Etica Internetului

(Etică, moralitate, integritate - Etica Internetului) ©

Internetul este o resursă. Așa cum se spune că banul este ochiul dracului și Internetul este sufletul diavolului, ceea ce ne duce cu gândul că este cel care trebuie tratat cu toată atenția, căci în mediul academic, resursele Internetului devin instrumente care sfidează etica, integritatea și moralitatea atunci când utilizarea lor se face contrar regulilor, principiilor, criteriilor și procedurilor care asigură caracterul etic, moral și cel al integrității pentru activitățile care se derulează în sala de curs, în sala de seminar sau în laboratorul de cercetare.
Este cunoscut faptul că în informatică se vehiculează resurse care au costuri importante. Tot atât de bine se știe că pentru reproductibilitate costurile sunt aproape nule. Dacă a face o a doua locomotivă care costă 1.000.000 euro trebuie folosite resurse de peste 700.000 euro, pentru face un al doilea fișier, înseamnă a copia un fișier existent, iar operațiile copy-paste au costuri aproape nule, iar duratele sunt nesemnificative în raport cu obiectivul urmărit, depinzând de ratele de transfer, care la rândul lor depind de generația suporturilor implicate în procesul de duplicare.
Internetul presupune abordarea eticii, moralității și integrității, în același mod în care se realizează pentru fluxurile financiare, căci și banii și informația sunt mărfuri cu totul speciale, ce trebuie tratate distinct și cu mare atenție.

23 ianuarie 2020


                                                                                                                                                                                                    Înapoi