Calitate totala

(Managementul calităţii totale a software) ©

După mine, cine a implementat cerinţele managementului calităţii totale a software, din 100 de produse software realizate, toate au indicele agregat al calităţii cu niveluri mai mari de 0,98.
Eu am o întămplare. Am invitat căndva pe un individ să scrie cu noi o carte de managementul calităţii aplicaţiilor informatice. Cănd inviţi pe cineva la o astfel de abordare, este ca şi cum îl faci musafirul tău. Este de bun simţ ca musafirul să vină în vizită şi să-ţi mulţumească doar că l-ai invitat. Dacă îi mai dai o măslină şi o atenţie, musafirul, de asemenea, trebuie să-ţi mulţumească. Individul invitat de mine, mi-a trimis o depeşă în care îmi sugera să scriem o carte de managementul total al calităţii aplicaţiilor informatice. Era proiectul lui. Să fie sănătos. L-am trimis la origini, am realizat lucrarea fără el şi punct.
După mine, managementul calităţii totale a software este asemenea versului din poezia La steaua de Mihail Eminescu:
. . . . .
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.
. . . . .
Era pe cănd nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.
. . . . .

Să ne imaginăm că am realizat un produs software foarte bun, folosind o echipă de profesionişti cu experienţă, că echipa de management al calităţii software şi-a făcut datoria. Produsul a fost dat unor clienţi ca versiune beta, s-au eliminat nişte bag-uri, iar de 5 ani se află în exploatare curentă şi de doi ani merge fără cusur.
Să ne imaginăm că avem implementat managementul total al calităţii software şi realizăm acelaşi produs. Datorită faptului că avem acest management implementat, în clipa în care mergem la client cu produsul, funcţionează atăt de bine, exact aşa cum funcţionează cel despre care am vorbit că funcţionează în ultimii doi ani. Nu trebuie nici versiune beta şi este exclusă orice intervenţie în tipul exploatării curente, căci managementul total al calităţii exclude orice fisură în produs, oricăt ar fi ea de mică.
Eu am mari dubii că o astfel de performanţă va fi atinsă vreodată şi de aceea am mari reţineri să cred în realismul abordărilor de această natură. Nici basmele nu mi se par atăt de fanteziste, căci basmele se referă la o lume ireală, pe cănd un produs software realizat cu managementul total al calităţii software este aici lăngă noi, pentru clienţi ca mine şi ca tine şi tare mi-e teamă că vor apare surprize, surprize, surprize şi nu pe TVB 1, că în transferuri bancare sau în alte cazuri mult mai periculoase.
Se vorbeşte de TSQM - Total Software Quality Management.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi