GLOSAR

Bloc

Este format din mai multe timbre de acelasi fel sau grupaj de cateva timbre ce formeaza o serie dedicate unui eveniment. Pentru colectionari este important intregul dar timbrele circula pe plicuri si disparate, nefiind luate separat tot blocuri. Uneori se exagereaza producandu-se blocuri du 16-32 de timbre diferite pe cate o coala si din intreg tirajul se separa 99% de coli in cate doua parti, numai 1% din coli intrand in circulatie cu o valoare exagerata. Mare porcarie! Numai o minte de excroc ordinar poate cloci o astfel de tampenie...

Colita

Este o marca postala de dimensiuni si de valoare mult mai mare care preponderent nu este destinata circulatiei. Se foloseste in colectii mai ales ca este construita in asa fel incat timbrul este parte dintr-o coala ceva mai mare care de cele mai multe ori continua desenul de pe timbru.

Eroare

Situatie in care timbrul este conceput astfel incat nu respecta o realitate unanim acceptata sau atunci cand se construieste matrita si deja se realizeaza productia si chiar a inceput vanzarea de timbre, se constata ca exista diferente accidentale intre matrita si timbrele care circula. Se gresesc culorile, se gresesc denumiri, se gresesc preturi, se schimba pozitiile textelor fata de matrita. Incercarile disperate de a corecta conduc la executarea de retipariri de texte corectate, asa aparant timbrete cu supratipar.

Intreg

Sub aceasta denumire se reunesc plicurile cu un anumit continut, cartile postale dedicate unui eveniment care alcatuiesc si ele un fel de serie. daca exista si o stampila aniversara care se aplica unei vederi, unui plic sau unei carti postale, deja se obtine un intreg postal.
Exista multe modalitati de a crea intreguri postale si creativitatea lasa loc liber pentru cat mai multe aventuri.
daca exista timbre dedicate unor evenimente si personalitatile antrenate in acele evenimente au capacitatea de a marca prin semnatura lor timbrele, acestea impreuna cu plicurile, devin tot intreguri postale.
A existat o astfel de exemplificare cu timbrele de la jocurile olimpice, iar sportivii castigatori de medalii de aur, au semnat pe timbre si pe plicuri, stiindu-se clar ca aparitia acelor timbre a fost posibila numai si numai ca ei au obtinut rezultatele de exceptie, seriile numindu-se MEDALII OLIMPICE, bineanteles doar cele castigate de romani.

Maximafilie

O vedere care are acelasi continut cu timbrul aplicat pe ea. daca se produce un timbru cu o pictura de Grigorescu, se va face si cartea postala ilustrata cu aceeasi pictura. Timbrul se aplica pe imagine de pe cartea postala si apar atrat vederea cat si timbrul cu acelasi continut
Daca se face un timbru cu o locomotiva, se face si cartea postala cu aceeasi locomotiva. Se aplica timbrul pe vedere si se obtine o combinatie interesanta. Multe idei converg spre continut similar pe vedere si pe timbru, iar cine face colectie de maximafilie are cu ce lucra datorita creativitatii artistilor care sunt antrenati in productia de timbre.
Si aici opereaza marea magarie, atunci cand cei ce gandesc o astfel de chestie fac un tiraj de lift, pentru ei si neamurile lor si dupa aceea fac valva ca sa vada lumea ce au ei si ce le lipsesc celorlalti. Aiurea!

Serie

Mai multe timbre diferite, ca valoare dar si continut realizate cu aceeasi tehnica, avand aceeasi dimensiune, realizate pe o aceeasi categorie de hartie. Aceste timbre circula separat dar sunt pentru colectionari importante toate impreuna. Timbrele ce alcatuiesc seria se produc simultan. Numarul lor difera caci pentru cel mai scump timbru tirajul este mai mic decat pentru timbrul care are valoarea ce se pune pentru a taxa o scxrisoare obisnuita.
Timbrul cu cea mai mare valoare se numeste cap de serie. De regula, cei care colectioneaza toimbre de pe plicuri, obtin cu dificultate acest timbru.
Seria devine mai completa daca este conceputa si cu colita.
La jocurile olimpice din 1972 a prezentat interes mai mult colita dedicata Nadiei Comaneci, seria fiind absolut stearsa.

REVENIRE