(Portabilitatea software) ©

Această caracteristică de calitate a suferit de-a lungul timpului nenumărate transformări. Dacă în vremurile când se rula pe calculatoarele FELIX C-256 şi IBM, a avea programe portabile însemna:
- asigurarea compatibilităţii dintre limbajele de programare, căci existau diferenţe,
- folosirea cartelelor de comandă diferite, căci sistemele de operare impuneau aşa ceva,
- modalităţi de depanare total diferite, căci elementele hardware erau diferite,
- limbajele de asamblare nu aveau nimic comun la cele două calculatoare.
Acum, de când sistemele de operare s-au clarificat foarte mult, de când limbajul de asamblare este unul şi cam atât, ideea de portabilitate este dată de cu totul alte aspecte, legate de disponibilul de resurse al fiecărui computer al utilizatorului. Produsul software necustomizabil are şanse puţine de a se impune, mai ales atunci când oamenii nu au chef să schimbe calculatoarele şi nici să facă upgrade când vrea fiecare dezvoltator, deşi mulţi utilizatori îşi doresc tot ce este cel mai bun pe lumea aceasta pentru sufleţelele lor.
Acum portabilitatea este dată de capacitatea unei aplicaţii de a fi încărcată şi rulată direct pe un telefon cu Android, respectiv, dacă aceleaşi aplicaţii se rulează sub un iOS. Cine vrea să facă o ghiduşie şi să scape de a scrie două aplicaţii, va face una şi încărcarea se va face de pe Internet, dar nu e cea mai fericită soluţie.
Portabilitatea a început să-şi piardă din interes pentru că:
- s-a produs o convergenţă a limbajelor de programare,
- a fost realizată o aliniere a echipamentelor datorită eliberării de limitările tehnologice prin preţ,
- tehnicile de dezvoltare a aplicaţiilor au preluat experienţele cele mai benefice,
- vocabularele folosite sunt cele ale aplicaţiilor dominatoare.
Dacă acum portabilitatea nu mai este elementul central în dezvoltarea de produse software, totuşi nu trebuie neglijată, căci numai produsele portabile au succesul asigurat, căci conceptul de portabilitate se lărgeşte foarte mult, nemaifiind restricţionat de echipamente sau de sisteme de operare.
Un produs software este cu atât mai portabil, cu cât costurile necesare pentru a-l face utilizabil de către un client sunt mai mici. Am văzut produse care nu sunt portabile datorită costurilor, mai ales atunci când costurile nu se justifică. Acum mulţi ani un dealer de software a ridicat o pretenţie absurdă. Dorea ca elevii din şcoli să plătească licenţe care erau destul de scumpe, în condiţiile în care circula şi un produs similar, fără a se face vreo investiţie. Când produsul respectiv a fost scos din programa şcolară şi numărul utilizatorilor cu licenţă a scăzut vertiginos, acel dealer a dorit să se reintroducă produsul în programă, dar nu a mai fost nevoie, căci pe piaţă se găseau produse cu mult mai performante şi cu utilizare necondiţionată.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi