Cand in anul 1997 profesorul Ion Gh. ROSCA a lansat ideea ca si la nivelul Departamentului de Informatica Economica sa avem o revista asa cum este Conferinta Internationala de Informatica Economica, ajunsa atunci la a III-a editie, am considerat ca este un lucru exceptional. In acest scop m-am straduit sa contribui si eu in masura posibilitatilor mele cu
articole. Asa este orice inceput. Sa nu uitam ca in acele vremuri chestiunile cu ISI, cu indexarile in baze de date internationale erau undeva la inceput.
Am scris multe articole singur dar si in colaborare, mult mai multe. Am incurajat pe toti doctoranzii sa publice articole si multi dintre ei au facut botezul publicarii de articole in aceasta revista. Cand eram sef de catedra, in intervalul 1999-203, am facut un tabel cu cadrele didactice din catedra pe linii, iar pe coloane am pus numerele revistei. la intersectia linie-coloana se afla un asterisc daca profesorul de pe linia i publicare un articol in numarul corespunzator coloanei j. Spre surpriza mea erau niste insi care aveau linia fara niciun asterisc, pentru ca asa erau ei, niste ciudati care se credeau cu mult peste noi ceilalti si ne tratau cu indiferenta. Profesorul Bogdan GHILI-MICU a raspuns cu o echipa de tineri de realizarea numerelor revistei si treptat dar sigur, revista a crescut foarte mult. A devenit B+ in ierarhia CNCSIS, a fost indexata si in alte baze internationale. Dintr-un motiv absolut obscur, sarcina de a se ocupa de indexare ISI a fost data unui nefericit si imprastiat ins care a stabilit performanta de a purta o corespondenta dezlanata, de a nu trimite numerele revistei si totul a culminat cu respingerea de a fi calificata. Treptat-treptat, s-a produs o depreciere, pana aproape de a pierde calificativul B+. Acela a fost momentul in care, intr-o sedinta de actedra am fost solicitat sa ma ocup eu incepand cu numarul 1 din 2010 ca editor, motivarea fiind ca revista mea privata JAQM era B+ si avea si succes...
Au urmat luni dificile, cu schimbare de echipa, cu cresterea exigentei legate de:
- dimensiunea articolelor
- realizarea unui ghid de elaborare articole cu exigenta
- atribuirea DOI la fiecare articol
- verificarea originalitatii exact cu produsul software de analiza teze de doctorat
- cresterea exigentei analizei calitative
- descentralizarea selectarii responsabililor de numar
- asigurarea unor colaboratori valorosi din cat mai multe centre universitare
- anuntarea de tematica pentru fiecare numar
- introducerea indexului de autor si aindexului tematic
- arhivarea tuturor numerelor chiar prin scanare a celor pentru care lipseau fisierele .doc.
- schimbarea aspectului copertei, folosind designul d calitate a lui Catalin BOJA
- includerea in echipa manageriala a lui Cristian CIUREA si a lui Paul POCATILU
- preluarea sfaturilor competente ale domnului academician Florin FILIP.
Am cerut sprijinul si am fost sprijinit de profesorii Miharla MUNTEAN si Gheorghe SILAGHI, care ori de cate ori am avut nevoie de un sfat competent, mi l-au dat promt.
Acestea toate au condus la realizarea celei de a doua tentative de indexare ISI a revistei, trimiterea corespondentei la Thomson Institute for Scientific Information, facandu-se in ianuarie 2013.
|