Practica d-AN

Practică d-AN

Construcţia în practică a componentelor d-AN este foarte diferită de ceea ce s-ar crede că există avuţia naţională digitală.
Practica arată că un rol important îl au:
- experienţa,
- ambiţia,
- profesionalismul,
- reutilizarea,
- testarea,
- stimulentele,
- raportul cerere-ofertă,
- resursele financiare,
- timpul disponibil.
Foarte mulţi dezvoltatori elaborează componente d-AN valoroase, dar nu trebuie să-i excludem nici pe cei care o iau pe arătură şi construiesc componente d-AN folosind modele vechi, tehnologii epuizate moral sau pur şi simplu clonează componente deja existente, cu mici modificări, insuficiente însă pentru a fi considerate construcţii de sine-stătătoare, adică originale.
Chiar dacă numai aparent este vorba de un haos în dezvoltarea d-AN, nu trebuie văzute astfel realizările din punctul de vedere al practicianului, căci ar fi dezarmant. Este o mică parte dintre componentele d-AN postate în mediul virtual care nu respectă standardele, dar în timp se lucrează şi pe ele, până sunt aduse la un nivel apropiat de nivelul mediu.
Strategiile de informatizare includ dezvoltarea de aplicaţii web de interes naţional. Chiar dacă unele şchioapete pe alocuri, multele etape ale procesului de mentenenţă şi testarea în mediul real, determină asigurarea acelui nivel de calitate care să le facă nu competitive, ci foarte competitive.


Înapoi