(Standarde de calitate software) ©

Chestia cu standardele în dezvoltarea de produse software nu este deloc o noutate în marile firme de software. Numai de Dâmbăviţa ar fi ceva spectaculos, căci chiar cei care vorbesc despre calitate sofutware par a fi niţte ciudaţi, care vin din lumea de dincolo a moroilor setoşi de sânge, după cum este făcută descrierea în romanul lui Bram STOKER.
Acum mulţi ani discutam despre documentaţie şi un student s-a ridicat în picioare în timpul cursului şi a zis că nu are nici un rost să te apuci să faci documentaţie structurată după re3guli, că nimeni nu se uită la ea. După un timp, tot el s-a ridicat din s că la el la firmă le-a fost respins produsul tocmai că documentaţia nu era elaborată după regulile despre care tot aminteam eu, căci discutam folosind un masiv volum de standarde al IEEE, volum pe care-l cumărasem cu bani grei şi din acre multă lume se inspira în acele vremuri.
Morala este una simplă: cine nu vrea să aibă dureri de cap, să facă torul ca la acrte, adică să respecte cerinţele standardelor. Acum există standarde pentru orice activitate din dezvoltarea de produse software. Cred că şi pentru strănut, dacă vom săpa mai atent, vom găsi standarde, căci în ziua de azi nu mai strănută fiecare cum îl taie capul, ci aşa cum scrie la standard.
Standardele sunt opţionale şi de aceea pentru mulţi dintre cei ce lucrează la dezvoltarea de software ele sunt doar nişte poveşti, de care nu prea ţin seama căci fiecare se consideră un ales care nu are nevoie să-l înveţe cineva ce are de făcut, pentru că el s-a născut ştiindu-le pe toate.
Standardele sunt elaqborate de specialişti de înaltă calificare, cu experienţă de succes în spate. Standardele nu impun nimic, ci oferă direcţii de urmat, iar cei ce le urmează vor avea rezultate încununate de succes.
Standardele sunt texte structurate ce conţin:
- definiţii ale lelementelor cu care se lucrează,
- paşi de urmat,
- riscuri probabile şi modalităţi de a le evita,
- reguli bine definite, date în succesiune logică,
- exprimarea unei experienţe pozitive,
- explicaţii detaliate pentru fiecare aspect impoprtant de care trebuie să se ţină seama,
- tabele care dacă sunt completate corect devin instrumente de lucru,
- moduri de corelare a elementelor de descriere a etapei din ciclul de dezvoltare,
- structuri de texte care trebuie completate pentru a obţine un livrabil,
- şabloane care nu încorsetează creativitatea specialistului.
Cei care se sperie de standarde o fac pentru că nu au avut de-a face niciodată cu munca într-o echipă disciplinată prin cunoaşterea standardelor, echipă care reuşeşte să vorbească aceeaşi limbă întrucât foloseşte aceleaşi concpte, aceleaşi structuri de tabele şi aceleaşi reguli de a progresa de la un pas la altul, de la o operaţie la alta. Eu cred că toţi care cunosc standarde sunt mai buni, mai disciplinaţi, mai atenţi, mai înţelegători şi au capacitatea de a asculta ceea ce spun alţii şi de a folosi aceleaşi unităţi de măsură atunci când fac analize şi evaluări, dără a fi dominaţi de atitudini voluntariste şi primitive.
Este important ca fiecare specialist să-şi găsească standardele meseriei lui, dar şi pe cele ale celor cu care intră în contac, ştiut fiind faptul că munca de dezvoltare de software aure un puternic caracter colaborativ.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi