Studentul informatician

Cel care alege sa faca informatica economica trebuie sa inteleaga ca:
- si-a ales cea mai frumoasa meserie
- meseria aceasta ii va aduce mari satisfactii profesionale
- va castiga bani adevarati scriind programe
- trebuie sa invete toata viata ca in informatica totul e trecator
- lucrul continuu inseamna singura cale de a face performanta
- numai exersand creativitatea se vor obtine solutiile cele mai bune
- initiativa este esentiala si este tot timpul pe planul intai
- respectul pentru interlocutorul care da banul pe software este fundamental
- arta ascultarii si capacitatea de a intelege sunt calitati indispensabile informaticianului
- gresala de programare trebuie indreptata imediat
- informatica economica este o munca numai in echipa
- un informatician bun se face cam in zece ani cu invatat si cu multa experienta
- fata de alte meserii unde omul este subiectiv, munca programatorului e apreciata de calculator.
Ce trebuie facut?

  1. Trebuie schimbat modul de invatare din liceu. Se va trece de la memorare spre a judeca, spre a invata logic. Spre a face legaturi intre concepte.

  2. Studentul isi cumpara un calculator si software cu care sa faca programare si sa lucreze cu baze de tate.

  3. Munca se organizeaza in asa fel incat totul sa se coreleze. Programele scrise, rulate, testate, aflate in executie se autodocumenteaza. Adica se scriu multe comentarii. Numele fisierlor cu textele sursa ale programelor vor fi sugestive, ca numai la simpla lor citire sa se stie despre ce face programul.

  4. Se vor construi biblioteci de texte sursa ce contin programe facute la toate disciplinele din anii de studii, cu conditia sa fie programe corecte, care chiar rezilva problema data. Nu se pun in biblioteci programe improvizate, facute la intamplare. daca programele au probleme, peste ani cine doreste sa le foloseasca va pierde mult timp cu depanarea lor.

  5. Invatat temeinic tot timpul gandind la perspectiva viitorului loc de munca. Un programator bun in studentie, va fi si mai bun in practica pentru ca isi dedica tot timpul muncii de programare.

  6. Se tine seama ca timpul trece si daca tot trec cei trei ani din ciclul de licenta, sa treaca cu folos. Adica se porneste de la simplu, la complex, zi de zi facand cate ceva, fara a lasa programarea in sesiune. Daca o poezie se invata sau un rezumat se invata intr-o noapte, programarea, se invata in timp. Un program scris trebuie rulat de mai multe ori. Apar greseli de scriere a textului sursa care sunt sesizate de compilator. Apar greseli la editarea de legaturi. Sunt multe greseli in executie. Cand un program merge din prima ori programatorul este perfect, ori este ceva in neregula si respectivul program trebuie testat cu si mai multa atentie.

  7. Cand se invata programarea, este o activitate individuala. cand se scrie programul, tot la fel. Nu exista secventa noastra de instructiuni, cum nu exista guma noastra de mestecat. De aceea trebuie discutat cu prietenii numai dupa ce programul a fost scris, a intrat in executie. Din discutii vor rezulta concluzii de imbunatatire.

  8. Daca se lucreaza in grup, nu in echipa, unul va scrie, el va gandi programul, ceilalti chibiteaza sau isi dau cu parerea si apare un fel de constructie folclorica, nefiind clar cine, ce contributie are.

  9. Lucru in echipa inseamna la programatori ca vine cineva si explica despre ce problema este vorba, se identifica procedurile ce trebuie scrise, se clarifica pana la cel mai mic detaliu ce face fiecare procedura, fiecare programator primeste sa scrie proceduri si dupa ce au fost scrise, procedurile se reunesc in programul care rezolva problema. Echipa este formata din programatori care au cam acelasi nivel, care realizeaza proceduri de acelasi nivel caliattiv. dar fiecare scrie procedura lui. membri echipei discuta intre ei spre a clarifica niste aspecte, spre a face corectii privind tipurile de date, formulele de calcul, nivelul de generalitate si orice aspect care duce la obtinerea unui program bun.

In programare o persoana nu are cum sa stie de toate. De aceea este importanta specializarea.
Sunt programatori care stiu sa utilizeze medii de dezvoltare aplicatii orientate spre grafica.
Sunt programatori care stiu sa implementeze ERP-uri.
Sunt programatori care stiu sa dezvolte site-uri
Sunt programatori de sistem care fac dintr-o retea de calculatoare o bijuterie.
Sunt programatori care stiu sa integreze componente open source si rezolva rapid tot felul de probleme.
Sunt programatori care iau un prograqm existent, il transforma si il fac de 1000 de ori mai bun.
Sunt programatori care stiu sa gaseasca erori in programele complexe ale altora, sa le si stabileasca provenienta si daca fac si depanare deja se imbogatesc din asta.
Sunt programatori care stiu sa caute si sa gaseasca programe, sa le integreze in programele lor si obtin constructii cu grad de utilitate si mai mare decat programele initiale.
Ca sa devina specialist, studentul trebuie sa stie foarte clar ce are de facut
Studentul trebuie sa aiba clare multe aspecte legate de evolutia lui dupa terminarea facultatii, astfel incat la proiectele de la diferite discipline sa abordeze aspecte ce converg catre aprofundarea de detalii legate de viitoarea lui profesie sau pe termen mai scurt, de includerea rezultatelor de la referate si din proiecte in lucrarea de licenta.
Asa ca exista loc pentru toata lumea sub soarele aplicatiilor informatice care asteapta sa fie realizate acum si in viitor.
Totul este ca studentul de la sectia informatica economica sa vrea sa fie bun si sa faca tot ce trebuie sa fie un bun informatician.
Si sa ramana tot asa multi, multi ani!