Software antiplagiat

(Etică, moralitate, integritate - Software antiplagiat ) ©

Dintotdeauna a existat dorința de a fi identificate situațiile în care operațiile de copy-paste să fie depistate în textele supuse unei analize și să se calculeze indicatori care să arate ponderea sirurilor de cuvinte consecutive care nu sunt specifice unui text supus analizei, ci sunt preluate prin copy-paste din alte texte existente pe Internet.
Trebuie spus că termenul de software antiplagiat nu este ciar atât de fericit pe cât de zgomotos este. Un produs sofware antiplagat este de fapt produsul software care evidențiază în procent dar și în detaliu cât la sută dintr-un text este preluat prin copy-paste din alte texte aflate sub formă de conținut digital pe Internet. Dacă ne gândim la un medicament antigripal, vedem că medicamentul:
se administrează bolnavului de gripă,
luptă cu virusul care se află în corpul bolnavului,
ameliorează starea de sănătate a pacientului sau chiar îl vindecă.
Un produs software antiplagiat face exact ceea ce face un aparat de dagnsticare, adică spune unde sunt componetele din textul analizat care sunt produse prin copy-paste, adică pune diagnosticul, fără a lua măsuri împotriva plagiatorului, acele măsuri fiind luate de alții.
Prin faptul că produse din mediul academic precum lucrări de licență, lucrări de disertație, teze de doctorat sau articole trimise la reviste sunt analizate cu produse software atiplagiat, bagă puțin frica în autori și-i face să fie cu mult mai vigilenți când își aruncă ochiul în grădinile vecinilor și-i pune în situația să fie extrem de rezervați în a ma face copy-paste pentru a face lucrări științifice pe care să le declare originale, dar care în realitate sunt rezultatul unui furt intelectual.

23 ianuarie 2020


                                                                                                                                                                                                    Înapoi