Titi

Titi era ucenic cismar. Partidul l-a luat de la ţară. Partidul l-a dus la școala de meserii. Partidul l-a dus și la fabrică. Partidul i-a dat mâncare la cantină. Dar partidul nu i-a dat și cazare. Așa că fiecare ucenic se descurca cum știa. S-a întâmplat ca Titi să nimerească să lucreze pe lângă meșterul Nicu.
Lui Nicu i s-a făcut milă de Titi. L-a luat la el acasă pentru un timp, să doarmă pe canapeaua din camera bună. Au trecut câteva zile, câteva săptămâni, câteva luni. Titi era parcă de-al casei. Deretica prin curte, cumpăra pâine, aducea apă de la puţul de peste drum. Ieșea seara la poartă și discuta cu băieţii din vecini. N-a fost nimic ieșit din comun până într-o duminică. Meșterul plecase la zăvoi după lemne de foc. S-a întors mai repede decât trebuia. Atunci Nicu l-a găsit pe ucenic în pat cu nevastă-sa. A fost ceartă mare, cu urlete, cu pumni și înjurături. Nicu a plecat de acasă. A divorţat. S-a însurat și și-a luat și băieţii cu el. Părea foarte fericit Nicu. Titi, ucenicul a devenit stăpân. Anii au trecut. Titi venea și pe la noi. Ai mei nu s-au băgat niciodată în casa cuiva. Era muncitor Titi. A dărâmat casa veche. A construit alta. S-a însurat cu fosta lui Nicu. Titi a făcut o prostie și a intrat la zdup pentru niște bumbac furat. A stat vreo patru ani, că a muncit și a ieșit mai repede.
Când s-a întors, a găsit în casă un bărbat tânăr și chipeș. A intrat în vorbă cu el. A aflat că este noul soţ. Titi a rămas descumpănit. A venit la gard. A chemat-o pe mama:
- Tanti! A zis Titi. Uite, ce mi-a făcut nevasta!
- Te așteptai la altceva, Titi, băiatule?
Plângea Titi ca un copil. Nu mai știu ce au mai vorbit ei acolo la gard. Seara, la masă, mama i-a povestit tatei despre Titi și necazurile lui, iar noi copiii, căscam gura de curioși ce eram.
- De, femeie, ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.
În zilele următoare l-am văzut pe Titi cum a ieșit pe poartă cu geamantanul lui de placaj vopsit cu verde, exact cum intrase cu mulţi ani în urmă. Era singur și mergea adus de spate ca un bătrân împovărat de ani.


Înapoi