Calitate instruire

(Calitatea instruirii) ©

Se obişnuieşte în organizaţii să se folosească instruirea autodidactă sau să fie angajaţi specialişti care au calificări făcute în regie proprie, pentru că patronii români sunt atât de cărpănoşi încât nu vor să bage banii în a creşte calificarea salariaţilor lor şi implicit a obţine produse de calitate cât mai bună. Este cunoscut că pe Internet se găsesc:
- cărţi la liber,
- articole,
- volume de la conferinţe,
- grupuri de lucru,
- articole scrise de specialişti,
unde sunt abordate mai mult sau mai puţin detaliat aspecte legate de orice problemă care interesează pe fiecare om care doreşte să se perfecţioneze de unul singur pe o problemă. Am văzut diferenţa dintre cei care au primit o instrucţie pe domeniu în activităţi cu profesor sau cu asistent sau instructor şi ştiu cum să înveţe şi singuri, în comparaţie cu cei care tot timpul au învăţat să facă ceva de unii singuri. Aceştia din urmă, doar pentru că au frunzărit o documentaţie oarecare sau au rulat un exemplu dat de cineva, chiar cred că deja stăpânesc noua tehnologie, unii dintre ei exprimându-se că o mănâncă pe pâine, ceea ce este cu totul fals.
După mine, cine vrea să considere că ştie să lucreze cu o nouă tehnologie trebuie:
- să citească cel puţin trei cărţi fundamentale despre respectiva tehnologie,
- să preia cel puţin 50 de exerciţii de la simplu, la complex de pe Internet,
- să-şi construiască propriile exerciţii pe care să le soluţioneze cu noua tehnologie,
- să încerce să preia o bucată de aplicaţie de la muncă şi s-o ducă pe noua tehnologie,
- să se testeze undeva online să vadă cam care este nivelul la care a ajuns.
Numai după ce a parcurs acest drum anevoios, o persoană are dreptul să facă botezul, lucrând la muncă probleme reale pe noua tehnologie, fiind nevoită să aibă asistenţă permanentă tot felul de materiale de pe Internet şi chiar specialişti cu care a intrat în dialog sau membri ai echipei, dacă aceştia sunt avansaţi în a folosi respectiva tehnologie.
Pe vremea copilăriei mele era o emisiune pe radio Bucureşti numită învăţaţi limba rusă cântând. Ei bine, nicio tehnologie nu se învaţă după ureche, nici cântând, nici fluierând, nici în metrou şi nici butonând pe telefon, ci lucrând temeinic de unul singur, sau participând la cicluri complete de instruire, plătite pe bani mulţi. numai aşa se obţine o instruire de calitate, căci certificatul ca hârtie, dacă nu are acoperire este exact ca diplomele pe care le au unii absolvenţi de facultate care au trev=cut ca gâsca prin apă şi în final fac munci necalificate, căci diploma nu le foloseşte la nimic.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi