Modul O.S. d-AN

Există deja o foarte bună experienţă în dezvoltarea de produse open source în zona software.
Acolo, apare problema.
Programatori de înaltă performanţă propun soluţii.
Din aproape în aproape, lucrând de la o versiune la alta, se ajunge la produsul cel mai bun, adică fără erori, suficient de general, dar ceea ce este cel mai important este faptul că este gratuit în a fi utilizat. Este de fapt motorul fundamental al dezvoltării din IT&C căci nu orice rahat se realizează şi dacă trebuie utilizat, trebuie să şi plăteşti.
Componentele open source nu au restricţii speciale de utilizare. Acum când există motoare de identificare a componentelor originale, cei ce preiau componente open source şi le prezintă ca fiind originale sunt demascaţi şi trataţi ca hoţi ordinari.
Erau nişte indivizi care nu erau de meserie programatori şi au cntestat o lcitaţie pierdută pentru un produs de e-Learning. S-a dovedit că soluţia lor era furată de pe Internet, fiind un produs open source deja folosit în universităţi de mulţi ani.
Pentru componentele d-AN se preia experienţa de dezvoltare specifică produselor open source. Se defineşte o temă.
Cineva vine cu o componentă d-AN pe acea temă.
Alţii dezvoltă în continuare, până când tema este abordată:
- complet,
- corect,
- adecvat,
- maximizând satisfacţia utilizatorilor.
Ar cam prebui ca dezvoltatorii de componente d-AN să înţeleagă că numai lucrând în acest mod vor contribui la maximizarea gradului de satisfacţie a tuturor celor care accesează componente d-AN. Văd că există componente d-AN rupte de realitate, foarte primitive şi nu din rea intenţie, ci doar din faptul că dezvoltatorii lor cred că deţin adevărul absolut şi fac exact cum îi taie capul, neglijând experienţa acumulată în domeniu, de-a lungul timpului.
Să privim crearea conturilor pe la aplicaţiile fiscului care necesită prezenta cetăţeanului pentru a primi o parolă, de parcă noi urâm atât de tare pe cineva încât să-i plătim impozitele, taxele şi amenzile şi numai împricinatul ar trebui s-o facă. Amin!


Înapoi