti ochi, cu respect si este inconjurat cu dragostea specifica datorata oricarei persoane de succes. Lucru care este absolut anormat din moment ce sunt meserii onorabile care facute foarte bine sunt tot asa de apreciate ca oricare alta meserie ce presupune studii superioare. Imi amintesc ca Eminescu nu prea a terminat o universitate nici la Viena nici la Bucuresti si nici la Iasi si iata, este the best. Numarul de locuri la admitere fiind limitat, sever limitat in Romania comunista, se crea o presiune teribila, mai ales in randul celor potentati cand copiilor lor le venea randul sa dea admitere la facultate. Inflorise o industrie fantastica a meditatiilor si nu e de mirare ca inainte de cutremurului din 4 martie 1977 TVR avea o emisiune in care demasca pe meditatorii neprofesionisti care se prostituau pe bani grei.
Asa ca la admitere, se stia ca se faceau multe matrapaslacuri. A fost un scandal cand un asistent universitar de la contabilitate a intratr in sala de examen si a schimbat teza unei candidate care era fiica mecanicului auto de la Ciclop, unde tanarul asistent isi repara masina...
Se facea trafic de influenta. O secretara de la Comert mergea la profesoara de matematica si ii zicea ca studentul X, ca studentul Y sunt disperati ca au mama bolnava, ca au pisica gata sa fete si ca daca nu trec la examen e jale mare. Profesoara, naiva, zicea lumea ii trecea. Numai ca secretara incasa bani si la militie cand a ajuns a zis ca i-a dat banii profesoarei. Profesoara nu a recunoscut dar a facut parnaie cativa ani. Toata lumea o invinovatea pe secretara. Adevarul, care era acest adevar, nici acum dupa atatea ani nu a iesit la suprafata, in principal ca n-avea cum. banii se evaporasera in buzunarele cuiva si asta a fost.
Elevii din ultimul an de liceu erau meditati la economie politica si la matematica. Industria meditatiilor inflorise asa cum arta sculpturii inflorise in Grecia antica, ajungand la perfectiune.
Profesorii de matematica din ASe devenisera o noua specie, caracterizata prin opulenta si mai ales prin excentricitati. Desi Romania nu avea relatii cu Portugalia lui salazar, profesorii de matematica din ASE vizitau acea tara, nu se stie cum isi procurasera vize de intrare, chiar turistice...
Apartamentele cele mai luxoase din Bucuresti, ca de exemplu, cel din spatele cinematografului Patria, era al unui profesor din ASE. Doamnele profesoare de matematica veneau pline de bijuterii si-si plateau cotizatiile pa partid pe un an de zile ceea ce echivala cam cu un salariu de asistent stagiar, ele descotorisindu-se de acel mizilic fara sa simta o jena financiara. Toate acestea deranjau, mai ales daca cei imbogatiti apartineau in exclusivitate numai unei tabere, a celeilalte tabere.
Nu se stie de unde a pornit uraganul. Dar a pornit.
S-a aflat ca se opera pe teze. Adica anumite teze erau luate de anumiti corectori si se faceau completari astfel incat anumiti candidati sa beneficieze de note cu mult mai mari decat era continutul initial al tezelor lor.
Se transferau foi cu rezultate intermediare de la corector la corector astfel incant punctajele date de un corector sa nu difere semnificativ fata de cele date de celalalt corector pentru a nu se ajunge in conciliere si acolo s-ar fi vazut ca o teza obtinuse 8 sau 9 sau 10 ea fiind in realitate de 3 sau 4 sau 5 sau cine mai stie cat...
Se efectuau corectii de punctaje pe anumite teze fara a se umbla pe continut ca si cum ar fi fost rezultatul concilierii, si astfel nota in toate cazurile acelea crestea, desi se stie ca in concilierile date de reclamatii se cauta sa se dea dreptate profesorilor corectori.
Se faceau subiecte care circulau intr-un cerc restrans si candidatii care le cunosteau, le invatau pe de rost si asa realizau niste teze valoroase, chiar geniale, asigurandu-si in acest fel succesul total.
