Calitate vazuta

(Cum vedem calitatea?) ©

Fiecare dintre noi vede acelaşii obiect în raport de o serie de elemente care ne diferenţiază pe unii faţă de ceilalţi. eu văd un Ferrari prin dorinţa mea de a-l folosi pe una dintrenenumăratele autostrăzi pe care nu le avem. Glumesc. Eu văd Ferrari ca pe o maşină de care-mi aduc aminte cu plăcere că am căndus-o pe o şosea din California. Pentru mine Ferrari este acel bolid pe care proprietarul îl ţinea acoperit cu o husă de mătase care costase 25.000 USD. Alţii văd acelaşii Ferrari cu alţi ochi, deşi la Monaco am văzut ntr-un magazin înşirate vreo 17 exemplare care-şi aşteptau cumpărătorii, recomandaţi desigur, căci bolidul nu se vinde ca brânza telemea de Sibiu, la tarabă, după regula FIFO adică First In, First Out.
Pentru mine ca utilizator, calitatea produsului software înseamnă:
- accesibilitate, adică să fie pe de-a moaca,
- uşurinţă în exploatare, adică să necesite resurse puţine,
- interfaţă prietenoasă şi mai ales cunoscută de la alte aplicaţii,
- să nu mă enerveze cu mesaje aiuritoare,
- să facă prelucrările de care am nevoie, fără poticneli.
Pentru dezvoltator, calitatea produsului software înseamnă altceva, căci el urmăreşte exact exigenţele clientului şi nu se apucă el să ofere lucruri în plus, fără să fie plătit.
El vrea ca produsul să aibă acel nivel de fiabilitate cerut de client, să aibă funcţionalităţile date prin specificaţii şi să se încadreze în termene şi mai ales să nu depăşească cheltuielile pe care şi le-a stabilit. Dacă este un investitor, altul decât clientul, acesta va veni şi el cu pretenţiile lui, căci banii i-a făcut cu sudoare şi nu vrea să-i piardă finanţând un produs software ineficient. De aceea, pentru investitor, calitatea produsului software înseamnă marele adevăr al suprapunerii dintre ceea ce s-a estimat şi ceea ce face produsul ca atare. Este o catastrofă pentru investitor să i se spună că-şi va recupera investiţia în doi ani, dar în realitate recuperarea să se facă la Paştele Cailor, adică niciodată.
Dacă se întâmplă şi aşa ceva se datorează faptului că a lăsat pe alţii să facă ceea ce el însuşii trebuia să facă, adică, să fie realist în a evalua cum stau lucrurile şi să nu asculte glasul de sirene al celor care doreau să-i pape bănuţii.
Fiecare dintre cei care concură la realizarea şi utilizarea unui produs software are propriul lui sistem de caracteristici de calitate, iar nu de puţine ori apar contradicţii între acestea, fiind necesare discuţii pentru a găsi acea linie de compromis, care să-i mulţumească pe toţi.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi