Coduri de etica

(Etică, moralitate, integritate - Coduri de etică) ©

A construi coduri de etică nu este un lucru dificil, atăt timp căt:
se știe care este obiectivul propus,
Este identificat grupul țintă,
Există modalități concrete de a cuantifica efectele,
Persoanele implicate sunt specialiști de valoare.
Codul de etică este un. Text în care se spune ceeea ce trebuie făcut și mai ales, cum trebuie făcut pentru a fi atins un obiectiv. Cosul de etică este un text de dimensiuni rezonabile, care nu intră în contradicție cu fișa postului, dar care apelează la demnitatea, la corectitudinea și mai ales la orgoliul specialistului pus în situația de a respecta cerințe exprese în timpul exercitării profesiei.
Există coduri de etică pentru:
programatori,
utilizatorii de e-mail,
administratorii de baze de date,
iginerii de sistem, analiștii de sistem,
designerii web.
Deci, toate profesiile ar trebui să aibe coduri de etică pentru a se realiza o creștere calitativă a conținutului activității. Este cunoscut că mulți dieteticieni cănd discută cu pacienții ajung să le spună ceea ce nu trebuie să consume, alcătuind o listă lungă, greoaie și dezarmantă. Cred că trevuie procedat altfel, adică să li se spună pacienților care sunt alimentele pe care au voie să le consume, înțelegăndu-se că celelalte, multe dealtfel, sunt interzise. Tot așa este și la codurile de etică. Acolo trebuie scris explicit ce trebuie să se facă și mai ales cum trebuie să se facă pentru a se atinge obiectivul stabilit. Cel ce semnează un cod de etică semnează de fapt un angajament și va căut să se conformeze, căci el face parte dintr-o comunitate și nu-și dorește să fie exclus din aceasta doar din faptul că a încălcat niște norme de etică.
Pentru codurile de etică există posibilitatea de a cunatifica eficiența, comparănd volumul situațiilor în care se produceau erori de comportament înainte de definirea codului, cu volumul situațiilor după ce s-a implementat codul. Dacă volumul eoririlor a rămas acelai, evident, codul de etică nu a avut niciun efect. Se consideră efect benefic doar în situația în care volumul erorilor a scăzut semnificativ, zic eu cu cel puțin 40%, altfel se consideră a fi mult zgomot pentru nimic.
27 ianuarie 2020


                                                                                                                                                                                                    Înapoi