Digitalizarea domestică ©

Toată lumea vorbeşte despre digitalizare. Pandemia a arătat cât de puţin s-a progresat în privinţa digitalizării şi acum toată lumea este cuprinsă de febra digitalizării. Nu au existat o practică pentru învăţământul online. Birocraţii au sabotat dezvoltarea aplicaţiilor online şi de groaza de a nu muri de COVID au acceptat lucrul la distanţă, fără a mai exista posibilitatea să-l umilească pe cetăţeanul care se prezentau la ei la ghişee.
Ceea ce era imposibil de realizat, COVID a reuşit să mişte lucrurile şi aşa a înflorit comerţul electronic, aşa s-au derulat mult mai multe tranzacţii bancare în online, iar locuri unde nimeni nu-şi imagina că va fi utilizat calculatorul, au devenit obişnuite în a dezvolta relaţii cu clienţii numai şi numai prin intermediul computerului, fără ca nimeni să nu sufere în vreun fel. Chestiunea care apare acum este că statul şi întreprinzătorii privaţi, fac ei ce fac să digitalizeze societatea, dar mai trebuie văzut ceea ce face cetăţeanul la el în ogradă să continue procesiul de digitalizare.
Dacă digitalizarea societăţii se realizează la un nivel satisfăcător şi cetăţeanul rămâne la el acasă tot în stadiul de dinaintea digitalizării, lucrurile nu se vor mişca şi el nu va simţi beneficiile digitalizării, căci se vor bate cap în cap două modalităţi de a fi, una cea a digitalizării şi cealaltă, a modului de lucru manual, în care cetăţeanul lucrează exact ca acum 100 de ani, dar în loc de a lucra cu hârtii, lucrează şi cu hârtii dar şi cu fişiere pe care le obţine de la diferiţi furnizori, pe e-mail.
Este absolut necesar ca omul de rând să înveţe să-şi facă şi el acasă o digitalizare a lui, pe care o numesc digitalizare domestică. La el acasă, cetăţeanul va lucra preponderent cu documente în format electronic, adică cu fişiere care se referă la acte personale, facturi, extrase de cont, cereri, certificate, bonuri fiscale, adeverinţe, autorizaţii, diplome, fotografii şi câte şi mai câte. Se pune problema stocării în siguranţă a acestor documente în format electronic cu condiţia ca atunci când este nevoie de ele să fie uşor de găsit.
Digitalizarea domestică se referă la:
Concepte de bază
Inventarul documentelor
Construirea de fişiere.
Organizarea de foldere.
Numele fişierlor
Numele folderelor
Managementul fişierelor.
Definirea de conturi.
Construirea parolelor
Managementul parolelor.
Arhivarea fişierelor.
Riscuri în digitalizarea domestică.
Reorganizarea fişierelor.
Reorganizarea folderelor.
Caracteristicile digitalizării domestice.
Interconectarea la cerinţele societăţii.
Nu este un lucru uşor, dar trebuie pornit la trabă, căci timpul nu aşteaptă pe nimeni şi ne vom găsi în situaţia că nu vom face faţă şi schimbul de informaţii cu mediul înconjurător va deveni extrem de costisitor, iar pierderile se evită dacă are loc integrarea noastră la contextul în care ne desfăşurăm activitatea şi nu ne lăsăm copleşiţi de unele aspecte pe care nu le înţelegem, dar din moment ce ne-am conectat la probleme, vom vedea că este vorba de lucruri extrem de simple, pe care le facem fără niciun fel de efort şi din persoanele vulnerabile în faţa digitalizării, devenim persoane foarte puternice datorită digitalizării domestice pe care ne-am definit-o, am implementat-o şi lucrăm curent cu ea.

(24 februarie 2023)

revenire