Probabil mai erau si alte forme rafinate, dintre carea forma aplicata fotbalistilor este de-a dreptul fantastica. Se constituia un lot, precum cel al fotbalistilor. Se facea o tragere la sorti trucata de sala si dintr-o intamplare intamplatoare fotbalistii se nimereau cu totii in acea sala. Se dadeau subiectele. Venea un cineva in sala si facea pe tabla rezolvarile. candidatii fotbalisti le scriau, daca stiau sa scrie si asa toti faceau teze excelente. Numai ca prostul daca nu este fudul nu e prost destul. Unii dintre fotbalisti au vorbit in targ, la moara si la gara. Si folclorul zice ca asta a deranjat undeva foarte sus. Pentru ca era si copii de barosani care nu aveau acces la un asemenea cascaval Copilul lui Stefan Andrei parca a dat de mai multe ori la Comert Exterior. Eu l-am vazut intr-un amfiteatru si era un tinerel blond cu parul cret, asezat si bine crescut.
Furtuna a inceput cam in tot Bucurestiul. la drept se zice ca secretarul de partid avea acces cu chei la dulapul cu teze si gealatii lui operau fara jena. In Politehnica se lucra pe rupte. Numai ca aqcolo totul s-a rezolvat pe locat. Masurile, sanctiunile s-au luat acolo si totul s-a sfarsit cu pupat Piata Independentei. Cativa profesori au fost transferati in alte centre universitare sa li se piarda urma si sa ulite lumea. se pare ca dupa cativa ani au revenit la matca.
Numai in ASE au intervenit organele statului. S-a lasat cu arestari. Asa a fost arestat un Popescu, un Alexe, o Visinescu, o Bulacu. Asa au fost sanctionati pe linie de partid multi foarte multi, unii vinovati altii nu dar la gramada. In sedintele de partid micii borfasi isi puneau cenusa in cap si plangeau de ti se rupea sufletul ca regretau, probabil ca ajunsesera aici, manjiti cu noroi si furasera prea putin.
L-au arestat si pe secretarul sef val ASE, O.N. dar nu dupa mult timp i-au dat drumul. Omul stia foarte multe chestii despre foarte multa lume spalata. Si Ceausescu fusese student al ASE-ului si nimeni nu-si amintea sa fi dat vreun examen cot la cot cu muritorii de rand. Examenele se dedeau in cabinetul rectorului M. A. Lupu, fost guvernator al BNR si fost ilegalist si personaj care stia cu ce se mananca sa te dai bine pe langa cel mai puternic om al zilei. Si Octav Niculescu stia acest lucru si mai stia si altele si mai si. In plus, om inteligent fiind, stransese probe indubitabile, pe care le-a folosit din greu dupa ce toti care il crezusera prabusit, au dat nas in nas cu el pe holurile ASE-ului de parca pentru el nimic nu se intamplase.
Ar fi curios de mers in arhive, de vazut totul. Adica perioada in care Nicolae Ceausescu a facut ASE-ul. De vazut in ce grupa a fost, De vazut cand grupele acelea au avut examene si de verificat daca cineva l-a vazut pe studentul Nicolae Ceausescu venind cu grupa la examen tremurand ca pifita cand trage subiectul, stand in banca si apoi raspunzand. cam asa trebuia sa se intample. Dintr-o 1000 de persoane intrebate, sunt sigur ca 1200 ar raspunde ca pentru un sef de stat nu cadreaza sa vina la examene ca orice student sa traga bilet ca orice muritor si sa raspunda in fata oricui, ci numai in fata Marii Adunari nationale...
Deci sunt atat de multe adevaruri care vin in sprijinul omului incat daca s-ar verifica si alti potentati ai acelor vremuri, s-ar vedea ca si ei au absolvit ASE-ul tot cam asa dar nu prezentau o miza pentru a fi invocati in apararea sa.
Lumea ii caina pe cei arestati. Se zicea ca erau victimele si ca altii trebuiau sa fie dupa gratii. Se stie ca pestele de la cap se impute dar de la coada se curata. Asadar s-a inceput cu trepaduserimea. Sa ne amintim ca se zicea in targ ca Janos Fazekas s-a autodentuntat ca fii-su a intrat nemeritat in facultate, pentru ca au existat dovezi clare dosite de cine trebuia si scoase la momentul oportun pentru ca respectivul sa-si salveze pielea de la saramura.
