Calitate comandate

(Calitatea aplicaţiilor comandate) ©

Sunt situaţii în care un client doreşte să comande o aplicaţie care să-i rezolve o problemă doar a lui, doar într-un anumit fel.
Calitatea aplicaţiei informatice comandată este sau nu este dacă dezvoltatorul a răspuns sau nu a răspuns exact cerinţelor clientului. Trebuie avută mare grijă mai ales cu clienţii care nu sunt stabili în a-şi formula cerinţele şi se contrazic de la o secundă la alta.
Am lucrat cu un astfel de client, care după câteva ore de la momentul în care hotărâsem ceva şi deja lucram, suna la telefon şi aducea modificări, de cele mai multe ori, care anulau ceea ce făcusem în orele precedente.
Au fost situaţii în care am stabilit cu clientul să scriem şi să semnăm, iar modificările să se facă după ce s-a discutat şi s-a hotărât care sunt costurile suplimentare.
Multe lucruri se clarifică în discuţiile cu clientul dacă ştim ce întrebări să-i punem şi mai ales, să-i arătăm unele soluţii, ca el să fie destul de informat când vine cu idei noi.
Clientul îşi formează o imagine despre aplicaţia pe care o comandă şi chiar o înzestrează cu caracteristici de calitate, care în mintea lui, formează un sistem al caracteristicilor de calitate, sistem care este foarte bine definit.
Este cam acelaşi lucru cu momentul în care pornim de acasă să ne cumpărăm un autoturism şi ştim:
- ce marcă vrem,
- culoarea pe care o va avea,
- combustibilul utilizat,
- suma de care dispunem,
- culoarea tapiţeriei,
- termenul de livrare,
- dotările suplimentare,
- poziţia volanului,
- nivelul discount-ului.
Aplicaţia la comandă rezolvă o problemă. Problema trebuie definită:
- complet,
- corect,
- cu exemple,
- consistent,
- formalizat.
Se vor preciza datele de intrare şi structura rezultatelor finale. Este important să nu apară fisură între datele de intrare şi rezultate, adică să nu fie rezultate pentru care lipsesc datele de intrare şi nici să nu apară date iniţiale care să nu fie folosite. Clientul trebuie să ofere şi formulele de calcul, iar analistul cu care acesta discută, va face analiză dimensională pe loc, pentru a nu se trezi când scrie programul că adună mere cu pere.
Aplicaţia informatică la comandă trebuie elaborată în aşa fel încât clientului să-i fie prezentate unele părţi bine scrise şi testate şi el să vadă că se munceşte. Este o mare eroare a dezvoltatorului care crede că în ziua Z va prezenta produsul pe tavă clientului. Acesta este circumspect tot timpul şi dacă i se prezintă părţi din aplicaţia comandată, va căpăta încredere şi va înţelege că ceea ce el a gândit se înfăptuieşte. Dacă se aşteaptă să i se livreze tot produsul, clientul uită ce a solicitat şi va fi tot timpul nemulţumit că ceva a cerut şi altceva i se livrează.
Aici lucrurile sunt ceva mai simple, căci aplicaţia comandată se adresează fie unei singure persoane pentru care profilul se defineşte cu uşurinţă, fie unui grup foarte restrâns de persoane, de regulă, aparţinând unei mulţimi omogene, iar profilul acestui grup se conturează fără prea mari dificultăţi. totul este ca între cerinţele generate de profil şi soluţia dată să nu apară diferenţe care duc la respingerea aplicaţiei şi la neplata muncii depuse, ceea ce este rău pentru dezvoltator.



                                                                                                                                                                                                    Înapoi