Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Necesitatea de a avea istorie

1. Timul care trece

Fiecare dintre noi este coplesit de nenumaratele activitati pe care trebuie sa le indeplineasca zilnic pentru a-si multumi cat de cat sefii. Luati cu treburile zilnice trecem pe un plan secund ceea ce am efectuat ieri, trecem pe un al treilea plan ceea ce am executat alaltaieri si aruncam pur si simplu in uitare ceea ce am realizat luna trecuta, ca sa nu mai vorbim despre soarta a ceea ce am realizat acum un an sau acum zece ani. Uneori ne amintim cu diferite prilejuri ceea ce am facut acum cativa ani, fara a mai enumera exact sirul faptelor, data in care evenimentul s-a produs si chiar ridicand o serie de semne de intrebare legate de persoanele care au fost prezente. In textele noastre vom introduce din precautie sintagme precum:daca bine imi aduc aminte, daca nu ma insala memoria sau parca asa stateau lucrurile.
A avea un jurnal si a face insemnari zilnice presupune foarte multa rigurozitate din partea celui care isi propune un asemenea demers. Este mare consumator de timp un jurnal daca autorul lui isi propune sa faca insemnari zilnice si mai ales daca doreste sa asigure un anumit nivel de detaliere si sa faca si analize in profunzime.
Daca insa exista o preocupare cat de cat pentru a avea un inventar al faptelor, este rezonabil sa se faca unele insemnari si mai ales sa se conserve documente si obiecte cu atasarea de texte care sa lamureasca precis despre ce este vorba. Cine doreste sa tina o evidenta a articolelor publicate nu are altceva de facut decat sa ia o cutie in care sa stocheze exemplarele din reviste, cu fata in jos, pe masura ce aceste reviste se tiparesc si autorul achizitioneaza numarul in care i-a aparut articolul. Cand rastoarna cutia, va avea un teanc de reviste in ordinea aparitiei articolelor. daca autorul este inspirat si pune in fiecare revista un CD cu fisierul document al articolului, bineinteles va avea posibilitatea sa reutilizeze parti din acele fisiere ori de cate ori este nevoie. Singura conditie este de a pune la loc CD-ul pentru a nu incurca lucrurile. Este rezonabil ca pe fiecare CD sa scrie cu o carioca un text ce priveste identificarea articolului precum titlu, revista, an de elaborare si alte lucruri considerate utile.
In cazul in care autorul considera ca formatele fizice ocupa spatiu si sunt dificil de gestionat, are posibilitatea de a gestiona tot ceea ce realizeaza in format digital. Numai ca este foarte important sa asigure calitatea si mai ales procesul de actualizare sa fie exact in concordanta cu derularea evenimentelor. orice amanare determina uitarea si pierderea de informatie si va fi foarte greu sa fie identificate fisiere ceralizate candva, cu ceva, despre ceva, pentru cineva si tot asa.

2. Colectionarea de obiecte

Suntem obisnuiti sa admiram in muzee diferite obiecte din ceramica si ni se pare un lucru nemaipomenit sa vedem migala cu care acestea au fost reconstituite. Suntem de-a dreptul coplesiti sa intram in case memoriale sau in muzee satesti sa admiram costume nationale pe care impatimiti ai portului popular le-au adunat de colo si de colo, reunindu-le la un loc si devenind adevarate comori de a caror existenta ne bucuram si noi. In toate domeniile exista posibilitatea de a face colectii de obiecte odata cu trecerea timpului. Colectiile de sifoane, de fiare de calcat, de pluguri, de marci postale, de carti postale, de vederi dar si de autoturisme sunt la mare pret in ziua de azi. Una este sa mergi sa cumperi dintr-un anticariat o carte rara prin faptul ca are autograful autorului si altfel stau lucrurile daca atunci cand este editata si se gaseste in librarie sa fie achizitionata cartea si sa se obitina autograful direct de la autor cand acesta a lansat itr-o librarie respectiva acrte. Colectia de obiecte se construieste pas de pas, obiect de obiect si placerea colectionarului este de a identifica piese, de a negocia pretul si mai apoi de a cumpara obiectul pentru a-si intregi colectia.
In viata de zi cu zi se produc atat de multe evenimente insotite de realizarea de fotografii, de inscrisuri si mai ales de fotografii, incat daca ne propunem sa le pastram asigurand dispunerea lor in sitva, cu siguranta vom fi in stare sa redam cu suficienta exactitate derularea de evenimente si mai ales sa aratam cu documente ca lucrurile stau exact asa cum le relatam. Viata in complexitatea ei pune altfel problemele si vartejul ei genereaza trecerea peste lucruri esentiale in viteza si numai dupa ce s-au scurs multi ani ne dam seama ca un eveniment a fost determinant pentru evolutia noastra sau pentru evolutia unei institutii, au uneui oras sau chiar a unei tari. A pastra niste ziare, a pastra carti, a pastra insigne, diplome, fotografii este esential. Numai ca fiecare dintre obiectele pastrate trebuie sa fie insotite de un mic text lamuritor. Pe spatele unei fotografii trebuie scrise obligatoriu data in care a fost facuta si locul. Daca este o fotografie de grup, este rezonabil sa fie scrise si numele persoanelor astfel incat acestea sa fie identificate fara dificultate.

