Marele TODOROI
Dumitru TODOROI este marele prieten al Romaniei, el venind de dincolo de Prut. Este profesor la Academia de Studii Economice din Chisinau, Republica Moldova - ASEM. L-am cunoscut prima data in 1993 cand a venit la prima editiei a Conferintei Internationale de Informatica Economica. A fost nelipsit di echipele consistente de profesori care ne-au onorat la editiile din 1995,
1997, 1999, 2001, 2003, 2005, 2007, 2009 ale aceleiasi conferinte. Dintr-o intamplare nefericita firnul s-a rupt in 2011 si n-a fost reinnodat in 2012 si nici in 2013, cu toate eforturile facute. profesorii din Chisinau au raspuns prezent si la invitatiile noastre de a participa la evenimentele culturale de dupa conferinte, avandu-i alaturi la Predeal, la Cheia, la Brasov dar si pe valea Oltului. ne-am simtit bine si am constat ca numai vitregiile istoriei ne-au separat asa cum viata ii separa pe fratii de aceeasi mama.
Ori de cate ori s-a organizat cate o conferinta stiintifica la Chisinau, am fost prezenti cu lucrari si ei s-au dovedit a fi gazde perfecte.
Profesorul Dumitru TODOROI mi-a aratat prietenia lui cu diferite prilejuri si eu ii port o deosebita stima. Este un foarte bun organizator, are o impresionanta activitate de cercetare stiintifica. Este un exemplu de tenacitate, de eficienta si de putere de creatie. Il admir, il stimez si ii port intregul meu respect. La editiile Universitatii de Vara a Studentilor Economisti de la
Tusnad organizata de Fundatia Po Oeconomica, profesorul Todoroi, insotit de studentii sai au fost nelipsiti
ani de-a randul.
Intotdeauna am primit de la profesor scrisori de felicitare cu diferite prilejuri, reamintindu-mi zile importante de istorie, care aici ar trece neobservat, dar acolo au o importanta cu totul speciala.
L-am auzit vorbind foarte frumos despre mari cantareti din republica Moldova care au reusit pe marile scene. Chiar am fost la spectacole la Sala Palatului din Chisinau unde am vazut asemenea celebritati aratandu-mi marea lor valoare.
Cu ocazia unor mese festive date la Chisinau in cinstea noastra, am vazut acel obicei ca fiecare mesean sa spuna cateva cuvinte la adresa gazdei, ceea ce la noi nu se obisnuieste, caci lumea este nerabdatoare sa se imbuibe. Acolo este un gest de mare apreciere a faptului ca esti invitat, ca gazda este o persoana speciala si mai ales, ca tot ce va urma va duce la realizarea unui obiectiv bine stabilit. Daca sunt 30 de invitati si fiecare vorbeste cam 3 minute cel putin, momentul inceperii servirii mesei se amana cu cel putin o ora si jumatate. Sunt situatii cand unii nu vorbesc dar tot atat de bine sunt situatii in care unii nu mai termina de vorbit.
Cu ocazia unor vizite la Chisinau am fost si la saune foarte bine amenajate, caci acolo lumea are un respect special pentru propriul corp. saunele sunt de lux, cost ceva dar confortul oferit este de nota 100. E un prilej de relaxare, de a discuta si mai ales de a-ti turna o ciutura cu apa rece ca gheata pe cap, pentru a simti ca ai venit la sauna. In Ro, nu am vazut asa ceva. Sauna are o stiinta a ei si acolo, dincolo de Prut, oamenii stapanesc aceasta stiinta la perfectie.
|
|