Se zice ca personajul i-ar fi intrebat pe anchetatori pana unde vor sa se ajunga cu probele de care el dispune. Si rand pe rand au fost trecute in revista cele mai importante persoane, iar cand s-a ajuns in varful varfurilor, totul s-a oprit. Isi imagineaza tot poporul ca un examen in cabinetul rectorului nu era ceva asa de 2 ore cu teza scrisa pe care sa o corecteze un asistent cu placere de a se distra pe seama ignorantei studentului sau un examen oral in care si profesorul si asistentul insista exact pe ceea ce nu stie studentu, din placerea teribila de a-l umili pe superficialul care invatase numai in sesiune. Probabil existau niste foi daca nu goale, macar cu niste mazgalituri sau ceva asemanator sau existau bilete cum am vazut si eu in care diversi faceau declaratii de dragoste in ziua examenului, iar acrostihul dezvaluia numele celui care trebuia sa promoveze. Poemul fiind semnat de regula de personajul despre care se face vorbire, matematician la baza.
S-a incercat sa se faca curat. Adica a doua tabara sa vina la putere. Se pare ca erau cam dezordonati si dezorganizati ca au trecut multi ani pana cand s-a vazut ca s-au reluat vechile naravuri. El nu se ferea de nimeni si se lauda cu aceasta performanta aratandu-ne noua, vulgului piciorusul lui incaltat, intr-adevar cu pantofi care ii veneau la fix. Pielea era atat de fina ca materialul pentru manusi era deja ceva insuportabil de rigid. Dar dupa 1975, intrand si el in colimator, dar nu a facut parnaie ca probabil era mult prea fraier sa faca o treaba cap-coada de nota 1000, a fost sanctionat si a aparut vara incaltat cu ghete de schiuri, Trecuse in cealalta extrema, sa arate el poporului cat de sarac si cinstit este, probabil Ion Iliescu l-a avut precursor pe acest umflatel. Bineanteles ca in 1976 la adimitere l-am taxat exact cu chestia aia cu pantofiorii lui cei fini si l-am facut sa se simta cu mult mai nasol dacat m-am simtit eu atunci cand mi-a aratat el cine e el si cat de rau stau eu in ceea ce priveste accesul la cele mai bune incaltari.
Un altul, la fel de tampit ca cel cu pantosii era un june din catedra de economie politica, unul care cum te prindea te apostrofa ca nu ai camasa alba, ca el are peste 50 de camasi. cand s-a vazut cum le-a facut si cand a auzit lumea ce facea in tezele candidatilor la admitere nu s-a mirat nimeni. A plecat din ASE si multi ani a lucrat la Bucur Obor, dar saracutul a murit de foarte tanar, desi la inceput i se prevazuse o frumoasa cariera didactica.
Toate acestea s-au produs pe cand rector era Gheorghe Dolgu, se zice singurul rector din istoria invatamantului superior, sanctionat de Clegiul Rectorilor. El a fost cel care a facilitat intrarea organelor statului pentru a face ordine in ograda lui...
Gheorghe Dolgu era un barbat bine, iar acum la 80 de ani, in Aula Magna a ASE, cand i s-a decernat medalia de aur sunt sigur ca arata cu mult mai bine decat 97,13% decat barbatii din sala, evident mai tineri ca el.
In targ se zicea ca era cercetator la un institut si era impus gratie unei aripi anume care scrisese ceva legat de A.S. cat e legenda, cat e adevar, nimeni nu stie. Se stie ca Gheorghe Dolgu era un rector la inceput numai conferentiar, barbat de invidiat. Era inalt, slab, cu constitutie atletica, elegant si sunt sigur ca multe dinter femeile din ASE il visau noaptea si oftau ziua. Cat a fost rector l-am vazut doar de cateva ori. Cei rai spuneau ca mergea mult in strainatate. ca nici cutremurul din 1977 nu l-a gasit aici, lucru vizibil cu ochiul liber ca dupa ce si-a incheiat mandatele de rector a plecat ambasador la Viena unde spunea ca in magazine nu sunt alimente ca le tin gestionarii in frigidere sa nu se strice. Era si el o trompeta a PCR, asa cum zicea Europa Libera cand i se oferea ocazia la cate o zicere a acestui ambasador.
Oricum, dupa pareera mea, decizia sa a fost eronata. El nu a vazut ca a creat un prilej de a inlocui niste smechei cu alti smecheri, pentru ca naravul admiterilor trucate nu s-a incheiat in 1975, lucru vizibil cu ochiul liber, de fiecare data gasindu-se metode rafinate, mai rafinat si mai rafinate, ioi!!! ca in bancu cu gradele de comparatie pentru adjectivul adanc.
sa dam un exeplu? Iata-l! In anul XXL vine la concurs o Ceausescu din Slatina. Intamplarea nenorocita face ca eu sa fiu sef de sala la acel examen de economie politica. Mi s-a atras atentia cand m-am dus sa ridic mapa sigilata cu teze asupra acestui lucru. Nu mi s-aq parut nimic nelalocul lui si m-am asigurat ca:
- se respecta regulamentul
- supraveghetorii se misca si nu adurm sau citesc carti
- candidatii nu comunica intre ei
- nu se introduc materiale in sala
- candidatii nu ies si reintra in sala. Sau sa mai spunem ca subiectul la economie era structurat incat numai cei care dadeau meditatii asigurau obtinerea unui punctaj corespunzator? iata demonstartia: primul punct era ceva cu politica partidului; urmatoarele patru era intrebari; la primul subiect de dadea un punct indiferent cat de mult scria candidatul; la urmatoarele, fiecare subiect era de cate doua puncte; foarte multi se napusteau si scriau si scriau despre politica partidului; primeau punctul dar neglijau celelalte subiecte; cei ce se meditau, treceau in viteza peste primul subiect si primeau punctul dar se concentrau pe urmatoarele patru subiecte si acumulau puncte valoaroase... sau au aparut si chestiile foarte simple si curate. Meditatorul trebuia sa aiba acces la rezultatele candidatului inainte de a se afisa si sa devina publice. El afla care este cu aproximatie limita de admitere. daca primea aceasta informatie si afla si nota unei liste de candidati ii selecta pe cei care aveau note la examenul de admitere cu mult peste limita aceea estimata unde se va trage linia de demarcare a admisilor de respinsi.
Meditatorul ii suna pe parincii acelor candidati si le spunea ca tinerilor le lipseste foarte putin sa intre dar ca se aranjaza daca ei pluseaza cu bani sau cu cadouri sau cu mese la restaurante. Bietii parinti care si asa cheltuisera o caruta cu bani, se gandeau ca ce mai conteaza suta daca a mers mia, drept care plateau. Si asa, meditatorii incasau inca bani grei fara sa faca vreun pas, otravind constiinta parintilor ca fiul sau fiica lor au intrat numai si numai ca ei au impins bani acolo unde trebuie...
Am cunoscut o astfel de situatie in Pitesti si nu am reusit sa-i conving pe parintii unei tinere ca fata lor a luat note peste 8 pentru ca era fata desteapta. In mintea lor era tot o secretara de la CC al PCR, verisoara de-a mamei fetei, care i-a dat asigurari, contra unor importante sume ca face si drege. Dupa 1975 chiar erau limitate destul de mult matrapazlacurile la admiteri si numai niste nebuni si-ar fi pus pielea la saramura pentru arginti gauriti ca in filmul ala italienesc cu cowboy din vestul salbatic, vorbit in limba lui Goldoni. Aiurea.
Asa ca roamnul inventiv cum se stie el, clar ca a gasit cai si metode eficiente de a genera admiteri interesante, altele decat cele practicate pana in 1975. Altfel nu se gaseste o explicatie de ce comisiile care au facut subiecte de admitere la matematica sau la economie sau la geografie, au ramas ani de zile aceleasi. sa fie chestie de orgoliu, de aq se lauda in mahala ca sunt membri ai acelor cdomisii sau era chestie de a fi la cascaval, la imparteala. Pentru ca dupa revolutie, brosura de teste la matematica il avea in frunte ghiciti, pe cine? cautati cartea si va veti lumina singuri si apoi faceti ce legaturi vreti. Oricum, nu este decent sa fii si in car si in caruta si in teleguta, vorba proverbului. Noroc ca in anul de gratie 2011 rectorul ion Gh. Rosca a luat taurul de coarne si din aceasta vara nu se mai da admitere, chiar daca au protestat candidatii ca:
- nu mai sunt supusi supliciului la temperaturi de peste 400 - nu mai platesc sume uriase la meditatii
- zile pierdute de a memora pe dinafara lucruri fara noima
- au sanse egale de a porni in viata in alegerea meseriei
- sunt liberi sa aleaga
- vor fi apreciati pentru ceea ce sunt nu pentru ceea ce au fost in liceu.
Ce a insemnat anul 1975?
Nimic.
O picatura de apa intr-o mocirla puturoasa.
Abia acum in 2011 a secat industria meditatiilor. In ASE nu se mai da admitere. Ce se va inventa? Dumnezeu mai stie.

In lucru acum