Proiecte imposibile


Dacă un elev care a obţinut din clasa a I-a până în clasa a XI-a numai note de 5, 6 şi 7 îşi propune să ia la examenul de bacalaureat media 10, probabilitatea de a se produce un astfel de eveniment eu zic că tine spre zero, deci considerând toate acestea ca fiind un proiect, acest proiect întră în categoria proiectelor imposibile.
Am întâlnit pe un tip care dorea să construiască un parc tehnologic.
Toată lumea ştie că un parc tehnologic este un obiectiv care gravitează în jurul sumei de 4 miliarde de dolari, totul pentru:
- clădiri,
- echipamente,
- specialişti,
- infrastructură,
- management.
Respectivul era foarte modest îmbrăcat, nu avea studii de specialitate şi deşi avea undeva la 45 de ani nu se lăuda cu oarece realizări cap-coadă care să fie încadrate ca fiind de succes. Omul avea părerea că investitorii vor veni spre el, doar dacă va deschide gura că el vrea să construiască un parc tehnologic deşi nu dispunea de:
- teren,
- clădiri,
- experienţă,
- bai suficienţi în conturi,
- capacităţi manageriale,
- echipe de specialişti,
- conexiuni în cercetare şi industrie.
Proiectul unui parc tehnologic este drădut, dar este imposibil atât timp cât nu sunt îndeplinite condiţii precum:
- voinţă politică,
- forţă de finanţare,
- staff de lobby,
- resurse potenţiale.
Nici un investitor serios nu vine acolo unde cele mai importante personalităţi din stat nu vin să sprijine parcul tehnologic şi să ofere garanţii, stabilitate şi sprijin în a realiza un astfel de proiect pe 15-20 de ani. Parcul tehnologic nu este de nasul unei persoaqne cu conturi modeste, fără conexiuni şi care nu oferă contextul acelor garanţii de la cel ami înalt nivel. Cine are două miliarde de dolari vrea un anumit tip de:
- respect,
- abordare,
- sprijin,
- colaborare,
- eficienţă,
- garanţii,
- profit,
- dinamică,
- stabilitate.
Orice abordare este pur fantezistă, iar cine se apropie de Braşov va vedea nişte fundături care nu duc niciunde, dar care sunt marcate cu intenţii de parcuri tehnologice, ca vise de adormit copiii de ţâţă.

                                                                                                                                                                                                    Înapoi