Simpozionul International de Informatica Economica 1993

*************************************************
In toate exista un inceput. Nou infiintata catedra de Informatica Economica si-a facut simtita prezenta printr-un plan de invatamant foarte bine inchegat si multi profesori din alte universitati au recunoscut in timp, ca si pentru ei acesta plan a fost un model de structurare a sectiilor lor de computer science. Pasul urmator a fost crearea Asociatiei profesionale INFOREC, avand obiectivul fundamental de a promova pe toate planurile invatamantul superior de informatica economica, astfel incat specialistul absolvent al facultatii de Cibernetica, Styatistica si Informatica Economica sa fie competitive pe piata muncii, piata care se contura cu vigoare in acel timp.
Ca lucrurile sa fie complete, s-a hotarat rapid la nivelul intregii catedre organizarea primei editii a SIMPOZIONULUI INTERNATIONAL DE INFORMATICA ECONOMICA - mai 1993, luandu-se deciziile majore privimd:
- Atragerea celor mai buni specialist din domeniul IT&C din tara sa participle cu lucrari
- Publicarea lucrarilor intr-un volum de inalta tinuta stiintifica
- Asigurarea unui calendar de derulare care sa apropie acesta conferinta de standardele cele mai ridicate ale altor conferinte de mare traditie
- Invitarea unor specialisti din strainatate folosind conexiunile pe care le aveau cadrele didactice din catedra
- Organizarea unei expozitii cu tehnica de calcul, invitand firme de mare prestigiu, in acest scop punandu-se la dispozitie laboratoarele catedrei dar si holurile de la parter si de la etajul intai ale facultatii CSIE
- Impunerea unei discipline stricte legate de progrmul de prezentare a comunicarilor la interval stricte si conditionarea in viitor a participarii de prezentarea lucrarii, stiut fiind faptul ca se obisnuia atunci ca autorii sa se multumeasca numai cu aparitia lucrarilor in volum,fara a veni sa le mai si prezinte
- Organizarea unui eveniment de socializare la finele conferintei, deplasarea cu autocarul efectuandu-se intr-una din statiunile montane de pe Valea Prahovei
- Mobilizarea intregului personal al catedrei pentru a desfasura acele activitati de detaliu care vizau realizarea unui afis, contactarea de sponsori, realizarea de bannere, preluarea de steaguri ale tarilor care aveau participant cu lucrari, asigurarea logisticii privind deschiderea festiva
- Restrictii pentru tehnoredactare si incadrarea in termenele anuntate
- Corelarea platii taxei de preluarea mapei simpozionului si de participare
- Definirea de responsabilitati privind gestionarea materialelor la nivel de sectiune si la nivelul intregului volum.
Toate s-au desfasurat conform programului stabilit, avand in vedere calitatile deosebite de organizator si initiativele sefului de catedra, profesorul Ion Gh. Rosca. In intervalul 19 - 22 mai 1993, s-au desfasurat lucrarile simpozionului pe cele XI sectiuni, reusind sa includa cvasitotalitatea domeniilor de cercetare ale informaticii economice, precum medii si instrumente software, modelarea calitatii software, programare si baze de date orientate pe obiecte, baze de date, metode de analiza si proiectare a sistemelor informationale, sisteme expert si retele neuronale, sisteme de operare si teleprelucrare, aplicatii ale informaticii in domeniile contabil si financiar-bancar, inclusiv rezultate deosebite in domenii precum medicina, invatamantul si a altor domenii economico-sociale.
A fost contactat dr. Ioan Roxin, asistent in catedra de Informatica Economica la acea vreme, care efectua un stagiu de cercetare la l'École Nationale Supérieure d'Ingénieurs Lyon si el a depus eforturi considerabile sa convinga un grup important profesori din universitate sa vina cu lucrari pe care sa le prezinte la prima editie a simpozionului international de informatica economica. Au participat de la INSA Lyon Frederique BIENNIER, Maryvonne MIQUEL cu lucrarea Utilisation de reseaux de neurones en reconnaissence de formes. Profesorul Patrik Prevot de la INSA Lyon si colegul nostru dr. Ioan Roxin au prezentat lucrarea Multimedia: tehnologii si perspective. Profesorii Jean MariePinon, Jaques Kouloumdjian si Youssef Amghar de la INSA Lyon au prezentat lucrarea Modelisation d'un hyperdocument et de ses acteurs par objets dynamiques, iar Jean Louis Sourouille si Hugues Lecoeuche tot de la INSA LYON au prezentat lucrarea Introduction de la notion d'etat dans le model objet. Colaborarea cu INSA Lyon continua si acum, derulandu-se programe comune de cercetare si de coordonare in cotutela a unor teze de doctorat.
In acelasi fel au procedat si alti colegi si asa s-a ajuns ca la prima editie sa fie prezenti informaticieni din Izrael, Egypt, Suedia, republica Moldova, Anglia si Austria. Profesorul Uwe Pape de la Institut fur Angewandte Informatik din Berlin a prezentat lucrarea On Petri-nets and Software Development,. De la School of Computing and Management Sciences Shffield Hallam University a participat cu lucrarea Using Oracle/SQL to animate Z specification, profesorul Matthew Love.
Cu eforturi extraordinare s-a ajuns sa fie editat volumul conferintei cu aproape 200 de lucrari, sa apara programul conferintei, afisul acesteia si toate materialele promotionale. Mari companii au fost prezenta cu exponate de ultima generatie la expozitia de tehnica de calcul incat holurile facultatii CSIE s-au dovedit neincapatoare in zilele conferintei prin afluxul de vizitatori, student sau specialist in domeniul IT&C. De la acesta prima editie si pana in present, au participat cu lucrari valoroase colegii nostril profesori din catedra de informatica si cibernetica economica de la Academia de Studii Economice din Chisinau, profesorul Dumitru Todoroi, fiind sufletul acestei colaborari fructuoase. Au facut parte din echipa profesorilor din Republica Moldova Nicolai Ion Pelin, VP Rotaru, VG Gorbaticov, David Vainselboin, Nicolae Ciudin, Ion Covalenco, Corneliu Gasca, Sergiu Iatco, Ion Tutunaru, Ilie Costas, Liviu Carcea, Tudor Leahu, Dumitru Solomon, Boris Hancu, Tudor Bragaru, Srghei Pereteatcov, Anatol Goncearenco, stelian Dumitrascu si Pavel Zabolotnii.
Au fost numerosi sponsori, dintre care amintim BANCOOP, BIC ALLSRL, Computerland, DATA SYST Computer, COCA COLA, Digital Equipment Romanaia, Electronum Sa, ESSI International SRL, INTEGRATOR SRL. Laser Computer Romania SA, LOGIC, SC Mecanica Fina, SC MERCATOR SRL, OMNILOGIC, PACKARD BELL Computers, SCOP SRL, REALSOFT SA, Universitatea George Baritiu Brasov, Universitatea C. Brancoveanu, ziarele Libertatea si Evenimentul Zilei, postul de radio Romania Actualitati si Televiziunea Romana.
Responsabilitatea deosebita care a revenit membrilor catedrei de informatica economica a condus la mobilizarea fiecaruia de a veni cu o lucrare care sa fie cat mai reprezentativa pentru preocuparile acestora dar si pentru impulsionarea activitatii de cercetare mai ales cu orientarea spre lucru in echipa. Deschiderea catre toate universitatile cu sectii de informatica economica a determinat organizarea in parallel cu lucrarile conferintei a unor mese rotunde unde au fost dezbatute cu success problem ale viitorului informaticii economice, lucru care s-a vazut in timp prin stransa colaborare in elaborarea d strategii, de planuri de invatamant si de cursuri de master urmand aceleasi principii.
Acum, peste ani, s-a dovedit ca idea organizarii acestei conferinte a fost un adevarat success, dovada este faptul ca acum este la a 12-a editie si mai mult, volumul din editia 2012 a fost indexat ISI, ceea ce arata valoarea stiintifica in crestere constanta a acestei conferinte.
Incepand cu anul 1998 a fost acordata medalia si diploma Grigore Moisil in prezenta doamnei Moisil, ori de cate ori acest lucru a fost posibil, recompensand cele mai importante contributii in dezvoltarea informaticii economice de catre mari personalitati din tara noastra.
Si azi se regasesc nenumarate dintre regulile impuse inca de la prima conferinta ceea ce arata ca atunci totul a fost un proiect correct construit, pe termen lung si orientat spre dezvoltarea informaticii economice in context larg, international.

*************************************************