(Calitatea software văzută de utilizator) ©

Pe utilizator îl interesează ca produsul software de care se foloseşte să fie:
- ieftin,
- uşor de întrebuinţat,
- generator de satisfacţie,
- fără probleme de securitate,
- portabil,
- cel care oferă exact rezultatele dorite,
- apropiat de ceea ce cunoaşte deja,
- cel care nu necesită efort inutil,
- mănuşă pentru el, ca şi cum ar fi creat special pentru el.
Fiecare dintre noi utilizatorii, avem aşteptările noastre de la un produs software. De cele mai multe ori, dezvoltatorii, în egoismul lor funciar, nu se gândesc la utilizatori şi concep produsul software doar cum le convine lor mai mult.
O singură dată mi s-a întâmplat să întâlnesc un produs pe care l-am considerat că parcă ar fi fost scris pentru mine. La noi, aplicaţiile web sunt făcute cu picioarele:
- sunt greoaie,
- folosesc vocabular neadecvat,
- nu sunt actualizate,
- necesită prea multe apăsări pe butoane,
- se încarcă extrem de greu,
- solicită tot felul de acorduri inutile,
- adică sunt mizerabile în proporţie de 99%.
Calitatea software din punctul de vedere al utilizatorului este total diferită de cum o gândeşte fie dezvoltatorul, fie investitorul, fie administratorul de produs.
Aşa trebuie privite lucrurile mereu. Când vrem să cumpărăm o pereche de pantofi dorm să îndeplinească o serie de cerinţe legate de:
- anotimpul când vor fi utilizaţi,
- preţul maxim acceptat,
- culoarea,
- producătorul,
- modelul,
- materiile prime utilizate,
- magazinul unde se găsesc.
Pentru produsul software tot aşa stau lucrurile. Plecăm din start cu o serie de idei preconcepute şi căutăm produsul care se apropie cel mai mult de ceea ce ne-am imaginat. Cât priveşte caracteristicile de calitate, vom strâmba din nas imediat ce vom vedea ceva ce nu ne va conveni şi vom respinge produsul respectiv, numai şi numai că ceva neînsemnat nu ne-a convenit.
Produsul software trebuie mai întâi să fie aşa cum vrem noi, cum ni l-am imaginat noi şi abia după aceea ţinem seama de ceea ce vrea dezvoltatorul. Atât timp cât există posibilitatea de a lucra ceva şi fără să fim asistaţi de computer, dezvoltatorii trebuie să ne cânte în strună nouă, utilizatorilor, pentru a le fi acceptat produsul, căci în caz contrar, ei vor rămâne cu produsul ori nevândut, ori neutilizat, ceea ce înseamnă că au muncit degeaba. Ca o concluzie, trebuie să înţeleagă toată lumea că nivelul de calitate stabilit de utilizator este centrul universului şi orice ală abordare este o gafă impardonabilă a dezvoltatorilor care nu se remediază nicium.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi