Catalin BOJA - designerul

In ASE, Catalin BOJA este conferentiarul respectat de studentii cu care lucreaza la cursuri si la seminarii pentru competenta si capacitatea sa de a comunica. In timpul sau liber, Catalin BOJA face arta, adica design. Despre Catalin BOJA directorul DICE, las pe altii sa vorbesca si sa scrie, caci este in specialitatea casei ridicarea in slavi a celui care are painea si cutitul si bineinteles, datul cu el de pamant, dupa ce nu mai are nici painea si nici cutitul. Eu voi scrie acum despre acel Catalin BOJA care are un talent special de designer, lucru remarcabil pentru un tanar autodidact, inzestrat cu acest har de la natura.
In primul rand, Catalin are simtul proportiilor, oferind compozitii echilibrate.
In al doilea rand, compozitiile lui sunt foarte luminoase, iar in ultimul timp contrastele in care albul este dominant vin sa contureze o stare de spirit plina de optimism si incredere in ceea ce viitorul va oferi celor din jur.
In al treilea rand, Catalin BOJA opereaza cu simboluri care definesc riguros exact ceea ce cuvintele unui titlu de pe o coperta sintetizeaza continutul unei carti sau a unei reviste.
In al patrulea rand, in tot ceea ce a facut asigura o continuitate, vorbindu-se deja de un stil ce se recunoaste, Catalin BOJA fiind in zona graficii computerizate o personalitate distincta, care in viitor va fi recunoscuta ca brand.
Prima surpriza avuta a fost atunci cand am vazut propunerea de coperta pentru lucrarea Metode statistice in analiza software
A urmat realizarea copertei pentru Practica optimizarii aplicatiilor informatice. Marea surpriza a fost furnizata cand compozitia pentru volumele intai si al doilea al lucrarii de Structuri de adte au pus in evidenta un artist complet, matur si inspirat. Cine analizeaza cele doua lucrari, are suficiente elemente sa vada legatura intre cuprinsul fiecarui volum si ceea ce este prezentat pe coperta. Sobrietatea volumului elaborat de profesorii care predau la masterul de Securitate informatica apartine in totalitate continutului grafic dat de Catalin BOJA care a realizat designul copertii, folosind contraste dominante de albastru si alb, iar fonturile prin proportiile perfecte definesc un ansamblu care impresioneaza viziual.
A venit dupa aceea realizarea la solicitare expresa a copertilor revistei Informatica economica pentru anul 2012, obtinandu-se o abordare revolutionare, lucru dezvoltat si pentru volumul al XVII-lea, din 2013, marcand in acest fel evolutia designerului.
Avalansa lucrarilor dzvoltate pentru Conferinta Internationala de Informatica Economica,editia 2012, ma refer la volum, monografie si program, marcheaza un moment de inspiratie deosebit de interesant, ceea ce creaza cititorului o stare speciala, aceea de siguranta, de precizie si de calitate a continutului aflat intre paginile fiecarui volum.
Volumul, monografia si programul editiei 2013 a Conferintei Internationale de Informatica Economica, poarta semnatura designerului Catalin BOJA, lucru care se remarca in mod special prin echilibru, sobrietate, geometrie, armonie si mai ales prin claritatea ideilor, data de contrastul si sobrietatea celor cateva constructii perfect amplasate.
La adresa www.jmeds.eu se afla revista JOURNAL OF MOBILE, EMBEDDED AND DISTRIBUTED SYSTEMS - JMEDS gandita si gestionata de Catalin, insa designul acestei reviste este marcat prin sobrietate si eleganta, nuantele de albastru fiind dominante, ceea ce da o nota de eleganta intregului produs.
Si sigla Departamentului de Informatica si Cibernetica Economica - DICE, este rezultaul muncii creatoare a lui Catalin Boja, care a propus mai multe variantre si prin vot majoritar, a fost aleasca acea sigla care se afla pe toate materialele oficiale ale DICE.
De asemenea, afisele SECIT din 2010 si pana azi, afisele masterului de securitate care apar inaintea fiecarei admiteri, afisul concursului de cel mai bun programator si in ultimii doi ani afisele Conferintei Internationale de Informatica, sunt creatiile designerului asupra carei activitati artistice am zabovit.
Deja el a creat un stil de abordare si foarte greu va fi sa-l depasasca cineva, intrucat face asocierea intre continut si expresia viziuala, ceea ce este foarte dificil de realizat de catre orice designer care nu este si informatician la baza, pentru a da expresie artistica unor concepte cu care lucreaza zilnic la catedra fie ca e vorba de sala de curs, fie ca este vorba de sala de seminar.

afisat azi 23 aprilie 2013

revenire