Accesibilitatea

Utilizatorii trebuie să nu fie restricţionaţi în a accesa componentele d-AN. Foarte mulţi dezvoltatori chiar cred că tot ce postează pe internet cu plată este de o importanţă vitală şi vor avea câştiguri imense, recuperându-şi investiţia rapid. Ei fac o mare eroare, căci Internetul este plin de componente similare, dar gratis.
Pentru componentele d-AN accesibilitatea trebuie înţeleasă prin:
- existenţa posibilităţii de a folosi Internetul la costuri foarte mici,
- existenţa interfeţelor prietenoase ale componentelor d-AN,
- eliminarea restricţiilor privind cunoştinţe sofisticate de a evolua în aplicaţie,
- eliminarea restricţiilor hardware cerute ca dialogul om-calculator să decurgă normal,
- existenţa unui vocabular care determină avansarea pas cu pas în aplicaţie fără rateuri,
- alocarea de resurse care să permită gestionarea problemelor definite anterior de utilizator.
Numai componentele d-AN care sunt înzestrate cu caracteristici de calitate care să le facă utile, sunt cele considerate accesibile. Este o mare eroare din partea dezvoltatorilor să tot schimbe interfeţele şi să nu includă în noile versiuni opţiuni ale ersiunilor precedente. Este o şi mai mare eroare din partea dezvoltatorilor să nu anunţe transformările din aplicaţiile d-AN care au drept consecinţe pierderea de date din conturile utilizatorilor şi realizarea de noi funcţii pentru care datele vechi trebuie convertite în afara aplicaţiei pentru a fi reutilizate de noua versiune.
Fiecare dezvoltator are nivelul de accesibilitate pe care şi-l doreşte. Toţi dezvoltatorii de componente d-AN trebuie să înţeleagă doar faptul simplu şi cotidian că o componentă oricât de bună ar fi din punctul lor de vedere, dacă nu este accesibilă utilizatorilor, aceştia o declară ca fiind proastă şi punct.


Înapoi