stilul d-AN

Stilul d-AN

Când se vorbeşte despre programare, se vorbeşte şi despre stilul programatorului. La programare, prin stil se înţelege:
- modul de construire a numelor de variabile,
- cum se scrie textul, linie de linie şi mai aerisit,
- definirea regulilor de utilizare a operatorului de negare expresiile relaţionale,
- construirea de secvenţe omogene de instrucţiuni,
- alegerea construcţiilor eficiente,
- gestionarea generalităţii subprogramelor,
- exploatarea indicatorilor de condiţie,
- utilizarea elementelor standardizate,
- orientarea resurselor spre satisfacerea exigenţelor la nivel de utilizatori,
- instruirea membrilor echipei să lucreze toţi după aceleaşi reguli,
- transmiterea experienţei avansate la nivelul întregii organizaţii.
Dezvoltatorii de aplicaţii web sau de orice aplicaţii, nu prea iau în serios stilul de realizare a componentelor d-AN căci fiecare se cred cel mai tare din parcare, dar realitatea îi contrazice de cele mai multe ori. Unii nici nu au habar pe ce lume se află. Voi da un exemplu: unul a dezvoltat el după mintea lui o aplicaţie, obligându-i pe toţi să lucreze cum dorea el. se încărcat date, dar dacă utilizatorul şi-ar fi dorit să facă acest lucru în mai multe tranşe, datorită faptului că nu se salvau stadii intermediare, se pierdea tot ce se introdusese şi de fiecare dată se relua totul de la zero.
Era o mare porcărie, ce dovedea ignoranţa respectivului. Am avut onoarea şi mai ales plăcerea să fac pe necunoscătorul şi să merg la el să mă ajute să rezolv problema. Mi-a zis că este floare la ureche. La un moment dat l-am rugat să accepte să întrerupem lucru. A zis că nu este posibil că se pierde informaţia introdusă. Atunci i-am zis că există aplicaţii de acelaşi fel ca a lui, dar care nu pierd ceea ce3 s-a introdus. Am fost chiar obraznic, cerându-i să pună mâna să mai studieze, că informatica nu se face cum îi bubuie fiecăruia prin cap.
Nu este singurul care mi-a dovedit că e pe dinafară cu detaliile.
Nu am zis că stilul de a dezvolta componente d-AN trebuie musai să ducă spre perfecţiune, dar este decent ca dezvoltatorul de conţinut digital să-şi pună nişte întrebări, să-şi dea nişte răspunsuri şi să construiască totul logic, simplu, raţional, coerent şi mai ales gândindu-se la obiectivul pe care şi l-a propus să fie atins de el, dar şi de cei care au acces la acel conţinut digital.
Am văzut multe situaţii în care din titlu rezulta ceva, dar conţinutul nu avea nici o legătură cu titlul. Cine spune în titlu cuvântul comparat, musai trebuie să descrie cel puţin două elemente de aceeaşi natură, să facă măsurători şi să compare. Am văzut că o persoană avea un substantiv la plural în titlu, dar în interiorul lucrării trata numai un element, ceea ce nu era în regulă.
Am văzut o aplicaţie web care era o transpunere caricaturală a modului de lucru manual de dinainte de informatizare. Ar trebui acum să se ţină seama de ceea ce este făcut la mai toate aplicaţiile online. Utilizatorul îşi defineşte contul.
Este căutat în baza de date.
I se furnizează date despre ce are de plătit.
Respectivul plăteşte exact aşa cum se face cu cardul.
I se certifică plata.
Va apare faptul că a fost diminuate datoriile.
Dacă un cetăţean doreşte să obţină o aprobare, el trimite documentaţia şi prin poştă primeşte documentul. Accesul la anumite aplicaţii se face folosind o parolă, după ce utilizatorul a dat toate elementele de identificare şi el este cel care va primi o serie de informaţii pentru a-şi rezolva problemele.
Componentele d-AN trebuie să fie realizate la standardele actuale, fără a fi luate în seamă rămânerile în urmă, căci dezvoltatorii trebuie să fie aliniaţi la anumite exidenţe.
Stilul este esenţial mai ales în cazul în care componenta d-AN se dezvoltă treptat şi sunt mai multe persoane care să contribuie. Nu am zis nimic despre procesele de mentenanţă, procese care trebuie să fie obligatoriu bazate pe stil comun de scriere a componentelor, astfel încât adăugarea, modificarea sau ştergerea de bucăţi de conţinut să se facă din mers. Dacă sunt stiluri diferite, ceea ce rezultă va apare ca fiind ceva cârpit, vizibil neomogen şi cu siguranţă că va fi un conţinut digital de slabă calitate, chiar dacă ceea ce s-a adăugat este valoros. Dacă este lipit de ceva foarte slab, acel lucru valoros se pierde. Este ca şi cum un diamant este montat în cupru, nu în platină.


Înapoi