Componentele avuţiei naţionale digitale

Avuţia naţională digitală este de fapt un conglomerat de fişiere de toate tipurile, constituite sub formă de conţinut digital, în funcţie de modul în care dezvoltatorii au găsit de cuviinţă să le realizeze, pentru a-şi rezolva problemele lor specifice.
Componentele text corespunde fişierelor care includ numai şiruri de cuvinte construite cu un alfabet anume, care permit descrierea completă şi corectă a unei idei. Pe Internet se află nenumărate fişiere cu texte în care se prezintă:
- referate la limba română, pentru elevii de gimnaziu care au de dat examen de capacitate,
- prezentări ale unor scriitori, oameni de ştiinţă,
- capitole din romane sau romanele în integralitatea lor,
- scrisori adresate de unele persoane către cititori de Internet,
- descrierea în cuvinte a unor fenomene meteorologice,
- descrierea regulamentelor de participare la concursuri,
- prezentarea de legi, decrete şi ordonanţe de urgenţă,
- reţete pentru preparate culinare.
Acestea au fost numai câteva dintre componentele texte ale avuţiei naţionale digitale.
Componente imagine generată se referă la acele fişiere ce conţin grafice, desene realizate sau reprezentări 3D. de regulă, astfel de componente utilizează histograme, diagrame de structură sau alte reprezentări sugestive care să evidenţieze trendul evoluţiei unui fenomen sau să permită efectuarea cu uşurinţă a comparaţiilor dintre stadiile unui fenomen pentru două sau mai multe momente. Este cu mult mai sugestiv un grafic al evoluţiei populaţiei ţării pe un interval de 20 de ani, decât un tabel cu două coloane, din care prima reprezintă anii şi a doua, numărul de locuitori exprimat exact cum îl dă INS, adică un număr cu 7 cifre, destul de greu de urmărit.
Componente sunet rezultă fie din conversia discurilor de ebonită în format digital, fie din preluarea fişierelor de sunete înregistrate atât în studiourile profesionale, cât şi cele de pe telefoane, când se doreşte constituirea de probe în tribunal. Având în vedere rolul special al calităţii sunetului, este important ca fişierele acestea să fie constituite profesional, fiind limitate posibilităţile de a efectua corecţii, fără a distruge unele caracteristici ale vocilor sau sunetelor de la instrumente.
Componente fotografie sunt acum la îndemâna tuturor, datorită revoluţiei înregistrate în zona aparatelor foto digitale şi a preţurilor scăzute ale acestora. Este important să se facă fotografii de calitate, dar să se ţină seama de faptul că acum rezoluţiile aparatelor foto au ajuns la valori de-a dreptul impresionante. De aceea, este rezonabil să se meaqră pe realizarea de fotografii care să surprindă ansamblul, deoarece detaliile se extrag din fotografia iniţială, fără a pierde câtuşi de puţin informaţie, din cauza rezoluţiei foarte mari. Este foarte important să se facă foarte multe fotografii, căci capacitatea de stocare este suficientă, iar selecţia făcută ceva mai târziu permite conservarea nivelului de calitate a conţinutului digital sau chiar creşterea calităţii acestuia.
Componente document prezintă importanţă specială din moment ce digitizarea de documente şi manuscrise eliberează aceste elemente extrem de fragile de riscurile de a fi distruse chiar şi numai prin simpla lor atingere. Există acum tehnologii foarte evoluate de a fotografia documentele acestea, de a le prelucra în ideea îmbunătăţirii lizibilităţii. Dacă totţi posesorii de manuscrise ar proceda la o digitizare cât de cât corectă, cu siguranţă starea documentelor ar rămâne cu mult mai bună, decât în cazul rămânerii la vechile obiceiuri. Dacă documentele digitizare vor fi făcute publice, cu siguranţă, cercetătorii vor completa studiile lor şi imaginea despre un eveniment, despre o personalitate se îmbogăţeşte sau se schimbă.
Componente film sunt cele care prezintă interes din mai multe puncte de vedere. Sunt persoane care doresc să revadă un film. Sunt istorici care doresc să intre în arhivele de filme ale evenimentelor care au modificat istoria. Restricţiile pe care le impune fragilitatea filmelor pe celuloid limitează drastic accesul la informare sau la satisfacerea unor interese personale. Digitizarea şi postarea de filme artistice sau documentare este esenţială acum. Oamenii trebuie să se informeze cât mai complet. A vedea un film pe youtube cu derularea unei intervenţii chirurgicale sau derularea unui proces de producţie, sunt chestiuni cotidiene, care trebuie să intre în preocupările creatorilor de avuţie naţională digitală. Acum sunt la mare căutare înregistrările cu mari scriitori sau mari actori recitând versuri din literatura clasică românească.
Componente mixte sunt cele mai frecvente, căci ele reuşesc să fie cele mai convingătoare. Una este textul care prezintă un scriitor şi alta este ca acel text să aibă şi o fotografie cu chipul scriitorului dar şi o fotografie cu coperta primului său volum de poezii. Oricât de mult s-ar scrie despre un actor, dacă nu este dat şi un mic fragment înregistrat dintr-o piesă în care să fie văzut respectivul cum joacă, ce voce are şi mai ales să se simtă acel aer de epocă, cititorul va înţelege prea puţin. Apariţia de fotografii în diferite roluri şi prezentarea de fragmente ale interpretării unor arii, vor da o imagine cu mult mai sugestivă despre o soprană, decât un text, oricât de meşteşugit ar fi scris.
Componente structurate sunt cele mai bine primite, pentru că oferă posibilitatea cititorului fie să parcurgă întreg textul, fie să preia doar partea care-l interesează. Textele nestructurate, amorfe, le zic eu, sunt plictisitoare, mai ales pentru cei care mai ştiu câte ceva despre subiectul tratat.
Componente cu legături permit cititorului să desfăşoare procese decizionale. Textul iniţial are o anumită structură. Pentru cine doreşte detalii, existenţa de legături permite intrarea în zona unor dezvoltări, cu posibilitatea de a reveni la textul iniţial. Există în acest caz pericolul fragmentării parcurgerii textului, dar un echilibru realizat între frecvenţa cu care se oferă posibilitatea de a accesa texte de pe nivelul următor, salvează situaţia. Dacă se prezintă un poet, se enumeră poezii publicate. Fiecare titlu de poezie este un link spre versurile poeziei. Cititorul care doreşte să aprofundeze şi să citească versurile are posibilitatea de a o face. După lectură se va reveni în locul unde se află enumerarea de poezii.

Componente dinamice în care fiecare persoană are posibilitatea de a adăuga textul propriu sau imagini. Aceste componente trebuie să dispună de un analizor de vocabular care să efectueze cenzurarea textelor care utilizează cuvinte considerate de autorii aplicaţiei web ca fiind necorespunzătoare. în cazul în care nu există un astfel de analizor, aplicaţia va fi administrată de cineva care periodic citeşte textele primite şi le postează doar pe cele pe care le consideră benefice evoluţiei aplicaţiei.


Înapoi