3. Tentatia de a distruge

Cand un aparat electronic devine invechit si apare o alta generatie, desi respectivul functioneaza, va fi inlocuit. Exista nenumarate oferte in care ducand la schimb obiectul vechi, se obtine un discount de 10%, ceea ce este foarte stimulativ. Asa se face primul pas spre a pierde urmele trecutului. Nimeni nu spune ca un apartament sa fie transformat intr-un depozit de vechituri, dar este important ca din cand in cand, unele aparate care reprezinta ceva special prin brand, prin functionalitati si mai ales prin aspect, sa fie pastrate ca obiecte ornamentale si de efect. Schimbarile violente in zona tehnicii de calcul au facut ca ritmul de inlocuire a calculatoarelor sa fie extrem de accelerat. Trecerea de la calculatoarele 286, 386, 486 s-au produs in mai putin ce cinci ani. Cresterea utilizarii de laptop-uri este spectaculoasa acum, fara a mai vorbi de generalizarea utilizarii tabletelor. Ar fi extrem de instructiv daca cineva ar avea curiozitatea sa faca o colectie de tablete astfel incat sa vada care este diferenta intre prima tableta de acum 3-4 ani si tableta de care dispune acum. Este interesant sa se compare greutatea, capacitatea de memorare, forma, autonomia si functionalitatile. Un tabel cu parametri si cu bifarea caracteristicilor scoate la iveala dramatismul evolutiei. Numai ca atunci cand a fost achizitionata o noua tableta sau un nou laptop, cu siguranta ca vechea scula fie a fost data copiilor, fie a fost returnata proprietarului si nu se mai stie de soarta ei.

