ALEGERI EUROPARLAMENTARE 25 MAI 2014 - analiza pe text

Unul dintre fluturasii PSD+UNPR+PC zice:
- continuam USL
- guvernul Ponta relanseaza Romania
- Romania puternica in Europa.
Textele acestea sunt rezonabile ca lungime. Urmeaza pe verso un grupaj de 3 texte. Primul text are 36 cuvinte, al doilea are 25 cuvinte, iar textul al treilea are 54 cuvinte. Sunt sigur ca o sinteza a textelor folosind cuvinte ce evidentiaza fermitatea, convingerea lucrurilor clare si angajarea de a continua, sunt percepute cu si mai mare usurinta si conduc la abordari mai hotarate, la decizia de a merge la vot. Diluarea ideilor nu este benefica.

Ziarul CHILI, avand acel ardei de ustura care aminteste de un panou electoral din anul 2004, contine compuneri usor de mahala, zeflemitoare, cu mult sub standardele caragialiene, dorind-se probabil de un multiautor, un ceva elevat, fara a fi. Titluri ca Embrioparlamentara..., Ponta Johannis si tariceanu, o apa si un pamant sau Shaolinul Li Viu Dragnea agent de vanzari pentru chinezi sau Mai R.A.R. sforar ca Sova arata clar din ce parte vine ziarul si de unde-si primeste simbria autorul. Un autor numit Inocentiu VOINEA a scris Keep clam and think more... pe care l-am crezut interesant, daca n-ar fi fost confuz, autorul cerzandu-se filosof.

Forta Civica propune un text in care M.R. Ungureanu foloseste de doua ori cuvantul constructie aratand ca Romania trebuie sa fie europeana, ca si cum ea n-ar fi in Europa si deci n-ar fi europeana. In continuare, pe verso se foloseste cuvantu suflet tot de doua ori. La fel, in al treilea paragraf, cuvantul efortul este si el repetat. Cred ca o elaborare ceva ma ingrijita avea ca rezultat un grupaj de texte mult mai periate si mult mai directe, exact ceea ce trebuie sa vada ochiul grabit al unui cititor care gaseste in casuta postala un fluturas, care il enerveaza de cele mai multe ori.

Mult mai moderna este abordarea Partidului Miscarea Populara. faptul ca arata ca miscarea face schimbarea, este un lucru simplu si bun din punctul de vedere al comunicarii. Chestia cu cartea de identitate a fost o idee interesanta si ramanea si eficienta daca:
- nu erau imprastiate campurile, ci aliniate
- evita folosirea cuvintului flashmob
- nu folosea pluralul pentru e-mail, site
- la orientarea politica trebuia scris de dreapta cea dreapta inseamna altceva.
A ridica ceva inseamna ca acel ceva este cazut jos. Nu este ridicat niciodata ceva de sus. dar pentru a ajunge jos, trebuiau sa se intample niste chestii rele, in timp. sa nu se uite ca nenumarate persoane din grupul celor 6 imbracate in blugi au avut puterea pana in 2012. Ori caderea s-a produs in 2013 si 2014 si trebuiau spuse lucrurile foarte clar, ori lucrurile stau altfel si sloganul nu corespunde. Toate cele 6 puncte prin care se arata cum se ridica Romania au fost laindemana a trei persoane din grului celor 6 in blugi, fara sa o faca la vremea respectiva. regret ca doamna care a fost la Federatia de tenis, nu a vorbit cu respect despre marele tenisman Ilie Nastase, asociindu-l aiurea si fortat unei situatii, desi diferenat de valoare dintre domnia sa si Ilie Nastase este astronomica. Putin respect, doamna!
Exista placerea de a arata vitalitate cu orice pret. Pe vremuri erau niste insi din gerontocratie, care trebuiau musai sa fie plini de viata, drept care erau prezentati inotand vajnic intr-un fluviu de culoare galbena. Acum in aceeasi cheie SOL sau DO-DIEZ, este la moda alergatul. Drept care toti politicienii o dau pe alergat, gresind in legatura cu distanta raportata la timp sau ceea ce este si mai trist, intrand in pluton undeva la cateva zeci de metri de finish si mintind ca au alergat ori un maraton ori un semimaraton. Nu se glumeste cu asa ceva, dar in politica laudarosenia este o practica de sine-statatoare si perena. Ceva similar s-a produs ori in 20 mai, ori in 19 mai cu cineva din PMP, fara a fi nevoie de o astfel de abordare.

Sloganul PNCTD cu apararea Romaniei tale, are menirea de a induce ideea ca fiecare este implicat. textul este concis, culorile sunt bine alese, fontul este sugestiv. Numai ca pe verso, textele sunt prea lungi si expun opinii destul de invechite, care reamintesc de luptele de demult cu articolul 200 din codul penal.faptul ca sunt folosite categoriile precum hotii, analfabetii si pitipoancele ca obiective cu care ei se lupta, pare interesant, desi multi dintre acestia inclina balanta la voturi, ca mase compacte de manevra. este stiut ca sunt numeroase situatiile in care un ins intra in cabina cu votantii adusi de el si el aplica stampila, asigurand astfel un vot omogen, in serie si dedicat. Nu ni se spune daca Romania noastra este si o tara cu oameni prosperi, ca de muncit din greu, cinstit si cu dragoste, am facut-o dintotdeauna, fara a mai fi suficient daca vrei sa fi votat. Cum foarte multe variante isi revendica istoria, asocierea idealului lui Corneliu Coposu cu definitiile date in cele doua paragrafe, reprezinta un punct forte. O societate grabita, doreste lucruri concrete, sigure si care se obtin rapid, adica azi.
Candidatul Sebastian BODU, de el amintindu-mi ca fiind persoana intrebata cum se calculeaza un TVA, fara a da raspunsul exact si corect, desi era sef pe la o institutie care se ocupa de stransul banilor, deci candidatul Bodu propune un fluturas cu un text cel putin extrem de neinspirat. El se lauda ca APAR ROMANIA TA, adica a mea nu si a lui. Atunci, el de ce-mi cere votul daca Romania nu e si a lui? Trebuia sa spuna ca apara tara noastra. trist este ca sub numele lui apare textul EUROPARLAMENTAR ceea ce ar insemna ori ca a fost asa ceva ori ca este si nu mai stim de ce solicita votul daca este cu aceasta calitate, obtinuta inainte de a se derula un tur de scrutin. Imi aminteste de bancul cu directorul care sarbatorea intrarea la facultate a copilasului sau, declarat deja admis, cu doua saptamani inainte de examen. pe verso, textul este si mai deprimant. In spiritul dambovitean, in loc sa spuna ce face el, spune ce nu a facut PNL si PSD, legat de homosexuali, de parca vitalitatea nivelului d trai la noi in aceasta problema consta. Ma intreb de ce nu aminteste si de PDL, acestia avand interventii devastatoare legate de rromi, sa zicem. In partea dreapta, sunt enumerate cinci idei, ultima fiind cea in care SB ne arata cat de barbat este el din moment ce are curajul in PE sa apere Romania Ta, adica a mea nu si a lui, el fiind plasat undeva deasupra tuturor. Celelalte patru idei sunt centrate pe sanatatea norala, cu accente impotriva homosexualilor, care oricum sunt o minoritate, intre cele 20 de milioane de romani, pe care SB ii lasa prada celor patru vanturi, din moment ce despre saracie, dreptate, mandrie, drepturi, fonduri, bogatie, nu sufla o vorbulita. Poza sa are o pozitie a mainilor care semnifica ceva de felul: stati pe loc, nu va imbulziti ca animalele! Sunt tobosarul vremurilor noi zicea Mihai Beniuc intr-o poezie proletcultista. iata ca acum dupa o jumatate de veac, vine acest Bodu cu sunt tobosarul vremurilor vechi. Sa vedem daca va fi si votat. Fluturasul sau are doua ziceri care vin sa contureze doua atitudini: au curajul sa te priveasca in ochi? am curajul sa apar Romania ta! Simplitatea este buna si vine sa arate cine este personajul bun si cine este personajul rau. Numai ca ceea ce premerge celor doua ziceri duce spre alte concluzii, deloc interesante si deloc in slujba candidatului.

revenire