Vezi-mă cu-n ochi, că te văd şi eu cu doi.

Se manifestă foarte frecvent în domeniul informaticii pentru că activitatea:
- nu este producţie de serie,
- se lucrează în salturi,
- există o dinamică proprie,
- proiectele au termene fixe,
- mobilizarea de forţe dă puterea echipei.
Acel manager care ştie să aplice acest proverb va avea şi rezultatele cele mai bune, căci membrii echipei sunt cei care la o următoare solicitare vor răspunde dacă el ştie să-i recompenseze, adică să-i vadă cu amândoi ochii sau nu, dacă acel şef se poartă rău cu cei ce l-au scos din necaz la un moment dat.
Aqm văzut situaţii în care şeful de echipă a avut un comportament special într-un anumit moment, deci l-a văzut pe un subaltern cu un ochi, iar subalternul, când a fost nevoie, nu i-a întors spatele, deci la văzut cu amândoi ochii. Să nu uităm o clipă că peste 85% din costurile unui proiect TIC înseamnă salarii şi aportul forţei de muncă este hotărâtor, iar echipa unde nu sunt create conexiuni puternice, nu va avea capacitate de mobilizare în momente critice, adică oamenii nu vor veni la muncă:
- duminica,
- din concediu,
- într-o zi de sărbătoare legală,
dacă şeful le-o va cere ca să se finalizeze proiectul. Am văzut nişte tineri care au plecat de la muncă pe 31 decembrie prin 2001 pe la ora 23,00 şi au mers direct la restaurant pentru revelion, dar ei şi şeful lor trimiseseră lucrarea care trebuia în 01.01.2002 să intre în exploatare efectivă la ora 0,00 ceea ce era o chestie cu totul remarcabilă, toţi lucrând ritmic şi bine pe durata întregului proiect. Finisajele s-au făcut în 31 decembrie, doar ultimele finisaje.


Înapoi