Metricile d-AN

O metrică este un sistem de indicatoriconstruiţi pentru a face măsurători sau estimări ale unor procese, obiecte sau fenomene. Ele au un caracter subiectiv. Este brutal, vulgar, indecent şi absurd să se dea indicatorilor semnificaţii cu caracter de fetiş, doar pentru că este creată senzaţia că sunt rezultatul unor calcule.
O metrică este o construcţie imperfectă, dar perfectibilă, care are menirea să creeze o imagine cât de cât riguroasă în legătură cu un obiectiv urmărit, pentru a face comparări şi ierarhizări şi ele afectate de caracterul subiectiv al atitudinii noastre. Numai dacă acceptăm că metrica este şi ea un ceva acolo, bun să stabilească o punere în corespondenţă a unei valori numerice obţinute prin aplicarea unei definiţii aproximative cu un nivel calitativ şi el ales după gustul fiecăruia, vom folosi metrica şi vom avea toate reţinerile din lume, căci pentru o altă metrică rezultatele sunt pe dos.
Cei ce cred în metrică în mod absolut şi nu-şi pun întrebări, vor trăi drame existenţiale dintre cele mai profunde, căci nu tot ce zboară se mănâncă şi socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Un fenomen, o activitate, un obiect, depind de milioane de factori, iar noi nu suntem în stare să ne ocupăm decât doar de câţiva. Pe aceia îi măsurăm, de ei ţinem seama în tot ceea ce facem. Dacă lucrăm cu informaţii incomplete şi rezultatele oferite de indicatorii metricilor vor oferi la rândul lor informaţii incomplete. Contextul acesta al incompletitudinii generalizate nu trebuie paraşutat nicicum în zona concluziilor simplificatoare în care totul este perfect, aşa cum mecanica newtoniană nu ia în considerare frecarea, deşi în viaţa reală, frecarea există şi se manifestă.
Metricile sunt numai modalităţi care ne ajută să facem legătura dintre diferite aspecte, folosind valorile numerice, fie măsurate, fie calculate şi să tragem concluzii din ceea ce experienţa ne-a dat de-a lungul timpului prin crearea de intervale în care parametrii sunt consideraţi că evoluează între limite normale şi concluzia este că activitatea este bună sau fenomenul are consecinţe bune sau produsul funcţionează bine sau omul din faţa noastră are o pregătire bună.
Metricile nu trebuie scoase din zona caracterului relativ. Ceea ce azi e bn, mâine are toate şansele să fie ori foarte bun ori foarte prost. Mai mult, cel ce face analiza are punctele sale de vedere şi o valoare numerică socotită de unul ca fiind ceva special, pentru altcineva este ori banal, ori neglijabil. Aşa stau lucrurile şi în cazul înălţimii unui bărbat, de exemplu. Dacă femeia este de 160 cm înălţime, un bărbat de 180 cm înălţime este un bărbat foarte înalt. Pentru o femeie de 185 cm înălţime, acelaşi bărbat de 180 cm înălţime nu este deloc înalt.
Metricile se construiesc. Fiecare dintre noi, dacă are un pic de voinţă construieşte la fiecare cinci minute o metrică. Este important ca metrica să fie folosită la ceva. Aşa se explică şi faptul că lumea nu se dă cu capul de pereţi sau cu fundul de pământ să construiască metrici. Unii se mai preocupă să construiască indicatori precum PIB sau productivitatea sau ROBOL şi te apucă leşinul de râs când vezi cât de nereprezentativi şi de falşi sunt, dar toţi folosesc la a face tot felul de glume economice, ca să nu zic furtişaguri, căci manipularea cu valorile numerice este drăgălaşă, convingătoare şi efectivă la o adică.


Înapoi