Proiectele TIC


Aceste proiecte vizează:
- realizarea de sisteme informatice,
- dezvoltarea de produse software specializate,
- construirea de aplicaţii web orientate spre cetăţean,
- parcurgerea ciclului de realizare de componente open source,
- dezvoltarea de aplicaţii mobile,
- utilizarea de ERP-uri la nivel de organizaţie,
- customizarea unui sistem de programe pentru o organizaţie anume.
Proiectele TIC sunt caracterizate prin complexitate ridicată şi prin angrenarea de fonduri financiare la un nivel cu totul special, pentru că forţa de muncă are costuri importante şi traversarea etapelor ciclului de dezvoltare impune anumite măsuri care sunt purtătoare ş generatoare de cheltuieli. Derularea unui proiect TIC este mai mult decât o investiţie pentru că aici problema nu este de a recupera nişte bani care au fost băgaţi în a realiza un produs software, ci de a genera efecte de antrenare multiplă prin implementarea produsului software.
A existat cândva concepţia greşită că utilizarea unui calculator are ca efect concedierea de personal, ceea ce era total eronat. Un calculator atrage cu mult mai mulţi specialişti decât credem noi, căci calculatorul funcţionează 24/24, iar viteza de prelucrare necesită eforturi considerabile în a oferi date de intrare şi a prelua rezultatele oferite de calculator.
Am participat la realizarea de proiecte TIC şi problemele specifice celorlalte tipuri de proiecte se regăsesc şi aici, diferenţa esenţială constând din faptul că salariile informaticienilor reprezintă peste 80% din costuri, iar cheltuielile materiale şi cu consumabilele sunt sub 15%, restul fiind alte cheltuieli, care în timp tind să se reducă şi mai mult, căci achiziţiile de alte duc automat la transformarea cheltuielilor indirecte, în cheltuieli directe, ceea ce-i încurcă foarte mult pe cei care vor să mai jongleze cu modul de a stabili ceea ce reprezintă producţia neterminată, respectiv, producţia finită, intrată în exploatare.
La ora actuală a realiza un deviz de cheltuieli nu mai este o inginerie financiară, căci nivelul la care s-a ajuns, permite efectuarea de estimări suficient de riguroase pentru toate categoriile de cheltuieli, iar defalcările pe perioade de realizare a proiectului, au depăşit stadiul utilizării de chei de repartiţie stabilite convenţional.
Acum există sisteme software de înregistrare a tuturor stadiilor în care se găseşte un produs software, ceea ce permite compararea termenelor planificate cu termenele efective.
Cine construieşte o ofertă în vederea obţinerii finanţării, trebuie să ţină seama de exigenţele fie ale organizatorului, fie ale finanţatorului. Se vor vedea şi analiza abaterile dintre nivelurile efective şi cele planificate şi se va conchide cu mare claritate dacă managerul de proiect stăpâneşte sau nu proiectul TIC.

                                                                                                                                                                                                    Înapoi