4. Crearea istoriei

Cine crede ca istoria se construieste de la sine si este nevoie sa se faca sapaturi arheologice pentru a descoperi un trecut, se insala. Acum, istoria trebuie construita pas cu pas pentru ca ideia celor trei R determina astfel de masuri incat trecutul este irecuperabil. Se impune ca fiecare organizatie, fiecare persoana sa dea dovada de mare atentie si sa manifeste o inalta exigenta atunci cand este vorba de a trece la crearea unor compartimente de stocare, de arhivare si de conservare a trecutului. Este important sa se asigure o astfel de depozitare a obiectelor astfel incat acestea sa fie functionale si starea lor d conservare sa se mentina la un nivel calitativ ridicat. Este necesar ca la nivelul fiecarei organizatii sa se defineasca modalitati de arhivare cu regasire dupa mai multe criterii si sa se treaca la organizarea locurilor de stocare. Uneori se da dovada de mare usurinta in a trata scoaterea din uz a unor echipamente si trimiterea lor la fiare vechi sau vinderea lor catre firme care recupereaza metale neferoase. mai dramatica este situatia in care elemente de mobilier, carti, afise, tablouri sau obiecte legate de diferite evenimente sunt pur si simplu aruncate sau date la topit cum este cazul cartilor.
Crearea istoriei se realizeaza clipa de clipa si se impune definirea de proceduri care sa asigure ca evenimentele sunt consemnate, ca obiectele sunt conservate si mai ales ca documentele oficiale sunt referite corect. Numai asa se va scrie ISTORIA unei institutii de invatamant superior, ISTORIA inei facultati, ISTORIA unui departament sau ISTORIA unei discipline. O istorie bine documentata se construieste din enumerarea corecta a evenimentelor marunte. Dar pentru a avea elementele necesare, trebuie ca inaintasii sa fi dat dovada de multa atentie in a consemna evenimentele atunci cand au avut loc. Ei trebuiau sa specifice cu claritate elemente de identificare si mai ales sa redea exact denumiri, nume de persoane, pozitii si rezultatele unor decizii luate prin vot. Aducerile aminte sunt importante, dar fara documente scrise, fara marturii materiale, istoriile isi pierd din rigoare, devenind incarcate de mult subiectivism.
Pentru orice exista posibilitatea de a scrie o istorie. daca cineva construieste o casa, va scrie istoria adunand documente legate de achizitia pamantului, de elaborarea proiectului, de stocarea autorizatiilor, de colectionarea de documente privind achizitia de materiale, de fotografiile cu stadii ale ridicarii constructiei, cu fotografii privind muncitorii si tot ce mai este necesar pentru a avea o imagine clara legata de ceea ce a insemnat efortul de a face acea casa.
Singura obligatie a celui care doreste sa scrie o carte de istorie este legata de necesitatea de a parcurge etapele necesare de documentare, astfel incat sa fie luate in considerare toate sursele, fara a lasa locuri albe generatoare de interpretari si mai ales de rescrieri, care au rolul de a rastalmaci, deci a denatura descrierile realizate initial. Dupa o documentare temeinica, o carte de istorie trebuie structurata si trebuie definita metoda utilizata. scrierea cartii de istorie, indiferent asupra carui subiect zaboveste inseamna un efort considerabil mai ales daca se urmareste asigurarea calitatii analizei efectuate. Nu se scrie o carte de istorie nici pentru a plati polite si nici pentru a scoate ostentativ in evidenta rolul cuiva in desfasurarea de evenimente. cartea de istorie se scrie pentru a pune in evidenta adevarurile asa cum au fost ele pentru o anumita perioada, pentru un anumit eveniment sau pentru evolutia unei structuri organizatorice. Totul trebuie sa se bazeze pe documente. daca apar marturii, acestea trebuie sa fie dim mai multe surse si mai ales, sursele trebuie sa fie credibile.

5. Istoria prin continut digital

Fata de perioadele precedente in care nu exista continut digital, acum istoria se construieste sub ochii nostri. Cu o singura conditie: sa dorim acest lucru.
Fiecare organizatie are portalul ei. Un portal bine structurat are tot ceea ce trebuie pentru a dezvolta acele elemente specifice construirii unei istorii cuprinzatoare a organizatiei. Efortul este minim. Dar pentru aceasta trebuie:,br> - structurarea portalului astfel incat sa accepte organizarea pe ani a continutului digital
- definirea unui vocabular stabil care sa permita cautarea informatiei
- utilizarea de sabloane care standardizeaza informatiile stocate
- regruparea fisierelor in raport cu destinatarii
- structurarea portalului pornind de la utilizatori si frecvente de accesare
- reorganizarea dinamica a continutului digital dupa chei la cerere
- asigurarea unui nivel de omogenitate maximla nivel structural si de completitudine.
Managementul portalului ca proces de adaugare de continut digital si de mutare a structurilor de continut digital, are menirea de a creste acuratetea proceselor fara pierdere de informatie. Daca tot ce este informatie curenta in anul urmator treceautomat la element legat de anul care a trecut, informatia fiind inclusa in sirul anilor precedenti, procesul este realizat rapid, urmand ca informatiile pentru noul an sa urmeze structura deja data, la care se mai adauga noi elemente. Ideia de baza in conditiile inexistentei limitarilor de stocare este de a defini o structura a portalului astfel incat informatia sa se regaseasca rapid, sa fie completa si mai ales sa reflecte adevarul.

revenire


afisat azi 27 octombrie 2015 ora 20,30